kiler58 Napisano 31 Styczeń 2012 Autor Napisano 31 Styczeń 2012 Witam. Proszę o identyfikacje łuski znajdującej się na zdjęciu. Wysokość 1,7 cm. Interesuje mnie od jakiej broni jest ta łuska, znaczenie bić, kraj pochodzenia oraz wiek. Z góry wszystkim dziękuje.
honker Napisano 31 Styczeń 2012 Napisano 31 Styczeń 2012 Kolego,przecież napisałem,że łuska od rewolweru.Zresztą w pierwszym linku z munition,na samej górze są wymienione przykładowe jednostki,jakie chodziły na tę amo.Litera H nie w tym miejscu,wystarczy przekręcić łuskę o 180 st. i masz to samo.Spłonka wklęsła z dwoma dziurkami-to nic innego,jak właśnie brak spłonki i widać dwa kanaliki ogniowe.Poadro.*
honker Napisano 31 Styczeń 2012 Napisano 31 Styczeń 2012 Sorki,nie spojrzałem dokładnie na foto ze spłonką.Słabo widać, ale jeśli jest tak jak opisujesz,to mogła być próba kilkakrotnego strzału z broni o uszkodzonej iglicy,lub ktoś ręcznie wielokrotnie zbijał spłonkę.Pozdro.*
kiler58 Napisano 31 Styczeń 2012 Autor Napisano 31 Styczeń 2012 Dzięki honker, teraz rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości.
kiler58 Napisano 31 Styczeń 2012 Autor Napisano 31 Styczeń 2012 Witam. Proszę o identyfikacje łuski znajdującej się na zdjęciu. Wysokość 1,7 cm. Interesuje mnie od jakiej broni jest ta łuska, znaczenie bić, kraj pochodzenia oraz wiek. Z góry wszystkim dziękuje.
Rosforek Napisano 31 Styczeń 2012 Napisano 31 Styczeń 2012 Tak od pistoletu. Układ i podział tarczy na 4 pola wskazuje na produkcję austriacką.Literka H - Hirtenberger Patronenfabrik, Hirtenbergbyć może chodzi o :http://www.municion.org/380Short/380Short.htmale to tylko gdybanie, niech kolega zmierzy średnicę łuski i ją poda:) albo sam poszuka za pomocą tej wyszukiwarki:http://www.municion.org/calibres/calibres.php
honker Napisano 31 Styczeń 2012 Napisano 31 Styczeń 2012 Witam.Łuska Austria,H-produkcja Hirtenberger Patronen,380 to kaliber 0,380 cala.Kryza zewnętrzna znaczy,że była od rewolweru.Pozdro.*
kiler58 Napisano 31 Styczeń 2012 Autor Napisano 31 Styczeń 2012 Kaliber 9mm. Dodaje jeszcze jedno zdjęcie może coś pomoże.
Ave Danzig Napisano 31 Styczeń 2012 Napisano 31 Styczeń 2012 No przecież w pierwszym linku masz identyczne bicia więc czyjej pomocy jeszcze potrzebujesz ?
Pytanie
kiler58
Witam. Proszę o identyfikacje łuski znajdującej się na zdjęciu. Wysokość 1,7 cm. Interesuje mnie od jakiej broni jest ta łuska, znaczenie bić, kraj pochodzenia oraz wiek. Z góry wszystkim dziękuje.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.