Skocz do zawartości
  • 0

Pochwa od bagnetu

janek 1997

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Posiłkowałem się książką Pana Królikiewicza Bagnety" i chyba po raz kolejny ktoś zwraca mi uwagę na błąd jaki się wkradł w mojej ID przez popieranie się wyżej wymienioną publikacją.W jednym z numerów Mundur i Broń" Pan Krzysztof Szczegłow odradza posługiwania się książką Królikiewicza:

...a z książką Pana Królikiewicza radzę dać sobie spokój, gdyż zbyt wiele się Pan z niej nie dowie(...)a to czego się Pan dowie wprowadzi tylko zamieszanie."

Co prawda to cytat z odpowiedzi na list czytelnika a temat dotyczył polskiego bagnetu z Radomia niemniej nie jest to pierwsze ostrzeżenie przed tą publikacją jakie słyszałem.Co myślisz Piotrze o tej książce?Czy bezpiecznie jest się na nią powoływać?
Pozdrawiam
Napisano
Nie wiem jak u Pana Królikiewicza jest rozwiązana kwestia wytłumaczenia co to takiego bagnety wz. 27.. O ile pamiętam, najprawdopodobniej właśnie w tej książce jest też błąd jeśli chodzi o nazewnictwo..
Nie mam obecnie dostępu do żadnego egzemplarza więc może ktoś sprawdzi?
pozdrawiam.
Napisano
No cóż, ciężko mi oceniać książkę, którą słabo już pamiętam – pożyczyłem ją znajomemu z rok temu , i do tej pory jej mi nie zwrócono. Sadzę jednak, że T. Królikiewicz opisał prawidłowo bagnecik, nie wspominając, że został dopasowany przez Turków do nowej pochwy.
Do kłótni między Szczegłowem i Królikiewiczem raczej nie będę się wtrącał, ale przeczucie mi podpowiada, że w książkach tego pierwszego także da się znaleźć jakieś błędy.
Nawet gotów byłbym o to się założyć.
;-)

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Też bym powiedział, że to turecka pochwa, ale z datowaniem raczej bym się chyba nie zgodził. Turcja w okolicach 1890 roku miała dłuuugasierne bagnety i w skórzanych pochwach. Skrócono je później i wprowadzono inne krótkie, ale w okresie międzywojennym. Typowym bagnetem dla tej pochewki jest turecki M-1935.
http://www.bayonet.lv/ru/articles/Turkey/M1935.htm
Pozdrawiam,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie