nico009 Napisano 9 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2012 Witam szanowny kolegowCzy ktorys z kolegow moglby mi podpowiedziec jaka bron mogl miec na wyposazeniu moj dziadek z 5 KDP ? Oddzial 15 kresowy baon strzelcow , ale pozniej zostal przeniesiony do 9 pulku artylerii ciezkiej na stanowisko ladowniczego.Chodzi mi o model i typ broni , bo jest jej sporo.pozdrawiamnico009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 9 Styczeń 2012 Share Napisano 9 Styczeń 2012 Jeśli zwykły szeregowy strzelec, to choćby taki Lee Enfield SMLE Mk1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nico009 Napisano 9 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2012 witam,W Iranie raczej napewno mial Lee Enfield SMLE Mk1.jako strzelec w 44 roku byl kapralem . W 46 roku w Anglii sierzantem. W ksiazce Monte Cassino " bardzo czesto byly uzywane nazwy Thompson i Sten. Rzecz w tym ze chcialbym zakupic orginalny zneutralizowany z certyfikatem i zeby moj manekin ubrany w Battle Dress 1940 pattern wraz z ekwipunkiem byl jak najbardziej zblizony do oryginalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 9 Styczeń 2012 Share Napisano 9 Styczeń 2012 Witam!O zneutralizowany egzemplarz zachodniej" broni ciężko . Poszukaj na ;Gun servis.pl Okop.plNa Gun Servis jest Lee Enfield . Wiem że na okop.pl był chyba kiedyś Sten ale nie jestem pewien .O replikę nie ciężko ; oferuję je firma Denix - mierna jakość wykonania.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nico009 Napisano 9 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2012 Nie,nie ja mieszkam w zachodniej europie i z zakupem ,posiadaniem takiej broni nie ma problemu ceny od 300 do 600eu w przepadku tych trzech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 10 Styczeń 2012 Share Napisano 10 Styczeń 2012 W II Korpusie Polskim jako broni indywidualnej żołnierza używano prezentowanych na fotce powyżej Lee Enfieldów SMLE, wersji późniejszej Mk IV no 1, a jeśli chodzi o pistolety maszynowe to był to Thompsony w wersjach M1928 (A i A1) oraz M1 i M1A1, trafiały one do korpusu z dostaw amerykańskich i wiązało się to z pewną standaryzacją dostaw amunicji. Steny nie był używane. Pistoletów maszynowych jak chyba w większości armii ery drugiej wojny, używali przede wszystkim dowódcy różnych szczebli ( w tym podoficerowie, np. dowódcy drużyn ), różni funkcyjni - gońcy, łącznościowcy, zwiadowcy etc. Mam np. zdjęcie dwóch żołnierzy 3DSK pełniących wartę przed mostem w jednym z włoskich miast i szeregowy uzbrojony jest w Thompsona M1928, a sierżant, stojący obok w Lee Enfielda SMLE, rok wykonania zdjęcia wiosna 1944. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nico009 Napisano 11 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2012 WitamDziekuje wszystkim za odpowiedzi , chyba sie zdecyduje na Lee Enfield SMLE Mk1.Czy ktos z kolegow zwracal sie juz do brytyjskiego Ministerstwa Obrony w Londynie o przeslanie dokumentow dotyczacych zolnierza PSZ II Korpusu ? Bo ja jestem w trakcie zlatwiania formalnosci i chetnie zapoznalbym sie z kims kto juz zalatwial te sprawe .dziekuje z gorypozdrawiamnico009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 11 Styczeń 2012 Share Napisano 11 Styczeń 2012 Sprawa jest bardzo prosta, aż nie do wiary w kontakcie z urzędami (w każdym razie w naszym kraju absolutnie niewykonalne). Wystarczy wykazac się bezpośrednim pokrewieństwem z żołnierzem, z tym, że jeśli jeszcze żyje syn/córka żołnierza to o udostępnienie dokumentów nie może wystąpic wnuk/wnuczka. MOD wysyła następnie przebieg służby w kopii na podany adres i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 11 Styczeń 2012 Share Napisano 11 Styczeń 2012 A takich dokumentów nie ma Instytut Sikorskiego, może byłoby łatwiej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 Pełny przebieg służby żołnierzy służących pod brytyjskim dowództwem, nawet sojuszniczych, znajduje się w MOD w Londynie, ich dokumenty są najpełniejsze i nie ma żadnego problemu z uzyskaniem odpisu. Obowiązek udowodnienia pokrewieństwa jest zrozumiały, prawa do tej dokumentacji nie ma obcy dla żołnierza człowiek. W Instytucie znajduje się tylko (a może aż) co udało się zgromadzic samym Polakom, a nie do wszystkiego przywiązywano wagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nico009 Napisano 12 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2012 Tak wlasnie;uzyskalem kwetionariusz(Certificate of Kinship) jestem w trakcje zalatwiania aktow zgonow dziadka i babci i aktu urodzenia mojego ojca(to on wystepuje z wnioskiem jako syn zolnierza). Akta nie musza byc tlumaczone,posiadam jeszcze inne dokumety z Anglii ktore potwirdzaja obecnosc akt w archiwum MOD w Londynie i fotokopie tych dokumentow tez zalacze do przesylki.Oplata wynosi 30 funtow i czas oczekiwania troche dlugi , do trzech miesiecy. Mysle ze otzymam szczegolowy odpis przebiegu sluzby mojego dziadka,od kampanii wrzesniowwej przez Rosje,Azje Afryke Wlochy,Anglie do Polski w 1947. Bo skrocony ogolny odpis od nich dziadek przywiozl ze soba z Anglii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
justys Napisano 24 Lipiec 2012 Share Napisano 24 Lipiec 2012 jestem tu nowa,a znalazlam ten temat, poniewaz szukam info o swoim pradziadku. czy moglby ktos dokladniej opisac jak wyglada zdobycie tych info z MOD i gdzie tego szukac? dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.