Skocz do zawartości
  • 0

Przedmiot z brązu

Mj

Pytanie

Napisano

Czy orientuje się ktoś z Was czym jest widoczny fant? Wykonany najprawdopodobniej z brązu. Po długim moczeniu w oliwie udało mi się rozruszać amiona" przedmiotu.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy orientuje się ktoś z Was czym jest widoczny fant? Wykonany najprawdopodobniej z brązu. Po długim moczeniu w oliwie udało mi się rozruszać amiona" przedmiotu.

Napisano
4. Na zdjęciu tego dobrze nie widać, ale tam gdzie zaznaczyłem jest ślad odłamania( bardzo małych ).
Napisano
Przypomina mi to jakiś przyrząd do nawigacji morskiej.Takie pierwsze skojarzenie.Długie ramie jest skrzywione, jakby je wyprostować,to powstałby cyrkiel np. do przenoszenia odległości na mapie.
Napisano
Nie Ty pierwszy mi to sugerujesz. Wszystkie skojarzenia moich kumpli też przemawiają za przyrządem do nawigacji morskiej, więc coś w tym musi być. Zastanawia mnie tylko fakt różnicy w długości amion", ale może tak właśnie były zbudowane te przyrządy. Muszę poszukać w internecie. Pozdrawiam.
Napisano
Nożyczki to nie są w najmniejszym stopniu. Przyjrzyj się pikami fotkom. Tylko jedno ramię było przedłużone- zaznaczyłem na zdjęciu które. Poza tym nożyczki to dwa skrzyżowane ostrza a tutaj oba skrzyżowane elementy mają grubość 2 mm. Poza tym różnica w długości tych ramion i zakończenie dłuższego z nich. jak widzisz z nożyczkami ma to niewiele wspólnego. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie