Skocz do zawartości

Łuski zapalniki

legionista40

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam któregoś pięknego roku dostałem dwie łuski radzieckie kaliber 76 mm lata produkcji 42 i 43. Moja prośba brzmi jak usunąć z nich zapalniki ?? Z góry dzięki za odpowiedź.

Napisano
To nie są zapalniki,tylko zapłonniki artyleryjskie.Masz tam otwory w które wchodził specjalny klucz - bez takowego i długotrwałego moczenia w nafcie nie ruszysz.

Zresztą po co to wykręcać? oczyść i będzie wyglądać wyjściowo.
Napisano
Spłonki dzielą się na:
- mechaniczne – wykonana zazwyczaj w postaci niewielkiej miedzianej lub mosiężnej puszki wypełnionej środkiem chemicznym detonującym w czasie zgniecenia (np. piorunian rtęci lub azydek ołowiu), odpalana poprzez uderzenie iglicą,

- elektryczne (zwane również detonatorami) – różnej konstrukcji, odpalane przy użyciu prądu elektrycznego.

Kolego marcjew. Napisałeś tak jakby w spłonce był magazyn dynamitu. Można wykręcić. Moczyć w nafcie /ropie . Ale nie warto . Zostaw jak jest.
Napisano
generalnie to nie znam się na takich rzeczach ale na mój rozumek to raczej mało prawdopodobne żeby było coś detonującego w tych zapalnikach z resztą skoro tak skorodowały to są stalowe i po wystrzale stały się nieaktywne aczkolwiek nie znam się na tym jak już pisałem generalnie zostaną oczyszczone do gołego metalu
Napisano
Na zdjeciu widze niezbita splonke i trzeba przyjac ze taka ona jest.Tam jest ten twoj magazyn dynamitu...

Nie wydurniaj sie juz.

Legionare w srodku nie jest zelazna i tam nic nie skorodowalo!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie