Klemens Forel Napisano 5 Luty 2012 Autor Napisano 5 Luty 2012 Cpt.Nemo widzę że Nasza w tym wątku rozmowa schodzi na tematy polityczne ja nie chce ich poruszać wymieniać nazwisk określać poglądów politycznych to nie miejsce na takie rzeczy.Tylko mnie dziwi że jest tak że jak coś jest coś politycznie nie poprawne a w większości nie pod linijkę starego PZPR owskiego systemu to zaraz jest złe nie potrzebne.Jak to się dzieję że On minął- a wychodzi że ludzie przezeń ukształtowani mają wpływ na wiele rzeczy?Jeśli się mówi o czymś co nie wygodne zaraz w debilnych audycjach się tych ludzi wyśmiewa ucisza.Zawsze wychodzę z założenia że trzeba mieć własne zdanie bo media w wielu przypadkach ogłupiają i manipulują opinią publiczną a populizm jest najszybszą infekcją społeczną szybko się jej człowiek poddaję.Z żołnierzy AK WIN etc zrobiono zaplute karły reakcji a w wielu wsiach na wschodzie Armia Czerwona to bohaterowie do dziś a co najgorsze takie wersje w niektórych domach żyją na ich temat.Na szczęście znam historię i żyję w myśl sapere aude i tego Wam też życzę:) Wyszło jak zwykle że tekst że kombatanci zbojkotowali po obejrzeniu fragmentów ten film to bzdura a pismaki jak zwykle chcieli komuś anty reklamę zrobić.
Cpt.Nemo Napisano 5 Luty 2012 Napisano 5 Luty 2012 Ja tu akurat tematyki politycznej za bardzo nie widze. Dla mnie wlasnie rezyser jest tytpowym populista, ktory probuje jechac na populistycznych haselkach i grac pokrzywdzonego.Zapomnial ze sam pracowal w telewizji, a dokladniej od polowy 2005 do wrzesnia 2007 w TV Puls a pozniej w TV Infoi jakos prywatna TV nie dala pieniazkow na film, a panstwowa dala.Zapomnial za wlasciwie nie ma zadnego doswiadczenia w filmach fabularnych, zapomnial ze w Polsce nie bylo komunizmu, choc byli komunisci ?Zapomnial ze umowe podpisal i powinien jej przestrzegac, a dla kompletu zapomnial o jeszcze jednym.Historycznie haslo Bog Honor i Ojczyzna , pojawilo sie na polskich sztandarach wojskowych na Zachodzie dopiero w koncu 1943 roku.Cala wczesniejsza historie od czasow napoleonskich zylismy i walczylismy pod haslem : Honor i Ojczyzna.Tak ze nie powalil mnie ani wiedza historyczna ani dorobkiem rezyserskim. Poprzedni jego film o Roju nie byl arcydzielem, oceniam go raczej miernie. Nie wyjasnil jak to sie stalo ze taki goracy wrog czerwonych zapisal sie do ich szkoly oficerskiej - no normalnie jak Jaruzelski. Droge jego walki opisal nadzwyczaj zdawkowo. Portret psychologiczny bohatera tez taki bardzo wyrywkowy. No slowem mnie ten film nie urzekl. Poczekamy i sami zobaczymy o co kopie kruszymy jak obecny wejdzie na ekrany. A filmy o tamtych czasach potrafimy robic genialne: chocby Przesluchanie, niezle: Generał Nil, czy Smierc Rotmistrza Pileckiego. To nie jest tak ze nic nie ma i nic sie o tych trudnych czasach nie mowi, ale takie tematy wymagaja doskonalych rezyserow i aktorow, zeby nie spieprzyc trudnego tematu.
dark75 Napisano 5 Luty 2012 Napisano 5 Luty 2012 Mam jednak nadzieję ze ten film zostanie ukończony , wbrew wszystkim wygłaszającym nieprzychylne opinie o NSZ
Cpt.Nemo Napisano 6 Luty 2012 Napisano 6 Luty 2012 Oczywiscie zdajesz sobie sprawe ze to nie jest film o NSZ i ze glowny bohater nigdy w NSZ nie sluzyl ?
dark75 Napisano 6 Luty 2012 Napisano 6 Luty 2012 Zdaję sobie sprawę dość doskonale chodziło mi bardziej o film , który mam nadzieje zmieni co niektórym wizje oddziałów narodowych, porostu zbyt szybko kliknąłem i tak już zostało NSZ a nie NZW ,nic tak złego się nie stało zresztą NZW było spadkobiercą oddziałów NSZ I NOW , ale masz racje jeśli chodzi o nazwy pozdrawiam .
Cpt.Nemo Napisano 6 Luty 2012 Napisano 6 Luty 2012 Hop, hop...Znowu sie nieco mylisz :)NZW powstalo w lutym 1945 roku, zamiast chwile wczesniej rozwiazanej AK. W jej sklad wchodza te struktury organizacyjne ktore dzialaly w AK, czyli od 1942 roku byla to Narodowa Organizacja Wojskowa, a od marca 1944 NSZ ale tylko ta czesc ktora scalila sie z AK. Przyciagaja do siebie duzo struktur poakowskich.Tak ze moim zdaniem NZW byla spadkobierca AK po prostu. A z NSZ miala tylko co nieco wspolnego i to z tą czescia ktora rok wczesniej przeszla pod komende AK.
acer Napisano 6 Luty 2012 Napisano 6 Luty 2012 A likwidowanie szpicli i sługusów UB w nowym systemie w moich oczach to nie morderstwo"Według mnie masz coś z oczami. Bo dla mnie druga strona nie była lepsza od pierwszej, a morderstwa swego czasu były codziennością. Wystarczyło stwierdzenie że skoro pracuje to wysługuje się nowemu sytemowi. W ten sposób zamordowano wielu zupełnie niewinnych i postronnych osób, które zbiegiem okoliczności znalazły się w niewłaściwym miejscu i czasie. Począwszy od nauczycieli po konduktorów PKS, sołtysów, maszynistki, żony funkcjonariuszy (również w ciąży), pasażerów i pasażerki pociągów, które rozbierano do naga po kulce w głowę wpychano przez przerębel pod lód.Na czubkach pocisków jak katolicy rzeźbili jeszcze krzyżyki.Tacy ohaterowie" to z pewnością nie moja bajka.
vonbromberg Napisano 6 Luty 2012 Napisano 6 Luty 2012 Zdaniem acera nie powinno się zabijać najeźdźcy, albo sługusa okupanta gdy np. ma hemoroidy albo pracuje dla niego. Nauczycielka-szpicel mająca krew na rekach niewinnych zadenuncjowanych, ukarana za swoje czyny to czerwona męczennica i wzór dla acera. Chory z nienawiści do wszystkiego co polskie to przykład postępowca. Jeżeli jeszcze mógł taki postępowiec pozabijać kilku patriotów, to już należna mu się honory (tak, jakby czerwoni posiadali prawa honorowe), dodatki i dozgonna wdzięczność za kryminalną aktywność. Polacy powinni kibicować bandytom z NKWD,UB, LWP, KBW,PPR, a później PZPR i w ciszy liczyć ilu ich rodaków zostało zakatowanych, zamordowanych, zgwałconych, spalonych i zagłodzonych. A po latach robić na forach tak głupie wpisy jak acer. Oczywiście kolaboranci niemieccy to dla ćwierćinteligentów zupełnie inna bajka. Z komunistami mordującymi Polaków kolaborować można i jest to zasługa, a z socjalistami mordującymi Polaków to zdrada.
dark75 Napisano 6 Luty 2012 Napisano 6 Luty 2012 Nemo a AKO I WIN były spadkobiercą PPR-u tak? Zależy w jakim rejonie i jakie poszczególne oddziały nie wszędzie pozostali dowódcy wyżej wymienionych ugrupowań np. [AK] byli zgodni co do przejścia pod sztandary NZW , Rój i jego bracia byli zresztą związani wcześniej z NSZ pisałem ogólnie i o filmie i nie łapmy się za słówka pozdrawiam
acer Napisano 6 Luty 2012 Napisano 6 Luty 2012 Myślę że komentarz do tekstu Pana vonbromberg jest zbyteczny. Sam nick też jest dość wymowny.Poglady pewnego redemptorysty w porównaniu do takich ww.pogladów to czysty liberalizm jak dla mnie.No comments
kindzal Napisano 6 Luty 2012 Napisano 6 Luty 2012 Zbyteczne jest powtarzanie propagandy komunistycznej (pasazerowie pociagów w przereblach itp.).Niepojetne ze zyja jeszcze ludzie wierzacy w te brednie...
Klemens Forel Napisano 6 Luty 2012 Autor Napisano 6 Luty 2012 Widzę że się rozpętała burza na tle mego pytania.Już dowiedziałem się czego chciałem .Byle bym mógł ten film zobaczyć.Jak administrator uważa żeby zamknąć wątek nie ma sprawy.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.