Dragon125 Napisano 25 Grudzień 2011 Autor Napisano 25 Grudzień 2011 Pany Drogie,co powiecie na ten temat ? Czyje one są ? Szerokość cyfry 2mm,wysokość 3mm . Pozdrawiam Dragon ;)
Dragon125 Napisano 25 Grudzień 2011 Autor Napisano 25 Grudzień 2011 Pany Drogie,co powiecie na ten temat ? Czyje one są ? Szerokość cyfry 2mm,wysokość 3mm . Pozdrawiam Dragon ;)
zukuri Napisano 25 Grudzień 2011 Napisano 25 Grudzień 2011 Pierwsza fotka, to punca producenta. Co do numerów, to mam dwa takie numerowane bagnety - wszystko wskazuje na to, że oba używane były przez oddziały bawarskie.Pozdrawiam, Piotr.
tczkrjo Napisano 26 Grudzień 2011 Napisano 26 Grudzień 2011 Zukuri, poza tematem czym czyścisz ostrza ?
zukuri Napisano 26 Grudzień 2011 Napisano 26 Grudzień 2011 Staram się zdobywać bagnety, które czyszczenia nie wymagają. Te ryski na liściu" które widać na fotkach to nie rysy po szlifierce, lecz zarysowanie woskowej konserwacyjnej powłoki przez sprężyny skórzanej pochwy (test, czy skóra się nie skurczyła). „Listek” jest w takim stanie w jakim służył w latach swojej świetności.Jeśli jednak bagnecik ma jakiś lepki syf na głowni – zmywam go, jeśli świeżą rdzę to ją ścieram delikatną pastą do docierania zaworków (jeśli oczywiście w pobliżu nie ma oksydy). Najważniejsze, by nieodpowiednią „konserwacją” nie zepchnąć bagnetu w gorszy stan, niż aktualnie jest.Pozdrawiam, Piotr.
zukuri Napisano 26 Grudzień 2011 Napisano 26 Grudzień 2011 Dwa bagneciki z mojego skromnego zbiorku, o których wczoraj wspominałem, bo są w ten sposób oznaczone:http://img204.imageshack.us/img204/4504/img6638mi.jpghttp://img268.imageshack.us/img268/3504/img6640e.jpgPozdrawiam, Piotr.
por.pil.020 Napisano 25 Grudzień 2011 Napisano 25 Grudzień 2011 hmm, ja też mam tak numerowanego lisciaka (wersja z piłą) ale na grzbiecie jest Wilhelm a nie Ludwig (?)
zukuri Napisano 25 Grudzień 2011 Napisano 25 Grudzień 2011 Kumpel niedawno pokazywał mi fajny niemiecki bagnecik- S14 z dwukrotnie nabitymi puncami regimentowymi. Pierwsze skasowano, później nabito nowe (pochwa zgodnie oznaczona). Pewnie wojenna zawierucha przerzuciła bagnet z jednego oddziału do drugiego. Teoretycznie w „listku” z Wilhelmem mogło być podobnie – mógł gdzie indziej zaczynać wojskową karierę, gdzie indziej nabito numer...Pozdrawiam, Piotr
por.pil.020 Napisano 25 Grudzień 2011 Napisano 25 Grudzień 2011 Rozumiem, dzieki za odp. :)Czyli ten malutki numer u Dragona to na 100% I wojna? I co on oznacza? Dotychczas myślałem że bawaria tylko na jelcu nadawała numery.
Pytanie
Dragon125
Pany Drogie,co powiecie na ten temat ? Czyje one są ?
Szerokość cyfry 2mm,wysokość 3mm .
Pozdrawiam
Dragon ;)
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.