Wyro Napisano 12 Grudzień 2011 Autor Napisano 12 Grudzień 2011 Może Warszawska Fabryka czegoś tam....? Ktoś wie co to?
arklas Napisano 13 Grudzień 2011 Napisano 13 Grudzień 2011 Tak, rejestracja od roweru. Widziałem takie malutkie, czasem nawet mniejsze, okrągłe, rombowe, kwadratowe ze ściętymi rogami i różne inne. Najczęściej odlewy żeliwne z ząbkowanym tłem i wystającym brzegiem. Wszystkie miały na środku dużą liczbę, a większość pod nią jeszcze datę. Tylko nie wiem, gdzie takie tablice obowiązywały - może w Rosji za cara i nieco później? W Polsce po I wojnie były inne - większe, z nazwami miejscowości.
dorożkarz13 Napisano 19 Grudzień 2011 Napisano 19 Grudzień 2011 arklas, strasznie spłycasz temat... te małe numerki, długość boku około 4,5 cm to na 95% nie są żadne tablice rejestracyjne, ktoś sobie tak napisał kiedyś na allegro i większość teraz przyjmuje to za pewnik. Posiadam kilka tablic rejestracyjnych z lat 1892 - 1914 i wyglądają one inaczej,są dużo większe, mają inne kształty i wykonane są z mosiądzu... pozdrawiam, dorożkarz13
Wyro Napisano 12 Grudzień 2011 Autor Napisano 12 Grudzień 2011 Może Warszawska Fabryka czegoś tam....? Ktoś wie co to?
arklas Napisano 19 Grudzień 2011 Napisano 19 Grudzień 2011 Piszę tak na podstawie tego, co powiedział mi zbieracz takich tabliczek. Nawet on nie jest pewny, czy to są tablice rowerowe, a tym bardziej ja. Chociaż spytałem kiedyś Rosjanina, czy to mogą być tabliczki od rowerów z carskiej Rosji, a on powiedział, że chyba tak. Jak się uporam z trójkątnymi tabliczkami, zajmę się rozszyfrowywaniem tych.
Gulta Napisano 13 Grudzień 2011 Napisano 13 Grudzień 2011 A sprawdź proszę 2 rzeczy- czy są jakiekolwiek ślady, iż ta rzecz była przykręcona przez widoczny w górnej części otwór- wagę przedmiotu...bo jedyne co mi przychodzi do głowy to....tylko sie nie śmiejcie :) ......numerek do szatni po prostu
arklas Napisano 12 Grudzień 2011 Napisano 12 Grudzień 2011 Gdyby „623” było w miejscu „W.F.S.”, a na dole byłaby jakaś data z przedziału 1880-1935, rzekłbym, że to tabliczka rejestracyjna od roweru. Ale to może być coś w tym guście.
Pytanie
Wyro
Może Warszawska Fabryka czegoś tam....? Ktoś wie co to?
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.