Mj Napisano 8 Luty 2012 Autor Napisano 8 Luty 2012 Czy orientuje się ktoś z Was czym jest widoczny fant? Wykonany najprawdopodobniej z brązu. Po długim moczeniu w oliwie udało mi się rozruszać amiona" przedmiotu.
pikami Napisano 10 Luty 2012 Napisano 10 Luty 2012 Poprawka brak dwóch uchwytów „nożyczki do świec”:)
Mj Napisano 8 Luty 2012 Autor Napisano 8 Luty 2012 Czy orientuje się ktoś z Was czym jest widoczny fant? Wykonany najprawdopodobniej z brązu. Po długim moczeniu w oliwie udało mi się rozruszać amiona" przedmiotu.
Mj Napisano 8 Luty 2012 Autor Napisano 8 Luty 2012 4. Na zdjęciu tego dobrze nie widać, ale tam gdzie zaznaczyłem jest ślad odłamania( bardzo małych ).
wino1939 Napisano 9 Luty 2012 Napisano 9 Luty 2012 Wskazówki zegara mają osie.Wg. mnie to jest tzw. cyrkiel odmierzacz.PZdr
Mj Napisano 8 Luty 2012 Autor Napisano 8 Luty 2012 Wspomniane miejsce odłamania. Poprzednio nie weszło.
vonbromberg Napisano 10 Luty 2012 Napisano 10 Luty 2012 pikami chyba trafił. Ta są resztki takich nożyc.
dyr.Dymalla Napisano 9 Luty 2012 Napisano 9 Luty 2012 Przypomina mi to jakiś przyrząd do nawigacji morskiej.Takie pierwsze skojarzenie.Długie ramie jest skrzywione, jakby je wyprostować,to powstałby cyrkiel np. do przenoszenia odległości na mapie.
Mj Napisano 9 Luty 2012 Autor Napisano 9 Luty 2012 Nie Ty pierwszy mi to sugerujesz. Wszystkie skojarzenia moich kumpli też przemawiają za przyrządem do nawigacji morskiej, więc coś w tym musi być. Zastanawia mnie tylko fakt różnicy w długości amion", ale może tak właśnie były zbudowane te przyrządy. Muszę poszukać w internecie. Pozdrawiam.
pikami Napisano 9 Luty 2012 Napisano 9 Luty 2012 Jak dla mnie, to są nożyczki w jednej części brak ostrza, a w drugiej uchwytu
Mj Napisano 9 Luty 2012 Autor Napisano 9 Luty 2012 Nożyczki to nie są w najmniejszym stopniu. Przyjrzyj się pikami fotkom. Tylko jedno ramię było przedłużone- zaznaczyłem na zdjęciu które. Poza tym nożyczki to dwa skrzyżowane ostrza a tutaj oba skrzyżowane elementy mają grubość 2 mm. Poza tym różnica w długości tych ramion i zakończenie dłuższego z nich. jak widzisz z nożyczkami ma to niewiele wspólnego. Pozdrawiam.
pikami Napisano 9 Luty 2012 Napisano 9 Luty 2012 Przyjrzyj się dobrze fotografii- tak wygląda wiekowy przyrząd do nawigacji:)
Pytanie
Mj
Czy orientuje się ktoś z Was czym jest widoczny fant? Wykonany najprawdopodobniej z brązu. Po długim moczeniu w oliwie udało mi się rozruszać amiona" przedmiotu.
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.