szajko Napisano 5 Luty 2012 Autor Share Napisano 5 Luty 2012 Szukając materiałów do swojej pracy naukowej znalazłem w PROBLEMACH KRYMINALISTYKI" Nr 255/2007 ciekawy artykuł pod tytułem jak na wstępie postu. Podaję link: http://clk.policja.pl/portal/clk/577/23980/Problemy_Kryminalistyki_nr_2552007.html Jeżeli artykuł bądź jego omówienie było już na forum, proszę moda o wyrozumiałość i usunięcie wątku.szajko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 5 Luty 2012 Share Napisano 5 Luty 2012 Moze bys tutaj wkleil ten artykul ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szajko Napisano 5 Luty 2012 Autor Share Napisano 5 Luty 2012 Trochę mam kłopot z wklejeniem tego pdfa (wychodzą jakieś cuda, no i nie ma zdjęć), ale łatwo artykuł znaleźć, po otwarciu linku trzeba wybrać ze spisu tytuł artykułu jak na wstępie. Pozdrawiamszajko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 5 Luty 2012 Share Napisano 5 Luty 2012 Co najciekawsze:Okazało się,że badany rkm BREN jest wersją produkowaną w Kanadzie,w zakładach „Inglis”.Karabin ten został wykonany w 1944 roku.Jest to wersja rkm-uBREN przystosowana do odstrzeliwania nabojów kal. 7,92 mm „Mauser” produkowana dla chińskiej armii Czang Kaj-szeka. Trzeba w tym miejscu nadmienić,że niektórzy specjaliścizajmujący się historią wojskowości oraz uzbrojeniem twierdzą, że Brytyjczycy w swoich zrzutach dostarczali Armii Krajowej tylko rkm-y BREN kal 303 „British” " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marmot1 Napisano 9 Luty 2012 Share Napisano 9 Luty 2012 Brytyjczycy byli przyzwyczajeni do tego kalibru, ich karabiny czołgowe BESA były właśnie w 7.92x57 przez całą wojnę produkowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 9 Luty 2012 Share Napisano 9 Luty 2012 Po wojnie breny przerabiane były na standardowy natowski nabój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.