Skocz do zawartości

Rekonstrukcja 5 KDP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowny kolegow
Czy ktorys z kolegow moglby mi podpowiedziec jaka bron mogl miec na wyposazeniu moj dziadek z 5 KDP ? Oddzial 15 kresowy baon strzelcow , ale pozniej zostal przeniesiony do 9 pulku artylerii ciezkiej na stanowisko ladowniczego.
Chodzi mi o model i typ broni , bo jest jej sporo.
pozdrawiam
nico009

witam,
W Iranie raczej napewno mial Lee Enfield SMLE Mk1.jako strzelec w 44 roku byl kapralem . W 46 roku w Anglii sierzantem. W ksiazce Monte Cassino " bardzo czesto byly uzywane nazwy Thompson i Sten. Rzecz w tym ze chcialbym zakupic orginalny zneutralizowany z certyfikatem i zeby moj manekin ubrany w Battle Dress 1940 pattern wraz z ekwipunkiem byl jak najbardziej zblizony do oryginalu.

Witam!
O zneutralizowany egzemplarz zachodniej" broni ciężko .
Poszukaj na ;
Gun servis.pl
Okop.pl

Na Gun Servis jest Lee Enfield . Wiem że na okop.pl był chyba kiedyś Sten ale nie jestem pewien .

O replikę nie ciężko ; oferuję je firma Denix - mierna jakość wykonania....

W II Korpusie Polskim jako broni indywidualnej żołnierza używano prezentowanych na fotce powyżej Lee Enfieldów SMLE, wersji późniejszej Mk IV no 1, a jeśli chodzi o pistolety maszynowe to był to Thompsony w wersjach M1928 (A i A1) oraz M1 i M1A1, trafiały one do korpusu z dostaw amerykańskich i wiązało się to z pewną standaryzacją dostaw amunicji. Steny nie był używane. Pistoletów maszynowych jak chyba w większości armii ery drugiej wojny, używali przede wszystkim dowódcy różnych szczebli ( w tym podoficerowie, np. dowódcy drużyn ), różni funkcyjni - gońcy, łącznościowcy, zwiadowcy etc. Mam np. zdjęcie dwóch żołnierzy 3DSK pełniących wartę przed mostem w jednym z włoskich miast i szeregowy uzbrojony jest w Thompsona M1928, a sierżant, stojący obok w Lee Enfielda SMLE, rok wykonania zdjęcia wiosna 1944.

Witam
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi , chyba sie zdecyduje na Lee Enfield SMLE Mk1.
Czy ktos z kolegow zwracal sie juz do brytyjskiego Ministerstwa Obrony w Londynie o przeslanie dokumentow dotyczacych zolnierza PSZ II Korpusu ? Bo ja jestem w trakcie zlatwiania formalnosci i chetnie zapoznalbym sie z kims kto juz zalatwial te sprawe .
dziekuje z gory
pozdrawiam
nico009

Sprawa jest bardzo prosta, aż nie do wiary w kontakcie z urzędami (w każdym razie w naszym kraju absolutnie niewykonalne). Wystarczy wykazac się bezpośrednim pokrewieństwem z żołnierzem, z tym, że jeśli jeszcze żyje syn/córka żołnierza to o udostępnienie dokumentów nie może wystąpic wnuk/wnuczka. MOD wysyła następnie przebieg służby w kopii na podany adres i tyle.

Pełny przebieg służby żołnierzy służących pod brytyjskim dowództwem, nawet sojuszniczych, znajduje się w MOD w Londynie, ich dokumenty są najpełniejsze i nie ma żadnego problemu z uzyskaniem odpisu. Obowiązek udowodnienia pokrewieństwa jest zrozumiały, prawa do tej dokumentacji nie ma obcy dla żołnierza człowiek. W Instytucie znajduje się tylko (a może aż) co udało się zgromadzic samym Polakom, a nie do wszystkiego przywiązywano wagę.

Tak wlasnie;uzyskalem kwetionariusz(Certificate of Kinship) jestem w trakcje zalatwiania aktow zgonow dziadka i babci i aktu urodzenia mojego ojca(to on wystepuje z wnioskiem jako syn zolnierza). Akta nie musza byc tlumaczone,posiadam jeszcze inne dokumety z Anglii ktore potwirdzaja obecnosc akt w archiwum MOD w Londynie i fotokopie tych dokumentow tez zalacze do przesylki.
Oplata wynosi 30 funtow i czas oczekiwania troche dlugi , do trzech miesiecy. Mysle ze otzymam szczegolowy odpis przebiegu sluzby mojego dziadka,od kampanii wrzesniowwej przez Rosje,Azje Afryke Wlochy,Anglie do Polski w 1947. Bo skrocony ogolny odpis od nich dziadek przywiozl ze soba z Anglii.

• 6 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie