zdziss15 Napisano 4 Grudzień 2011 Autor Napisano 4 Grudzień 2011 Witam, czy jest możliwe że w ten sposób oznaczano cmentarze żydowskie ? czy jest to to raczej młyn wodny, i co jest zaznaczone na drugim miejscu ? Pozdrawiam
Sōji Okita Napisano 6 Grudzień 2011 Napisano 6 Grudzień 2011 Na niemieckich mapach kirkuty oznaczano symbolem kilku macew.
TheAdam1978A Napisano 5 Grudzień 2011 Napisano 5 Grudzień 2011 Ja mam mapę z 1932 roku z takim znakiem i do dziś młyn tam stoi.
TheAdam1978A Napisano 5 Grudzień 2011 Napisano 5 Grudzień 2011 Kolego snajper dysponujesz może konkretną legendą do starych map? Przekopałem co się dało ale nic konkretnego nie znalazłem.Może jakiś link,byłbym wdzięczny :)
michal1514 Napisano 5 Grudzień 2011 Napisano 5 Grudzień 2011 Mój błąd, jak widzę rozmawiacie tu o Polskiej mapie, na niemieckiej jest troszkę inaczej.Pozdrawiam.
michal1514 Napisano 4 Grudzień 2011 Napisano 4 Grudzień 2011 Na mapie Wigowskiej mam takie same oznaczenie i jest ono tłumaczone jako turbina wodna czy coś w tym stylu. Byłem nawet w tym miejscu i młynu wodnego nie mogło tam być, natomiast było tam coś w rodzaju malutkiej przepompowni skąd ciągnięto wodę.
TheAdam1978A Napisano 5 Grudzień 2011 Napisano 5 Grudzień 2011 Na niemieckiej trójkąt lub kółko z X na górze oznacza młyn (wiatrak). Ale wodnego nie mogę jakoś namierzyć na niemieckiej mapie.
michal1514 Napisano 5 Grudzień 2011 Napisano 5 Grudzień 2011 Nie chodzi mi o wiatrak...Mianowicie to co zaznaczyłem kółkiem, było tłumaczone jako turbina wodna lub coś w tym stylu, po formacie komputera nie mam tłumaczeń sumboli więc nie pamiętam. Jak widać na mapce, strumyk niedalekko płynie ale nie wpływe do zaznaczonego miejsca i nie miało z nim styczności, więc nie wiem na czym to polegalo.
zdziss15 Napisano 4 Grudzień 2011 Autor Napisano 4 Grudzień 2011 Witam, czy jest możliwe że w ten sposób oznaczano cmentarze żydowskie ? czy jest to to raczej młyn wodny, i co jest zaznaczone na drugim miejscu ? Pozdrawiam
Pytanie
zdziss15
Witam, czy jest możliwe że w ten sposób oznaczano cmentarze żydowskie ? czy jest to to raczej młyn wodny, i co jest zaznaczone na drugim miejscu ? Pozdrawiam
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.