lupus1978 Napisano 2 Styczeń 2012 Autor Napisano 2 Styczeń 2012 Witam,Ostatnio wpadły mi w ręce 2 łuski 0.22 short.Pierwsza z dużą literą H w okręgu.Druga natomiast posiada wybitego orła carskiego. Proszę o identyfikacje producenta lub jakieś istotne informacje dotyczące omawianych łusek.DziękujeL1978
Ave Danzig Napisano 5 Styczeń 2012 Napisano 5 Styczeń 2012 W tarczy jest SB - Sellier & Bellot, Praga, Austriaa łuska to 6mm Floberthttp://www.municion.org/22/flobert.htm
honker Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 Witam.Ave nie flobert,tylko system Lefaucheux.Na zdjęciu przeca widać iglice i podpis szpilecznoje".Lupus sprawdź, powinien zostać otwór po iglicy.Pozdro.*
honker Napisano 6 Styczeń 2012 Napisano 6 Styczeń 2012 Jeśli otworu nie ma to rzeczywiście,tak jak napisał Ave może być Flobert. :o)Pozdro.*
lupus1978 Napisano 3 Styczeń 2012 Autor Napisano 3 Styczeń 2012 Kolego Honker,Jednak masz racje H pasuje do Austrii. Proszę o sprostowanie - ta łuska jest datowana na okres ok. 1860?Czy też produkowana od 1860 do dziś (tj. tłumaczenie wg. google translator).Jak masz jeszcze w tych swoich materiałach coś o orle tj. łusce nr 2 to z przyjemnością porównam.A odnośnie materiałów - skąd można takie materiały wykąbinować ? :) Dzięki za pomoc.L1978
lupus1978 Napisano 3 Styczeń 2012 Autor Napisano 3 Styczeń 2012 Witam,Co do łuski z litera H. Sprawdziłem na munition.org i jest to inna litera niż na łuskach z USA. Jeśli chodzi o fabrykę Hirtenberger z Austrii to znalazłem ją w siec, chwalą się że funkcjonują od połowy XIX wieku ale logo to HP. Wiesz może źle szukam, prośba o jakiś link w celu weryfikacji. Odnośnie orła z Munitionfabrik Woltersdorf to go nie znalazłem. Będę musiał dodać fotki - to ułatwi sprawę.Dziękuje za pomoc.L1978
lupus1978 Napisano 4 Styczeń 2012 Autor Napisano 4 Styczeń 2012 witam,Link do fotki - max co udało się zrobić.[IMG]http://img862.imageshack.us/img862/8914/mg9545copy.jpg[/IMG]By [URL=http://profile.imageshack.us/user/lupus1978foto]lupus1978foto[/URL] at 2012-01-04Kolego Honker oceń.pozdrawiamL1978
lupus1978 Napisano 4 Styczeń 2012 Autor Napisano 4 Styczeń 2012 No dobra ten link powinien odpalić.http://imageshack.us/photo/my-images/862/mg9545copy.jpg/L1978
honker Napisano 3 Styczeń 2012 Napisano 3 Styczeń 2012 Niestety kolego w moich materiałach nie znalazłem nic więcej na temat łuski z orłem,nie posiadam zdjęć.Wrzuć zdjęcia swoich łusek,chętnie obejrzymy te ciekawostki.Na stronach w sieci widnieje nieco inna nazwa producenta,Munitionsfabrik Wöllersdorf, w pobliżu Wiener Neustadt, około 40 km na południe od Wiednia (1902/18)".Dając swoje id posiłkowałem się wpisem z katalogu.Być może sygnatura dwugłowego orła była tylko na łuskach centralnego zapłonu,ale może i bocznego.Daj dobre foto.Co się tyczy materiałów,to rozumiesz kolego o nie są tanie rzeczy". :o) A tak na poważnie,20 lat temu,te niestety ksero,katalogu było moją alfą i omegą.W Polsce wtedy o inernecie ktoś tylko gdzieś słyszał.;)Niestety nie zachowała się pierwsza strona z tytułem i autorem.Teraz mogę tylko w wolnej chwili,(oczywiście w miarę możliwości,bo większość jest w sieci)służyć pomocą.Pozdro.*
honker Napisano 4 Styczeń 2012 Napisano 4 Styczeń 2012 Bardzo ciekawe.Co jest dokładnie na tarczy?Pozdro.*
lupus1978 Napisano 2 Styczeń 2012 Autor Napisano 2 Styczeń 2012 Witam,Ostatnio wpadły mi w ręce 2 łuski 0.22 short.Pierwsza z dużą literą H w okręgu.Druga natomiast posiada wybitego orła carskiego. Proszę o identyfikacje producenta lub jakieś istotne informacje dotyczące omawianych łusek.DziękujeL1978
honker Napisano 3 Styczeń 2012 Napisano 3 Styczeń 2012 Witam.Idąc przez internet tropem wilka" :o),też za dużo nie znalazłem.Co tylko dowodzi,że sam internet nie jest wyrocznią,a i zdarzają się też błędy.Tym razem oparłem się na swoich materiałach,a i tego nie jestem pewny w 100 procentach.Moją opinię i materiały pozostawiam Twojej ocenie.*
honker Napisano 3 Styczeń 2012 Napisano 3 Styczeń 2012 Odnośnie bicia H ,to też znalazłem tylko i aż tyle.*
honker Napisano 3 Styczeń 2012 Napisano 3 Styczeń 2012 A tu też jest przykład podobieństw amerykańsko-austriackich.Pozdro.*
lupus1978 Napisano 5 Styczeń 2012 Autor Napisano 5 Styczeń 2012 http://imageshack.us/f/818/znalezisko.jpg/Kol. honker to jest max co można było wyciągnąć ze skanera.Na tarczy dla mnie jest 88 lub 89.Jeżeli uda się z identyfikować komuś to super.A jeżeli nie to łuska zostanie niezidentyfikowana.Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.Lupus1978
honker Napisano 2 Styczeń 2012 Napisano 2 Styczeń 2012 Witam.Sądzę,że obie łuski są produkcji austriackiej.Dokładnie obejrzyj orła -Munitionfabrik Woltersdorf.Ta z literą H to Hirtenberger(chociaż podobną sygnaturę miały też zakłady z USA z Connecticut).Pozdro*.
Pytanie
lupus1978
Witam,
Ostatnio wpadły mi w ręce 2 łuski 0.22 short.
Pierwsza z dużą literą H w okręgu.
Druga natomiast posiada wybitego orła carskiego.
Proszę o identyfikacje producenta lub jakieś istotne informacje dotyczące omawianych łusek.
Dziękuje
L1978
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.