michal1514 Napisano 22 Listopad 2011 Autor Share Napisano 22 Listopad 2011 Witam!Mam dziwne, może banalne dla niektórych pytanie mianowicie...Czy Niemcy budowali okienka w stodołach tuż przy Ziemi ? Mianowicie, przyjrzałem się dość jednej dużej stodole, do której dołączony był dom(?) może stajnia. Przy sklepieniu widać małe zamurowane okienka, widać je z obu stron ściany. Jaką pełniły funkcję ? Naszła mnie myśl, że może to być jakaś piwnica zasypana, do której były okienka - kawałek nad ziemią, kawałek pod aby wpadało światło ? Żadnego wejścia do piwnicy nie widziałem, właściciele również nie wiedzą nic o tym aby miała być tam piwnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 22 Listopad 2011 Autor Share Napisano 22 Listopad 2011 Rysunek poglądowy, myślę że da się zrozumieć o co mi chodzi :). Jak wiadomo stodoła z XIX wieku.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravfal Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 hm, moze to raczej odpływ" ze stajni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarek100 Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 w przypadku piwnicy nie mogło by tak być bo woda z deszczu wlewała by się do ŚRODKA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 23 Listopad 2011 Autor Share Napisano 23 Listopad 2011 w przypadku piwnicy nie mogło by tak być bo woda z deszczu wlewała by się do ŚRODKA."Fakt, nie pomyślałem :).Co do wymiarów to moge je mieć dopiero na weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 być może - otwory przewietrzające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 23 Listopad 2011 Share Napisano 23 Listopad 2011 Takie coś było robione w przypadku, kiedy pomieszczenie było przeznaczone do składowania ziarna, słomy itp, przewietrzanie miało na celu zapobiec zawilgoceniu spodnich warstw składowanych materiałów i samozapłonowi. Po to była zostawiana pusta przestrzeń pod podłogą i otwory w ścianach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 23 Listopad 2011 Autor Share Napisano 23 Listopad 2011 Ok, serdecznie dziękuje za odpowiedzi i wyjaśnienie zagadki :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.