Skocz do zawartości
  • 0

licznyj znak

soprano74

Pytanie

Napisano

Witam!Wyskoczył mi taki nieśmiertelnik.Moja ogromna prośba o identyfikacje jednostki.Szukałem takiego m.innymi na pugovizie,ale niestety nie znalazłem nic zbliżonego.Zakładam,że chodzi o artylerię i haubice (mortirnyj),ale czy napewno?Może morskij?Jeżeli zdołacie go rozszyfrować proszę o informacje na temat tej jednostki,gdzie stacjonowała,w jakich latach etc.znaleziona w lubelskim.Z góry dziękuję i pozdrawiam!

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym prosic o pomoc w odczytaniu tej blaszki, przypuszczam tylko ze to gwardia piechoty a zolnierz mial nr 15-ty.

Pozdrawiam.

Napisano
Nie nie od stolicy na poludniowy wschod a dokladniej woj. lubelskie i okolice Krasnegostawu. Wlasnie zglebiam wiedze na ten temat i rzeczywiscie w tamtych okolicach cos sie dzialo :)
Napisano
Nadwojciech
Możesz podeprzeć swoje informacje jakimś źródłem? Nigdy nie spotkałem się z przyszywaniem licznych znaków...co najwyżej wieszanie na agrafce.
Wg. mnie dziury to unieważnienie licznego jak w monetach.

Soprano - to jest małe D - rosyjska czcionka od tamtych czasów troszkę ewoluowała :)
Napisano
Gdzieś w literaturze się spotkałem z takim wytłumaczeniem tych otworów.Ale zabij,nie pamiętam gdzie.Ale też widziałem fotkę z licznym przyszytym do płaszcza.
Jak ją znajdę to wrzuce na Forum.
Napisano
Dziekuje kolego! A moglbys mi jeszcze powiedziec czy mozna sadzic ze w miejscu gdzie byla znaleziona stacjonowala jakis czas owa dywizja piechoty, oprocz tego wyszly dwa mosiny jeden caly a drugi rozwalony ale nie zbity 1913 i 1914. Bardzo mnie to ciekawi lub jakie wnioski mozna wyciagnac, bo owa miejscowka jest doslownie za stodola u babci" :)
Napisano

Witam!Wyskoczył mi taki nieśmiertelnik.Moja ogromna prośba o identyfikacje jednostki.Szukałem takiego m.innymi na pugovizie,ale niestety nie znalazłem nic zbliżonego.Zakładam,że chodzi o artylerię i haubice (mortirnyj),ale czy napewno?Może morskij?Jeżeli zdołacie go rozszyfrować proszę o informacje na temat tej jednostki,gdzie stacjonowała,w jakich latach etc.znaleziona w lubelskim.Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Napisano
1 батарея 4-й мортирный артиллерийский дивизион

Могилев(Mohylew)

http://militerra.com/index.php?option=com_content&task=view&id=195&Itemid=69&limit=1&limitstart=15

Zdrow

Podziurawienie to pewnie radosna twórczość

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie