Barson1 Napisano 29 Grudzień 2011 Napisano 29 Grudzień 2011 Witam!Czy powyżej opisany zapalnik jest rzadkością ? Chciałbym dowiedzieć się również w jakich działach był stosowany i jak stwierdzić czy zapalnik jest bezpieczny czy też nie + w jakich latach . Z góry dzięki za pomoc !
PeterN Napisano 29 Grudzień 2011 Napisano 29 Grudzień 2011 http://myvimu.com/exhibit/21446-zapalnik-pruski-dopp-z-c-92-sp
Ave Danzig Napisano 30 Grudzień 2011 Napisano 30 Grudzień 2011 Chodziło mi o tą redukcję... ale kolega winko już wszystko wytłumaczył :)
Barson1 Napisano 29 Grudzień 2011 Autor Napisano 29 Grudzień 2011 Witam!Dzięki wielkie !A po czym stwierdzić czy jest bezpieczny ?
Barson1 Napisano 29 Grudzień 2011 Autor Napisano 29 Grudzień 2011 Niestety nie jestem właścicielem :( Zdjęć nie posiadam :(
Ave Danzig Napisano 29 Grudzień 2011 Napisano 29 Grudzień 2011 PeterN, zdjęcie które zamieściłeś jest akurat mojego autorstwa i ze 100% świadomością informuję że zapał ze zdjęcia został wystrzelony w epoce jednak zaznaczoną przez ciebie część posiada. Tuleja ta jest na tyle gruba, że niewielki ładunek czarnego prochu nie jest w stanie jej rozerwać. Jeśli zapał ewidentnie posiada na korpusie ślady wskazujące na wystrzelenie, jest wraz ze stalową redukcją dop szklankę (najczęściej takie się trafiają) i wyżej opisana tulejka jest pusta to zapał bezpieczny.
Barson1 Napisano 30 Grudzień 2011 Autor Napisano 30 Grudzień 2011 Kolego AveDanzing mógłbyś rozwinąć wypowiedź wraz ze stalową redukcją dop " ?Nie bardzo siedzę w temacie zapalników dlatego pytam . POZDRAWIAM !
wino39 Napisano 30 Grudzień 2011 Napisano 30 Grudzień 2011 Wepchne się w dyskusję. Na zapalniku była stalowa redukcja- nakręcany pierścień zwiększający" średnice trzpienia zapalnika do średnicy otworu w szklance szrapnela. Musiała być zastosowana, żeby kulki znajdujące się wewnątrza szklanki mogły zostać bez problemu wystrzelone.Mam nadzieje,że wytłumaczyłem to dość przystępnie.PZdr
wino39 Napisano 30 Grudzień 2011 Napisano 30 Grudzień 2011 Wkradł się błąd.....znajdujące sie wewnątrz.
Pytanie
Barson1
Czy powyżej opisany zapalnik jest rzadkością ? Chciałbym dowiedzieć się również w jakich działach był stosowany i jak stwierdzić czy zapalnik jest bezpieczny czy też nie + w jakich latach . Z góry dzięki za pomoc !
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.