Skocz do zawartości
  • 0

Bardzo duży meteoryt,kamień

GEORG101

Pytanie

Napisano

Dzisiaj na polu trafił się taki oto kamień,wielka nadzieja,że meteoryt.Z początku myślałem ,że jest coś dużego pod kamieniem i tym samym miałem wielki problem z wyciągnięciem tego czegoś z dziury.Kamień,tej wielkości byłby o polowe lżejszy,to coś ledwo podniosłem,na pewno przeszło 50 kg.Proszę o pomoc.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To ruda darniowa:),takich ,,meteorytów,, mam dobrą tonę,oszuści do złomu to wrzucali u mnie.Niestety huta takich brył nie chce.Na złom nawet nie targaj tego bo nie wezmą.
Pzdr
Napisano

Myślę,ze test magnesem przejdzie pozytywnie,bo wykrywacz szalał jak opętany" - niekoniecznie.
Też znalazłem kamyk" wykrywaczem, piszczał mocno, ale magnes go nie rusza. Dodatkowo - jest bardzo twardy i nieduży - ok.2cm średnicy. Ale nie wiem czy go podejrzewać o pozaziemskie pochodzenie...

Napisano

Dzisiaj na polu trafił się taki oto kamień,wielka nadzieja,że meteoryt.Z początku myślałem ,że jest coś dużego pod kamieniem i tym samym miałem wielki problem z wyciągnięciem tego czegoś z dziury.Kamień,tej wielkości byłby o polowe lżejszy,to coś ledwo podniosłem,na pewno przeszło 50 kg.Proszę o pomoc.

Napisano
Na 2 zdjęciu wyraźnie widać warstwy jakby ów kamień był pozostałością po dawnym wytapianiu żelaza. Mogę się mylić. Najlepiej naciąć fragment i oszlifować. Wstawić foto na forum i czekać na opinię tych, którzy dobrze się na tym znają.
Napisano
Pierwsze działanie -test z magnesem, musi przyciągać.
Jak przyciąga,to cięcie i polerowanie płaszczyzny .
Fotkę płaszczyzny na forum i identyfikujemy.

p.s.

odetnij 15-20% masy .
Napisano
Myślę,ze test magnesem przejdzie pozytywnie,bo wykrywacz szalał jak opętany.I najważniejsze,że masa tego czegoś jest przynajmniej dwukrotnie większa niż w przypadku zwykłego kamienia.Jak nie meteoryt to co pozostałości po rudzie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie