Skocz do zawartości
  • 0

mundury i czołg

wberecienaparapecie

Pytanie

Napisano

Witam :)poszukuję informacji na temat okresu, w jakim mogło powstać załączone zdjęcie. Jestem zainteresowana każdą wiadomością (zapewne wiele można powiedzieć o czołgu, mundurach) na temat postaci przedstawionych na fotografii. Z góry dziękuję za pomoc.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ten czechosłowacki transporter SKOT 2 AP bo tak brzmi jego pełna nazwa, produkowany był na licencji w Fabryce Samochodów Ciężarowych. Na moje oko zdjęcie jest z okresu stanu wojennego. Sam na takim pojeździe służyłem w wojsku w tym czasie. A według tego zdjęcia trudno coś więcej powiedzieć. Jest taki portal koledzyzwojska może tam je wrzuć.
Napisano
Moim zdaniem na zdjeciu jest SKOT w wersji 2A. Widoczny kawałek dachu wieży jest płaski jak w BTR-60PB od którego pochodziła ww wieża. Wieża w wersji AP jest pochyła w gore ku przodowi ze wzgledu na inny krztałt jarzma ,pozwalajacy na uzyskani9e wyzszego kata podniesienia uzbrojenia. BTW we wszystkich żrodlach do jakich dotarlem w wieży od BTR powinien byc PKT i KPWT a nie tylko drugi z nich. No ale nie wiem jaka była praktyka w WP :)
Napisano
Kolego imek 46. Dokładnie jest to wersja R2M, ponieważ posiada wieżę od Skota 2A. Jest to wóz łączności i dowodzenia.
Z uwagi na różnicę w budowie, nie jest to wóz bojowy. Pojemniki na agregaty, pneumatyczny maszt, dużo przyłączy wskazują na wóz łączności. Nie posiada bocznych otworów strzelniczych oraz ....nie potrafił pływać, mimo zamontowanych, sprawnych śrub. Wersja 2A różni się od wersji 2AP przede wszystkim budową wieży, oraz zamontowanymi celownikami.Ilość, oraz rodzaj broni jest identyczna. W wersji 2AP, dzięki możliwości podniesienia lufy do 89 stopni można było się bronić przed atakiem z powietrza. Pozdrawiam
Napisano
Kolego Schoeller SKOTY w wersji R-2 były pojazdami bez wieżowymi. A tak jak widać na zdjęciu jest z wieżą i jest to wersja 2 AP
Napisano
Wojsku Polskim używane były SKOTY w wersjach 2 A i 2 AP różniły się kształtem wieży i ilością uzbrojenia 2 A posiadał wkm KPWT kal. 14,5 mm a 2 AP wkm KWPT kal. 14,5 oraz km PK kal. 7,62 mm oraz wersja łącznościowa R2. Zresztą używana do niedawna w wojsku polskim. Jako ciekawostkę mogę podać, że dwa lata temu robiłem wycieczkę do jednostki 3 Brygady Zmechanizowanej w Lublinie przy ul. Kruczkowskiego i pokazano nam wtedy w garażu SKOTA 2 AP będącego jeszcze na stanie jednostki. Na moje pytanie do chorążego, czy mają tego więcej i czy mają nas zamiar bronić tymi pojazdami usłyszałem odpowiedź TAK".
Napisano

Witam :)poszukuję informacji na temat okresu, w jakim mogło powstać załączone zdjęcie. Jestem zainteresowana każdą wiadomością (zapewne wiele można powiedzieć o czołgu, mundurach) na temat postaci przedstawionych na fotografii. Z góry dziękuję za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie