Skocz do zawartości

nóż w teren i survival

pepekevo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam potrzebuje waszych opinii co do dwóch dość dobrych noży 1 to Ka-Bar D2 Extreme 1282 a 2 Cold Steel SRK Carbon piszcie swoje opinie i doświadczenie co do nich jak ktoś posiada
Napisano
ja chodze od dluzszego czasu z nozem dla robotnikow budowlanych . http://www.hultafors.kris.szczecin.pl/noze.htm
polecam ten dla hydraulika (stal nierdzewna ). noze solidne i bardzo wygodne
Napisano
nóż w teren i survival...
nie ma - jednego doskonałego narzędzia

zwykle - funkcjonalnie problem rozwiązuje się zestawem:
1 ostrze stałe, szerokie, z ostrym zakończeniem - naście cm. - główka chwytu płaska z rdzeniem do pobijania, przeciwostrze grube min 3 mm. płaskie do pobijania

2 mikro multitool - z niezbędnymi końcówkami

reszta to przerost formy i wyobraźni

bowie - za duży - źle się puszki otwiera
tanto - słabo krojący
kukri - za duży

piły w nożach - do niczego nie przydatne - a wręcz przeszkadzają
Napisano
kopijnik2 ja chce kupić Ka-Bar D2 Extreme bardzo dobry stal metal wytrzymałość i ergonomia wygląd bardzo ładny cena 500zl duza ale myślę warta
Napisano
Z nieprzydatnością dobrej piłki w multitoolu na przykład nie ko końca się zgodzę, bo zdarza mi się jej efektywnie używać - dość często potrzebuję przeciąć coś niezbyt grubego, a nie mam przy sobie toporka - wtedy taka piłka, wbrew pozorom, daje radę.

Nie wiem natomiast jak ona wygląda w innych modelach, bo sam używam od lat tylko Wave LM.
Napisano
ja nie dyskutuję z Twoimi chęciami, możliwościami finansowymi, aspiracjami itd...

jako praktyk - niżej poziomu Rambo - czyli nie zabijający nożem dzika
niżej SWAT - czyli nie wyłamujący drzwi z zawiasów nożem...

- użytkownik wielu ostrzy...

w wielu outdorowych, wielodniowych wyprawach - gdzie wszystko na grzbiecie lub w kajaku...

mają być dwa...
jednym nie opędzi problemów

ps - zadarty paznokieć obetniesz tym za 500 zet?
:)
Napisano
Kabara jak najbardziej ,ale nie ten model co podałeś.
Nóż survivalovy powinien mieć zupełnie inny typ ostrza.
(Ten co podałeś,jest do zadawania bólu oponentom.)

KA-BAR - Becker Magnum Camp (wiem ,że brzydko wygląda)
Ale sprawdzi się idealnie w rąbaniu ,cięciu drewna.Otwieraniu konserw.
Czubka mu nie skrzywisz.
Napisano
Według mnie takim nożem jest Gerber ASEK LMF II . Posiadam go już drugi rok świetnie radzi sobie w terenie . Polecam
Można go już kupić za okolo 400 stówek . Może jest to trochę kasy ale warto zainwestować
Napisano
No i szybko wyląduje w szufladzie.
Za duży by zrobić sobie jedzenie, za mały i gówniany by porąbać drzewo na opał czy coś wbić.
Jedyne sensowne rozwiązanie to prosty, trwały mały nożyk do codziennych prac - np Opinel nr 9, a do rąbania drewna i innych celów, mały turystyczny toporek jak np Fiskars X5.
Napisano
stychu widziales podpis firmy na filmie (gerber) ja myslalem ze oni tylko kaszki i innie jedzonko produkuja:):D
a tak serio ja z teren mam glocka 78 i jestem zadowolony. nie potrzeba mi kosy za 4 stowki ktora jak cos sie stanie to bede sobie pluc w brode. pozdr
Napisano
najlepsza opcja to - nóż solidny , ale w miare tani , możliwość zgubienia w terenie , nie bedziemy nim sie golić , ani ubijać dzikiego zwierza + mała solidna siekierka . Co do wyboru to kwestia osobistych preferencji i zasobów finansowych , ot i cała filozofia
Napisano
Na twoim miejscu wybrałbym Cold Steel SRK. Bardzo dobra jakość w stosunku do ceny, nóż legenda. Stal d2 trudno się ostrzy, jest droga więc chyba odpada. Glocki 78 i 81 są w miarę dobre dla mniej wymagających użytkowników. Mają jednak dużą wadę są w konstrukcji hidden tang, czyli trzpień nie przebiega przez całą długość rękojeści i kończy się zaraz za jelcem, przez co są mniej wytrzymałe. Uważam że wz98 jest lepszy od glocka tylko trzeba mu przeprofilować szlif.
  • 5 years later...
Napisano
Kto z kolegów ma praktyczne informacje dot. użytkowania multitooli np. Wave Leathermann itp. Charge TTI.... itp. ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie