jacek1 Napisano 31 Sierpień 2007 Autor Napisano 31 Sierpień 2007 WitamCoś mi się nie zgadzają fakty związane z odbiciem poligonu w Bliźnie przez partyzantów. Teoria o wkroczeniu partyzantów do Blizny 2 lipca wygląda na mało prawdopodobną. Coś mi się zdaje, że wersja opisana u Wojewódzkiego jest małoprawdopodobna.Jeszcze prośba o pomoc w tłumaczeniu:Wir sind jetzt etwa 2 1/2 km vom Lager Blizna entfernt. Sollte wirklich ein groserer Luftangriff kommen und ein Bombenteppich geworfen werden, so wurden wir wahrscheinlich noch in diesem Bereich liegen."Niestety nie mam niemieckich liter.Jacek
nuchacz Napisano 16 Wrzesień 2007 Napisano 16 Wrzesień 2007 Witam.Szanowny panie Jacku 1 ,będąc w dniu 15.08.07 na planie nagrania kolejnego odcinka programu redaktora Adama Sikorskiego Było nie minęło( ktore notabene ukazało sie w wczorańszą sobotę 15.09.07) miałem okazję poznac Pana, zobaczyć przygotowany pański materiał,zdjecia,wysłuchac obszernych relacji dotyczących miejsc i zdarzeń jak też kulisów dotyczących zdobycia unikalnych materiałow o poligonie artyleryjskim w Bliżnie.Autentycznie byłem i jestem pod wrazeniem pańskiej wiedzy i determinacji w dążeniu do odkrycia i upamiętnienia tajemnic Blizny .Ostatnio medialnie poznałem członka Siedleckiego Klubu Kolekcjonerów pana Sławomira K.ktory przez okres 10 lat prowadził badania zmierzające do ustalenia i zabezpieczenia miejsc wybuchów broni rakietowej V 2 wystrzelonej z terenu Blizny, w okolicę miejscowości Sarnaki na Podlasiu, wysłuchaniu relacji wielu świadków tych wydarzeń.Uwienczeniem tych działań jest opracowana 53 stronicowa ksiązeczka Próby niemieckiej broni V 1 i V 2 na Podlasiu wiosną 1944 roku "w,której jest otwarte jak dotąd pytanie czy istnieje dokumentacja lub relacje co do ilości wystrzelonych z Blizny rakiet w kierunku Podlasia .Myślę,że ponownie spotkamy sie 22 i 23 września br.to chętnie wysłucham odpowiedzi na to i inne z mojej strony pytania.Serdecznie pozdrawiam , do zobaczenia.
jacek1 Napisano 17 Wrzesień 2007 Autor Napisano 17 Wrzesień 2007 WitamMyślę, że pośrednio odpowiedzi można szukać w dokumentacji niemieckich oddziałów ćwiczących w Bliźnie.Niestety jedyny w miarę kompletny dziennik jaki posiadam to oddziału 836, pozostałe są w kawałkach. Jednak daje to pewien obraz strzelań. Na dzień dzisiejszy jest wiarygodne zestawienie strzelań z Blizny, ale niestety są to dane nieoficjalne, nigdzie nie publikowane, stąd powstaje mozliwość podważania ich wiarygodności. Na dzień dzisiejszy można przyjąć, że wszysktkie strzelania z Blizny prowadzone byłyu w kierunklu Podlasia. Na dzień dzisiejszy nie mamy potwierdzenia, czy druga strzelnica na zachód od Warszawy była używana, czy tylko pozostała w planach, tak więc mozna założyć, że wszystko co wyleciało z Blizny, leciało na Podlasie.Mam nadzieję, że nic nie pokrzyzuje planów i będę mógł się zameldowac w Bliźnie 22.Jacek
cm48 Napisano 29 Wrzesień 2007 Napisano 29 Wrzesień 2007 witam..czy Dębia Góra ma dla was znaczenie ? czy macie jakies wiadomości na jej temat ? jest to górka i jej okolice nieopodal miejscowości Nowe Dąbie trasa z Brzozy Bydgoskiej do Barcina przez Łabiszyn teren leśny pomiędzy Nowe Dąbie - Łabiszyn - a lasy szubin ..w roku 44 w miejscu Dębia Góra wystrzeliwano V1 V2 w kierunku na konin i sieradz rakiety przelatywały nad miejscowością Łabiszyn (kilka opowiadań mieszkańcow)w dniu 01-09-1944 w miejscowości Pturek nad jeziorem Wolickim rakieta spadła na budynki gospodarskie zabijając polską rodzinę, miejscowość jest mi znana bywam tam kilka razy w roku ale o jej tajemnicach dowiedziałem się niedawno ta miejscowość to kilka budynkow w tym jeden totalnie rozsadzony ale to było by zbyt proste .... co nie znaczy że nie mam ochoty tego sprawdzić czy znajdzie sie ktoś do pomocy ? od strony lasów w okolicach Dębiej Góry jest linia kolejowa... a przez samą Dębią G. była linia wąskotorowa rozebrana w latach 50 .
wojwoj Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 Witaj,ktoś wie i jest zainteresowany; zwłaszcza że pierwszy raz słyszy taką dokładną lokalizację...W tamtym rejonie nie testowano V1-2, tylko Rheinboty (czterostopniowe rakiety na paliwo stałe, wynalazek Rheinmetall-Borsig, testy przeniesione z Łeby); pod Łabiszynem testował je 709AA Troellera. Odpalono bodajże 8 rakiet, bo jedna utkwiła na wyrzutni. Kierunek odpaleń sie zgadza, info na temat miejsc upadków tych rakiet nie mam. Wiadomo jedynie tylko tyle, że pobito wówczas rekord lotu Rheinbota - 230 km.Domniemana lokalizacja, zrobiona przez autorów After the Battle" (jak widać, troche inna od tego, co mówisz)- http://img.photobucket.com/albums/v80/wojwoj/Drogoslaw-rheinbote-mapa.jpgdwie fotki (nie są jedyne) z prób na górze skanu http://img.photobucket.com/albums/v80/wojwoj/26.jpg709 AA potem ostrzeliwał Antwerpię.Teraz ja mam pytania:1. czy masz wiarygodnych świadków z Łabiszyna/ Nowego Dąbia?2. Potrafisz zaznaczyć niemieckim messtischblattcie Dębią Górę"? (podeślę na majla jak chcesz)2. czy ktoś w Pturku pamięta, dlaczego ta chałupa jest rozwalona? Są gdzieś w pobliżu duże leje, jeziorka? pozdrWojtek
cm48 Napisano 1 Październik 2007 Napisano 1 Październik 2007 jeśli chodzi o lokalizacje mam pewne przypuszczenie i muszę je sprawdzić jeśli idzie o to że to nie V1-2 to zaczyna mi to pasować, te rheinboty jak były odpalane ? tz jaka była metoda sposób ich startu ? czy były to może tory - tor prowadnica w układzie - kształcie jakby rozchylone narty ?mam prośbę prześlij mi fotki wszelkie jakie masz zwiazane z tym tematem zwłaszcza z fragmentami terenów map itp. z świadkiem porozmawiam w niedzielę (tak myślę) to pewien dziadek z Łabiszyna jeśli idzie o dębią górę to sama nazwa jest troszkę myląca :) tu nie tyle chodzi o góre ! co o tereny nazywane dębia góra i tak są to tereny dość znane. - Ba jak tylko znajdę podeślę fotkę , tak myślę że to może się udać podeślij mapęokoło 20 - 30 m od tej rozwalonej chałupy jest ogromny lej -jeziorko chałupa wedle opowiadań spłoneła-wybuchła a to coś rozbiło się obok niej - to tak wygląda jakby od strony łabiszyna nadleciało draństwo spadło lub rozpadło się przed domem tam wyryło lej a reszta tego ustrojstwa rozpadając sie wpadła w ten dom ...- muszę sprawdzić kierunki i kąty upadku ale mi ćwieka zabiłeś ... moje skrzynki to bilansm@wp.pl jeśli chcesz pogadać na ten temat zostaw mi na @ jakieś namiaryps.dwie fotki - pierwsza z nich bardzo mnie interesuje jej lewa strona
wojwoj Napisano 2 Październik 2007 Napisano 2 Październik 2007 Rheinbote startował z FR-wagena, takiego samego jak dla V-2 tylko z modyfikacjami. Ustawiano go pod kątem, kąt ustawienia decydował o zasięgu. Podobno pod Łabiszynem robiono próby z najbardziej optymalnym ustwieniem FR-wagena. Próby przeniesiono pod Łabiszyn z Borów Tucholskich, z poligonu V-2. Przeniesiono, bo Rheinboty miały mniejszy zasięg niż A4 i nie dolatywały tam, gdzie miały. Najbardziej popularne fotki Rheinbotów znajdziesz przez google.masz majla.pozdr
cm48 Napisano 4 Październik 2007 Napisano 4 Październik 2007 rozmawiałem z dziadkiem mojej żony facet jest z tych terenów zna okolice na moje pytanie o dębią górę odpowiedział że zna ten teren że był tam niemiecki poligon że po wojnie bywał tam z kolegami ! opowiedział mi o V1-2 opisując jej rozbite szczątki cyt.- taka gruba rura wbita w ziemię nieszło jej objąć rozbita sterczała jakimiś czteryma rurami na górze po jej bokach sterczały gdzieniegdzie jakieś blachy -stateczniki..... do tego poligonu prowadziła biała droga -kamień tłuczeńwiesz jak mi szczena opadła .... potwierdza lokalizację wskazaną przez ciebie nie pamięta tylko czy to była pierwsza czy druga droga w lewo :) rozmowa odbyła się zupełnie przypadkowo w tan wekend pogadam z gościem z łabiszyna aby potwierdzić uzupełnić wiadomości , lokalizację mam pewną sprawdzę teren zabiorę tam dziadka razem z twoimi mapami i będziemy szukać na geoportalu znalazłem to miejsce poszukam namiary i wyślę ci je to pole w lesie i są ślady zabudowań bardzo podobny układ do pewnego zdjęcia z podobno borów tucholskich" układ drogi - pętla drogi rozmieszczenie budynków tz.ślady po nich droga wysypana białym kamieniem tłuczniem ..... i jakieś rowy ? okopy ?
cm48 Napisano 4 Październik 2007 Napisano 4 Październik 2007 dziadek nie wiedząc i myśląć że to V1-2, dokładnie opisał Rheinbota zaczyna się robić ciekawie
jacek1 Napisano 5 Październik 2007 Autor Napisano 5 Październik 2007 WitamJaka jest możliwość, że Rheinboty były odpalane w Bliźnie?
wojwoj Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 Witaj, Jacku, nie wiem. Nigdzie nie ma o tym śladu. Poligon Rheinmetalla w Łebie działał do końca wojny, pod Bydgoszcz przeniesiono testy przed użyciem operacyjnym w grudniu 44, uprzednio przekształcając VKommando ppłk. Troellera w 709 AA. Maciej - jak będziesz gadał z dziadkami, zapytaj ich, czy po startach słyszeli z nieba" trzy huki - po 2, 10 i 22 sekundach - podobno było słychać odstrzeliwanie kolejnych wypalonych stopni rakiety.pozdr
jacek1 Napisano 4 Grudzień 2007 Autor Napisano 4 Grudzień 2007 Witamwróciłem w tamtym tygodniu z krótkiej wycieczki do Pene. Musze stwierdzić, że częściowo jestem rozczarowany,mimo tego uważam, że warto tam pojechać. Jeżeli chcecie wejść na Prufestend VII, a w zasdzie na to co z niego zostało, to musicie jakimś sposobem wcześnij wystarać sie o specjalne pozwolenie i przewodnika. Teren ten jest całkowicie niedostępny dla turystów. Samo muzeum to raczej muzeum myśli technicznej zlokalizowane w budynku dawnej elektrowni i na placu obok. Cały zamysł jest mocno emocjonalny i politycznie poprawny, co powoduje, że wystawa mogłaby być w dowolnym miejscu w Europie, niekoniecznie w Pene.
to17071990 Napisano 15 Grudzień 2007 Napisano 15 Grudzień 2007 Witam wszystkich specjalistów od rakiet. Przeczytałem z trudem cały watek i jestem pełen podziwu dla wszystkich rozkopujących dosłownie i w przenośni sprawy Blizny.Sam poligon zainteresował mnie ,gdyż dowiedziałem sie o nim niedawno i jest ode mnie w miarę blisko położony (ponad 50km).Korzystając z przerwy świątecznej czy ferii zimowych chciałbym wybrać sie w to miejsce. Z tego powodu mam kilka pytań i liczę ,że na nie odpowiecie. Po pierwsze to chciałbym sie dowiedzieć co warto najlepiej tam zobaczyć i gdzie to sie znajduje (może ma ktoś jakąś współczesna mapę z naniesionymi na nią obiektami.W okolicy czytałem ,że znajdują sie bunkry , i prosiłbym także o podanie ich lokacji. Im najważniejsze pytanie. Czy autobusem (ewentualnie busem ) mogę dojechać blisko poligonu? Jeśli nie to ile trzeba by przejść km ,żeby do niego dojść z najbliższego przystanku PKS?Proszę o odpowiedzi , może jakieś wskazówki , dla nowicjusza w temacie.
kucek Napisano 15 Grudzień 2007 Napisano 15 Grudzień 2007 Nie wiem czy do Blizny możesz dojechać autobusem. Jeśli dobrze pamiętam to było chyba dwa lub trzy PKSy na dzień. Busy? Nie wiem ale nie wydaje mi się żeby cokolwiek tam jeździło. Na pewno autobusy zatrzymują się w Woli Ocieckiej a z tamtąd jest 6 km marszu. Urok polskich wsi :) Co tam można zobaczyć to chyba najlepiej potrafi powiedzieć Jacek. Mnie interesuje poligon SS.Bunkry są w Ociece, to chyba z 8 kilometrów od Blizny. Zresztą bunkry też są oddalone od siebie więc pieszo nie ma sensu.Jak możesz to napisz z którego kierunku masz te 50 km.PzdrMirek
to17071990 Napisano 15 Grudzień 2007 Napisano 15 Grudzień 2007 Z północy. Świętokrzyskie. A co warto zobaczyć najlepiej?Może bym sie na ten poligon SS wybrał.
jacek1 Napisano 15 Grudzień 2007 Autor Napisano 15 Grudzień 2007 WitamFaktycznie z dojazdem do Blizny jest problem. Autobusy bezpośrednie jadą z pobliskich Ropczyc i Sędziszowa, ale to jest chyba dwa dziennie, a w soboty i niedziele to chyba nic nie jeździ. Nie ma żadnych innych zorganizowanych środków transportu publicznego, typu busy. Można też dojść pieszo od najbliższych przystanków przy głównych drogach, ale to jak pisał Mirek jest ok 8km, z każdej strony. Nie polecam tego sposobu dla zamiejscowych, bo drogi są kiepsko oznakowane i mozna łazić po lesie długo, a wyjść daleko od celu. Dzisiejszy obraz poligonu mozna zobaczyć na stronie Puchy http://www.heidelager.republika.pl/ . Co sie tyczy poligonu SS Heidelager to jest on w Pustkowie http://pustkow.republika.pl/ i Ociece, a to jest od Blizny jakieś 10-15km. Myślę, że jeżeli chcesz zobaczyć Bliznę, to najlepiej musimy się ugadać w jakimś punkcie, gdzie możesz w miarę łatwo dojechać, czyli najlepiej Sędziszów Małopolski, Ropczyce, ja tam podjadę samochodem i pojedziemy do Blizny i Ocieki. Jak chcesz coś konkretnie dowiedzieć się o Pustkowie, czyli poligonie SS, to pytaj Mirka, czyli Kucka. Myślę jednak, że szczegóły to już na priv.Jacek
to17071990 Napisano 15 Grudzień 2007 Napisano 15 Grudzień 2007 Z twojej propozycji skorzystam chętnie (jeśli nie sprawi ci to problemu) w końcu jesteś specem w tym temacie,ale jeszcze nie sprecyzowałem terminu domniemanego wyjazdu. Jakby coś to napiszę ci na priv (masz dostępny adres e-mail?)Acha i jeszcze jedno. Mógłbym prosić o jakieś zdjęcia z Blizny?Pozdrawiam
pucha Napisano 15 Grudzień 2007 Napisano 15 Grudzień 2007 to17071990, jesteś niemożliwy. Napisałeś że przeczytałeś wątek - już sam on jest skarbnicą wiedzy o poligonie, jeśli zajrzałbyś na strony które podał Jacek znalazłbyś wszystko co potrzebujesz. Nieskromnie dodam że stworzyłem galerię (ZE ZDJĘCIAMI) w formie przewodnika po Bliźnie (Z MAPKĄ). Przy okazji - czy ktoś wybiera się w najbliższą sobotę do Blizny? Mam ochotę zajrzeć w kilka miejsc jeśli nie będzie leżał śnieg.
to17071990 Napisano 15 Grudzień 2007 Napisano 15 Grudzień 2007 Watek przeczytałem (trochę mi to zajęło). Na tych stronach które podał Jacek już byłem, a o zdjęcia to chodziło mi o jakieś archiwalne z epoki. Wystarczy na usprawiedliwienie?
anise Napisano 25 Grudzień 2007 Napisano 25 Grudzień 2007 WitamWybaczcie że zakłócam tę świąteczną sielankę ale sprawa jest pilna. Kumpel przyjechał z Niemiec na parę dni, zapodałem mu temat poligonu i spontanicznie zaplanowaliśmy wyjazd do Heidelager na czas między świętami a sylwestrem.. Mam pytanie; czy znalazłby się jakiś znawca terenu, który w tym czasie (data do ustalenia) pokazałby nam najciekawsze miejsca z rejonu Pustkowa, Blizny i Ocieki ?. Dodam że jesteśmy mobilni, ruszamy z Oświęcimia (równie „ciekawe” miejsce- może ktoś chce w zamian zwiedzić fabrykę śmierci??) będą 2 wolne miejsca w samochodzie..Pozdrawiam wszystkich miłośników historii .Bartek
kucek Napisano 25 Grudzień 2007 Napisano 25 Grudzień 2007 Jesli chodzi o Pustkow to moge co nieco pokazac. Chociaz wiele nie zostalo, cztery ringi, krematorium, troche ruin po budynkach. Ocieke i Blizne tez moge pokazac ale Jacek bylby znacznie lepszyAle i tak wiele nie zobaczycie bo snieg lezy :)pozdrawiam
anise Napisano 25 Grudzień 2007 Napisano 25 Grudzień 2007 witaj kucek. dużo tego śniegu tam macie? może jednak da sie coś zobaczyć? trzeba sprawę przemyśleć bo mamy około 100km jazdy :)oceń proszę czy warto a ja obgadam to z chłopakami.w grę wchodzi najbliższy czwartek czyli po jutrze... osobiście jestem mocno nagrzany na ten wyjazd :)
kucek Napisano 25 Grudzień 2007 Napisano 25 Grudzień 2007 Sniegu jest z 10cm. Zobaczyc owszem mozna, krematorium (kosci juz chyba nie bo snieg i nie wiem czy juz je zabrali) resztki obozu, bunkry bez problemow (nie wiem czy wszystkie), ale np. na strzelnice to juz lepiej sie nie pchac bo trzeba sie przedzierac przez las. W Bliznie chyba jest spoko.Decyzja nalezy do Was bo to kawal drogi, ze trzy godziny w jedna strone, chyba ze macie ciezszego buta ;).Z Oswiecimia jest tylko 100km? Chyba jednak bedzie ponad 150pzdrps jak chcesz to jutro zrobie zdjecie jak to tu wyglada
anise Napisano 25 Grudzień 2007 Napisano 25 Grudzień 2007 potrzebuje 2 chwile dla kolegów na podjęcie decyzji wysyłam Ci emalią moje gg, będzie łatwiej.chyba że wolisz oficjalnie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.