Winiu17 Napisano 2 Luty 2012 Autor Napisano 2 Luty 2012 Witam mam pytanie znajoma mojej mamy chciała sie dowiedzieć co to jest czy to jest ołówek czy może coś innego,długość wynosi 9,5 cm i prawdopodobnie jest ze złota prosze o pomoc :)
abcd Napisano 2 Luty 2012 Napisano 2 Luty 2012 Pewno ołówek automatyczny na wkłady grafitowe 0,5 , 0,9 mm czy 0,9 mm. znajdź na przedmiocie próby,sygnatury to się okaże z jakiego materiału jest wykonany
Lonewolf Napisano 2 Luty 2012 Napisano 2 Luty 2012 Pewnie blokowało sie rysik na określonej długości jak sie wypisał trzeba było odkręcić wysunąć rysik i znowu skręcić blokujac rysik przed wciśnięciem do srodka jak i wypadnięciem. Taki przodek" automatów.
Mechoptyk Napisano 3 Luty 2012 Napisano 3 Luty 2012 A czy przypadkiem środkowy element obejmujący ołówek nie jest przesuwalny? Prawdopodobnie sam grafit jest blokowany poprzez zakrętkę na dole oprawki natomiast wkład jest posuwany tym pierścieniem. Na 3 fotografii od końca widać coś jakby szczelinę w obudowie. W niej mógłby poruszać się popychacz do wkładów.
Winiu17 Napisano 2 Luty 2012 Autor Napisano 2 Luty 2012 A czy mógł by mi ktoś powiedzieć z jakich to może byc lat bo ta Pani twierdzi że jest niby stary dostała go od starej niemki którą się opiekowała. Była z nim u jubilera i powiedział że to jest złoto ale ja nie widziałem żadnej próby na nim. Na zdjęciu nr 4 w tym miejscu wolnym na ołówku pisze B-42 albo B-45 nie pamiętam ale jest to ledwo widoczne
Winiu17 Napisano 2 Luty 2012 Autor Napisano 2 Luty 2012 Ale jak to może być automatyczny jak nawet nie ma żadnego guzika na górze którym by się przyciskało aby rysik sie wysuwał? tylko nakretka z jakimś kamykiem.
Winiu17 Napisano 2 Luty 2012 Autor Napisano 2 Luty 2012 szkoda że akurat nie ma tego modelu na tej stronie co ja dałem zdjęcia.
Pytanie
Winiu17
Witam mam pytanie znajoma mojej mamy chciała sie dowiedzieć co to jest czy to jest ołówek czy może coś innego,długość wynosi 9,5 cm i prawdopodobnie jest ze złota prosze o pomoc :)
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.