Skocz do zawartości

Bateria alkaliczna

RAJTAR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Ostatnio miałem dziwny przypadek , tzn. dziwny dla mnie ;)podczas wykopków zawsze mam zapasową baterię V9 , tym razem trzymałem ją w kieszeni spodni razem z kluczykami do auta , po jakimś czasie (po ok 3h) chciałem sprawdzić ile wykrywka na niej jeszcze pociągnie" i sięgnąłem po nią , ale nie dało się jej utrzymać w dłoni..., była bardzo gorąca (powrót do normalnej temp. zajął jej 25 min).
Czy ktoś z kolegów może podać przyczynę takiego stanu rzeczy? czym mogło być to spowodowane? , czy fakt , że kluczyki z pilotem były w tej samej kieszeni ma jakieś znaczenie?
bardzo proszę o pomoc.
pozdrawiam.
Napisano
Dobrze że nie doszło do eksplozji ogniwa, mógłbyś stracić klejnoty lub nawet zginąć ( to nie żarty, np. uszkodzenie tętnicy ), baterie potrafią eksplodować jak mały ładunek wybuchowy!!! Tak więc ostrożnie.
Napisano
Życie człowieka jest świadomą cząstką wieczności. Cudowną, właśnie, ze względu na tę świadomość"
dzięki za uświadomienie mi pewnych rzeczy...szczerze mówiąc nie miałem o tym pojęcia.
Napisano
k-szela (976 / 58)
2012-01-14 21:36:58

Dobrze że nie doszło do eksplozji ogniwa...."
Ciekawe jak na to ustawa o broni buahahahhaa detonator z baterii i kluczyków zabił poszukiwacza heheheehheheh
Napisano
Lonewolf...naprawdę śmieszne....bateria by mnie może nie zabiła , ale mogła mnie nieźle urządzić, w najlepszym wypadku skończyłoby się na poparzeniu.
wątek uważam za zamknięty, wszystkim którzy poważnie podeszli do ematu" serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Napisano
Mogło to być zwarcie, ale jednego z 6ciu ogniw wewnątrz baterii,skoro sytuacja się uspoooiła po jakikś czasie dopiero. Nie spotkałem się z wybuchem baterii, bo mają zaworki bezpieczeństwa przed wzrostem ciśnienia wewnątrz, ale bardzo często widziałem wyciek substancji z wewnątrz ogniwa przez taki zaworek tzw.elektrolitu. Obudowa bardzo się nagrzewa, moze poparzyc. Nalezy chronic oczy i nie wrzucać do.wody , a pozostawic w bezpiecznym miejscu do czasu zakończenoa reakcji
Napisano
Tak jak to by była jakaś firmówka to ok. może i ma zabezpieczenia, ale jakaś chińska jingjan super power:D tu jak wybucha pod wpływem 220V , a jednak wybucha:) http://www.youtube.com/watch?v=LL4OfyFevnY&feature=related

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie