Skocz do zawartości
  • 0

Złoty ołówek ?

Winiu17

Pytanie

Napisano

Witam mam pytanie znajoma mojej mamy chciała sie dowiedzieć co to jest czy to jest ołówek czy może coś innego,długość wynosi 9,5 cm i prawdopodobnie jest ze złota prosze o pomoc :)

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pewno ołówek automatyczny na wkłady grafitowe 0,5 , 0,9 mm czy 0,9 mm. znajdź na przedmiocie próby,sygnatury to się okaże z jakiego materiału jest wykonany
Napisano
Pewnie blokowało sie rysik na określonej długości jak sie wypisał trzeba było odkręcić wysunąć rysik i znowu skręcić blokujac rysik przed wciśnięciem do srodka jak i wypadnięciem. Taki przodek" automatów.
Napisano
A czy przypadkiem środkowy element obejmujący ołówek nie jest przesuwalny? Prawdopodobnie sam grafit jest blokowany poprzez zakrętkę na dole oprawki natomiast wkład jest posuwany tym pierścieniem. Na 3 fotografii od końca widać coś jakby szczelinę w obudowie. W niej mógłby poruszać się popychacz do wkładów.
Napisano
A czy mógł by mi ktoś powiedzieć z jakich to może byc lat bo ta Pani twierdzi że jest niby stary dostała go od starej niemki którą się opiekowała. Była z nim u jubilera i powiedział że to jest złoto ale ja nie widziałem żadnej próby na nim. Na zdjęciu nr 4 w tym miejscu wolnym na ołówku pisze B-42 albo B-45 nie pamiętam ale jest to ledwo widoczne
Napisano
Ale jak to może być automatyczny jak nawet nie ma żadnego guzika na górze którym by się przyciskało aby rysik sie wysuwał? tylko nakretka z jakimś kamykiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie