owieczka Napisano 19 Styczeń 2012 Autor Napisano 19 Styczeń 2012 Jak w temacie znalazłem w piwnicy dwie deski od skrzyni z rosyjskimi napisami-według starszej pani która ma piwnice obok i pamieta czasy wojny było tu dużo skrzyń po amunicji.Proszę o potwierdzenie
RAJTAR Napisano 19 Styczeń 2012 Napisano 19 Styczeń 2012 3 miejscowości w Polsce: Żurawica – wieś w woj. podkarpackim, w pow. przemyskim, w gminie Żurawica Żurawica – część wsi Krowia Góra w woj. świętokrzyskim, w pow. sandomierskim, w gminie Łoniów Żurawica – wieś w woj. świętokrzyskim, w pow. sandomierskim, w gminie Obrazów
owieczka Napisano 19 Styczeń 2012 Autor Napisano 19 Styczeń 2012 pkp też odczytałem no chyba że deski powojenne.Zaraz wszystko przepisze
RAJTAR Napisano 19 Styczeń 2012 Napisano 19 Styczeń 2012 na samym dole : GRUZOPOŁUCZIATEL -transport ciężarowy ( dośł. ciężarowy odbiorca)
owieczka Napisano 19 Styczeń 2012 Autor Napisano 19 Styczeń 2012 каитовать с текпо приборы-pierwsza deska
owieczka Napisano 19 Styczeń 2012 Autor Napisano 19 Styczeń 2012 na złączeniu desek skrajnie prawy napis (жд-kolejowej)
nabuh Napisano 19 Styczeń 2012 Napisano 19 Styczeń 2012 Coś ten translator dobrze nasuwa: stiekło - szkło, pribory - narzędzia, przybory. Pierwszego nie mogę - kantować? Tych na łączeniu desek w ogóle, jakieś herezje mi wychodzą. Spróbuj zrobić zdjęcie pod lekkim kątem, nie będzie się odbijać światło lampy na deskach. Albo, jeśli mozliwe, bez lampy przy świetle dziennym.
owieczka Napisano 19 Styczeń 2012 Autor Napisano 19 Styczeń 2012 na złączeni desek na środku нска пввовскои
nabuh Napisano 19 Styczeń 2012 Napisano 19 Styczeń 2012 Gruzopoluczatiel - faktycznie odbiorca ciężaru a nie transport ciężarowy, bo to by było gruzowodzitiel jak się nie mylę. Jakby Żurawica była odbiorcą tych szklanych narzędzi wynika.
owieczka Napisano 19 Styczeń 2012 Autor Napisano 19 Styczeń 2012 na środku desek patrząc od lewej смоленска hehe w dosłownym tłumaczeniu SMOLEŃSK?
RAJTAR Napisano 19 Styczeń 2012 Napisano 19 Styczeń 2012 каитовать с текпо приборы-pierwsza deskaprawdopodobnie jest to przypomnienie" o obowiązku pokwitowania tych szklanych narzędzi(przyborów)
RAJTAR Napisano 19 Styczeń 2012 Napisano 19 Styczeń 2012 Chłopaki szklanki ze Smoleńska tachali żeby się bimbru w Żurawicy napić, ot co ;)
owieczka Napisano 19 Styczeń 2012 Autor Napisano 19 Styczeń 2012 Z tego wszystkiego wynika że nie są to elementy skrzyni od radzieckiej amunicji a elementy skrzyni w której przewożono transportem kolejowym szklane narzędzia z żurawicy.Może są jakieś dalsze napisy na innych deskach aczkolwiek znalazłem tylko dwie.
nabuh Napisano 19 Styczeń 2012 Napisano 19 Styczeń 2012 Cyknij to kolego jeszcze raz, jak sugerowałem wcześniej - może będzie łatwiej coś odczytać i do czegoś dojść tym samym.
owieczka Napisano 19 Styczeń 2012 Autor Napisano 19 Styczeń 2012 i nie Smoleńsk ct.to skrót od artykułu
dws Napisano 20 Styczeń 2012 Napisano 20 Styczeń 2012 не кантовать - w stosunku do ładunku znaczenie - nie przewracać ładunek na drugą stronę...coś w rodzaju nalepki góra-dół na paczkach...(спец. о грузе или изделии — переворачивать, повёртывать на бок, на другую сторону при переноске, перевозке)
arklas Napisano 20 Styczeń 2012 Napisano 20 Styczeń 2012 Razem:НЕ КАНТОВАТЬСТЕКЛО ПРИБОРЫст.МОСТИСКА ЛЬВОВСКОЙ жд.ст.ЖУРАВИЦА ПКПГРУЗОПОЛУЧАТЕЛЬ
arklas Napisano 20 Styczeń 2012 Napisano 20 Styczeń 2012 Przy górnej krawędzi dolnej deski jest ст. МОСТИСКА ЛЬВОВСКОЙ жд. Górna deska nie pasuje w tym miejscu.
arklas Napisano 20 Styczeń 2012 Napisano 20 Styczeń 2012 Stacja Mościska Kolei Lwowskiej. Górną deskę trzeba przesunąć trochę w prawo, żeby pasowała do dolnej.
owieczka Napisano 19 Styczeń 2012 Autor Napisano 19 Styczeń 2012 Jak w temacie znalazłem w piwnicy dwie deski od skrzyni z rosyjskimi napisami-według starszej pani która ma piwnice obok i pamieta czasy wojny było tu dużo skrzyń po amunicji.Proszę o potwierdzenie
Pytanie
owieczka
Jak w temacie znalazłem w piwnicy dwie deski od skrzyni z rosyjskimi napisami-według starszej pani która ma piwnice obok i pamieta czasy wojny było tu dużo skrzyń po amunicji.Proszę o potwierdzenie
28 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.