Faber94 Napisano 26 Styczeń 2012 Autor Napisano 26 Styczeń 2012 Na wstępie przepraszam za zdjecia ale na chwile obecna nie mam lepszego aparatu mimo wszystko moze dacie rade cos okreslic. medali caly ze srebra pokryty patyna. stawiam ze poczatek XVIII wieku jesli trzeba przepisze litery ktore sa widoczne i moze da rade powiedziec cos o nim. na pierwszym zdjeciu 2 twarze z od boku
Faber94 Napisano 26 Styczeń 2012 Autor Napisano 26 Styczeń 2012 na 2 zdjeciu postac jakiejs swietej osoby. nad glowa aureola a w rece jakas laska czy cos w tym stylu. zaraz dopisze napisy
Faber94 Napisano 26 Styczeń 2012 Autor Napisano 26 Styczeń 2012 nie wiem od której strony medalika zacząć więc może od tej na której jest jeden święty. ma ręce złożone na krzyż oparte na barkach. w lewej ręce trzyma krzyż. ma aureolę. od pewnego momentu widać napisy FOG:VML chociaż nie jestem pewien do tego F. to po lewej stronie a po prawej GNESN. liter jest z pewnością więcej natomiast tylko tylu się doczytałem. te napisy są dookoła świętego. jest jeszcze napis poziomy pod świętym AROSNVS. druga strona przedstawia 2 twarze z lewego profilu. napisy wokół od lewej S IGN.S.I.F.S:FRA a po prawej tylko 2 litery są czytelne a może po prostu więcej nie ma A P. to by było na tyle.
Gniewkos Napisano 26 Styczeń 2012 Napisano 26 Styczeń 2012 Punce jakieś ma? Bo jak tak patrzę na tą plamę na twojej ręce to kolor bardziej miedź przypomina, a nie srebro.pozdro
Faber94 Napisano 26 Styczeń 2012 Autor Napisano 26 Styczeń 2012 dobra zrobie lepsze zdjecie jak tylko nadarzy sie okazja. na pewno srebro. wykrywalo jako srebro jest ciezkie jak na srebro przystalo i przejechalem delikatnie nozem po boku. co sie okazalo? srebro
devill_2006 Napisano 26 Styczeń 2012 Napisano 26 Styczeń 2012 spektrometrem sprawdzałeś? Bo chyba nie sugerujesz się skalą wskazań detektora w tej kwestii ;) Kolor patyny wygląda na miedź zrób dobre zdjęcia najlepiej w naturalnym oświetleniu
Martian Napisano 27 Styczeń 2012 Napisano 27 Styczeń 2012 Datowanie dobre, analiza metalurgiczna i zdjęcia do kitu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.