FoKa Napisano 7 Luty 2012 Autor Napisano 7 Luty 2012 W dzisiejszym echo dnia" (kielecka gazeta codzienna) jest artykuł na temat poniemieckiego bunkra znalezionego koło Stopnicy, który ma być przeniesiony do muzeum w Skarżysku, wie ktoś jaki to obiekt znaleziono ?
FoKa Napisano 7 Luty 2012 Autor Napisano 7 Luty 2012 Dodaje lepszą fotke (jakość i tak słaba bo to zdjęcie gazety robione telefonem).Pozdro.
Bandi1973 Napisano 8 Luty 2012 Napisano 8 Luty 2012 konkretnie taki:http://odkrywca.pl/schron-bunkier-metalowy-,687038.htmlw okolicy Chmielnika i Stopnicy dosć popularny. Koło Chmielnika widzialem garaż zadaszony rozebranym bunkrem. Miał oryginalną tabliczkę producenta, pewnie stoi do dzisiaj, byl z blachy ocynkowanej.
atos73 Napisano 12 Luty 2012 Napisano 12 Luty 2012 tylko nie wiem dlaczego profile stalowej i ocynkowanej blachy falistej typu H" (jak Heinrich) nazywa się tutaj unkrem". Tylko w swoim mieście mogę odszukać co najmniej kilkanaście takich unkrów" adaptowanych na cele współczesne (garaże, składziki, elementy ogrodzenia). Jestem ciekaw także jak muzealnicy te profile wyeksponują i opiszą aby każdy zwiedzający mógł wiedzieć co to jest :)
lolekkbusko Napisano 25 Grudzień 2012 Napisano 25 Grudzień 2012 odkopuje temat.Wiadomo cos czy go wycagnieto?Ma ktos kontakt z MOB?Bo mi nic nie odpisuja ;/
HUBERTUS 1656 Napisano 26 Grudzień 2012 Napisano 26 Grudzień 2012 Nie wiem jak MOB ale takie cudeńko wystawialiśmy z okazji Święta WP na Dąbrowieckiej Górze-miały związek z obroną Przedmościa Warszawa w sierpniu 1920roku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.