WST 1939 Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Napisano 7 Styczeń 2012 Witam serdecznie, bardzo proszę o potwierdzenie moich informacji co do tego elementu artylerki francuzów. Może macie jakieś zdjęcia ?, informacje dotyczące tych armat. Proszę o wrzucenie ich, będę bardzo wdzięczny. Informację posłużą mi jako potwierdzenie moich informacji, niezbędnych do napisania tekstu, który napewno tu zamieszczę.
walezy Napisano 7 Styczeń 2012 Napisano 7 Styczeń 2012 W Bydgoszczy mają 1861r. Prusacy zdobyli ją w wojnie z 1870-71. Wejdź na stronę muzeum , powinny być zdjęcia.
WST 1939 Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Napisano 7 Styczeń 2012 Tutaj są oznaczenia armaty czyli.Miejsce oraz rok produkcji (Północ).Póżniej, numer 105, jak się domyślam numeracja indywidualna armaty, czyli 105 armata w roku 61' ? (zachód)Numer 24, który jest również na innych armatach, jakieś pomysły ?.310.4 Kil (Poids total), oraz 311.7 Kil na innej armacie. Może, jakieś szczegóły panowie ?. (Południe).Oraz pytanie dopełniające, jakie zakłady w mieście Liege, produkowały te armaty ?. Jak skończę to podzielę się wiadomosciami.
Skok Napisano 9 Styczeń 2012 Napisano 9 Styczeń 2012 Tak jak napisał Walezy. Taka armata stoi w Bydgoszczy. Dziś ją nawet przetaczaliśmy :-) Oznaczenia są w tym samym miejscu. Jutro o ile nie zapomnę mogę Ci podać jakie. W Bydgoskiej koła (dokładnie drewniane elementy) są niestety nieoryginalne.Pozdr
WST 1939 Napisano 9 Styczeń 2012 Autor Napisano 9 Styczeń 2012 Ja chcę opisać armaty stojące w Kwidzynie, są tam dwie sztuki, nigdzie nie ma, a bynajmniej nie spotkałem się z dwoma armatami w jednym miejscu (tego typu). Stąd wiem już skąd pochodzą, co i jak. Dla dopełnienia brakuje jeszcze kilku suchych informacji, a może również kilku zdjęć. Oznaczenia są te same, to z całą pewnością, interesuje mnie również data produkcji Bydgoskiej 155-ki. Przeszukam internet trochę, ponownie.
skyluke Napisano 9 Styczeń 2012 Napisano 9 Styczeń 2012 Jaka armata prod. francuskiej stoi przed ratuszem w Morągu ? czy nie podobna ?
pucior Napisano 10 Styczeń 2012 Napisano 10 Styczeń 2012 Wg strony: http://ruciane-nida.org/sercemazur/viewtopic.php?t=278&postdays=0&postorder=asc&start=10na morąskich są oznaczenia:Liege 1862 Nr 110, druga Liege 1864 Nr 413"
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.