Skocz do zawartości

Stary srebrny medalik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstępie przepraszam za zdjecia ale na chwile obecna nie mam lepszego aparatu mimo wszystko moze dacie rade cos okreslic. medali caly ze srebra pokryty patyna. stawiam ze poczatek XVIII wieku jesli trzeba przepisze litery ktore sa widoczne i moze da rade powiedziec cos o nim. na pierwszym zdjeciu 2 twarze z od boku

Napisano
nie wiem od której strony medalika zacząć więc może od tej na której jest jeden święty. ma ręce złożone na krzyż oparte na barkach. w lewej ręce trzyma krzyż. ma aureolę. od pewnego momentu widać napisy FOG:VML chociaż nie jestem pewien do tego F. to po lewej stronie a po prawej GNESN. liter jest z pewnością więcej natomiast tylko tylu się doczytałem. te napisy są dookoła świętego. jest jeszcze napis poziomy pod świętym AROSNVS. druga strona przedstawia 2 twarze z lewego profilu. napisy wokół od lewej S IGN.S.I.F.S:FRA a po prawej tylko 2 litery są czytelne a może po prostu więcej nie ma A P. to by było na tyle.
Napisano
dobra zrobie lepsze zdjecie jak tylko nadarzy sie okazja. na pewno srebro. wykrywalo jako srebro jest ciezkie jak na srebro przystalo i przejechalem delikatnie nozem po boku. co sie okazalo? srebro
Napisano
spektrometrem sprawdzałeś? Bo chyba nie sugerujesz się skalą wskazań detektora w tej kwestii ;) Kolor patyny wygląda na miedź zrób dobre zdjęcia najlepiej w naturalnym oświetleniu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie