Skocz do zawartości
  • 0

radziecka skrzynia na amunicje

owieczka

Pytanie

Napisano

Jak w temacie znalazłem w piwnicy dwie deski od skrzyni z rosyjskimi napisami-według starszej pani która ma piwnice obok i pamieta czasy wojny było tu dużo skrzyń po amunicji.Proszę o potwierdzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
3 miejscowości w Polsce:

Żurawica – wieś w woj. podkarpackim, w pow. przemyskim, w gminie Żurawica
Żurawica – część wsi Krowia Góra w woj. świętokrzyskim, w pow. sandomierskim, w gminie Łoniów
Żurawica – wieś w woj. świętokrzyskim, w pow. sandomierskim, w gminie Obrazów
Napisano
Coś ten translator dobrze nasuwa: stiekło - szkło, pribory - narzędzia, przybory. Pierwszego nie mogę - kantować? Tych na łączeniu desek w ogóle, jakieś herezje mi wychodzą. Spróbuj zrobić zdjęcie pod lekkim kątem, nie będzie się odbijać światło lampy na deskach. Albo, jeśli mozliwe, bez lampy przy świetle dziennym.
Napisano
Gruzopoluczatiel - faktycznie odbiorca ciężaru a nie transport ciężarowy, bo to by było gruzowodzitiel jak się nie mylę. Jakby Żurawica była odbiorcą tych szklanych narzędzi wynika.
Napisano
каитовать с текпо приборы-pierwsza deska

prawdopodobnie jest to przypomnienie" o obowiązku pokwitowania tych szklanych narzędzi(przyborów)
Napisano
Z tego wszystkiego wynika że nie są to elementy skrzyni od radzieckiej amunicji a elementy skrzyni w której przewożono transportem kolejowym szklane narzędzia z żurawicy.Może są jakieś dalsze napisy na innych deskach aczkolwiek znalazłem tylko dwie.
Napisano
Cyknij to kolego jeszcze raz, jak sugerowałem wcześniej - może będzie łatwiej coś odczytać i do czegoś dojść tym samym.
Napisano
не кантовать - w stosunku do ładunku znaczenie - nie przewracać ładunek na drugą stronę...coś w rodzaju nalepki góra-dół na paczkach...(спец. о грузе или изделии — переворачивать, повёртывать на бок, на другую сторону при переноске, перевозке)
Napisano
Razem:

НЕ КАНТОВАТЬ
СТЕКЛО ПРИБОРЫ
ст.МОСТИСКА ЛЬВОВСКОЙ жд.
ст.ЖУРАВИЦА ПКП
ГРУЗОПОЛУЧАТЕЛЬ
Napisano

Jak w temacie znalazłem w piwnicy dwie deski od skrzyni z rosyjskimi napisami-według starszej pani która ma piwnice obok i pamieta czasy wojny było tu dużo skrzyń po amunicji.Proszę o potwierdzenie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie