ClintE Napisano 3 Styczeń 2012 Autor Napisano 3 Styczeń 2012 Witam, Tak nieśmiało myślę o tegorocznych planach wyjazdowych. W tym roku padło na Normandię. Chciałbym odwiedzić słynne plaże w kolejną rocznicę D-Day. W ubiegłym roku samochodowo odwiedziłem m.in Hurtgenwald i Ardeny. Tym razem nie będę miał wozu. Myślałem nad połączeniem lotniczym z Paryżem i dalej pociągiem na wybrzeże. Tutaj moje pytania do kolegów-forumowiczów, którzy postawili nogę na normandzkich piaskach. Jak wygląda lokalna komunikacja w Normandii, czy bez problemu można dojechać autobusami do plaż, czy pozostałych miejsc związanych z Inwazją. Mam świadomość, że wszystko to generuje dodatkowe koszta, no ale w tym okresie nie mam wyjścia. Prosiłbym również o praktyczne porady. Co, gdzie i za ile. Wiem, że było parę tematów o Normandii, ale może coś w między czasie się urodziło. Pozdrawiam i Wszystkiego Dobrego w Nowym RokuPaweł
skolcio Napisano 4 Styczeń 2012 Napisano 4 Styczeń 2012 Praktycznie całą Normandię przejechałem 2 lata temu i w najbliższej okolicy plaż nie spotkałem się z bezpośrednią komunikacją, najlepiej dojeżdża się samochodem, z reguły są parkingi zaraz przy plażach. Jedyne co spotkałem to takie wagoniki z zorganizowanych wycieczek co objeżdżają parę miejsc na plażach. Mam oczywiście na myśli plaże które są oddalone od większych miejscowości kawałek np. Omaha, Utah. Tam gdzie plaże są w bezpośrednim sąsiedztwie miasta i zabudowy tam już powinno się dać dojechać komunikacją, ale gdzie i za ile to nie jestem w stanie powiedzieć gdyż z niej nie korzystałem. http://www.odkrywca.pl/wybrzeze-francji-belgia-i-holandia-militarnie,655801.html#655801 tutaj link do relacji z mojego pobytu. Podałem tam ceny biletów i wstępów do muzeów i miejsc pamięci. Może się przyda przy planowaniu.Pzdr.
wojtekA Napisano 7 Styczeń 2012 Napisano 7 Styczeń 2012 Objechałem autem, miejsca sa dobrze oznaczone, ale faktycznie lokalnej komunikacji to zbytnio nie widziałem, chociaż na pewno jakieś busy lub kolej jeżdżą do tych miejsc. Poza tym autostop: skoki od stacji do stacji benzynowych, gdzie zawsze można kogoś nawet na migi zagadać i pokazać na mapie gdzie się chce jechać. Tanie linie lotnicze to raczej tylko do Paryża latają. http://odkrywca.pl/galerie.php?nazwa=374
ClintE Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Napisano 7 Styczeń 2012 Witam, Dzięki bardzo za informacje i linki. Wygląda na to że bez samochodu trudno będzie objechać wszystkie miejsca. W sumie autostopowanie i wyjazd trochę na dziko też ma swoje uroki, ale i ryzyko, że nie wszystko się zobaczy. Jak mam inwestować gotówkę i czas to chcę wydoić" z wyjazdu jak najwięcej. No nic jeszcze poszukam informacji o jakimś lokalnym transporcie lub przełożę wyjazd na inną porę. Teraz z innej beczki. Czy ktoś z kolegów-forumowiczów uczestniczył w czymś takim jak http://www.huertgenwaldmarsch.de ? Hurtgenwald i Ardeny to mój drugi cel na ten rok i być może zsynchronizowałbym swój wyjazd z tym wydarzeniem. Dzięki i pozdrawiam Paweł
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.