janek 1997 Napisano 21 Listopad 2011 Autor Napisano 21 Listopad 2011 Witam od czego ta pochwa ?pozdrawiamJanek
stock84 Napisano 22 Listopad 2011 Napisano 22 Listopad 2011 Witam.Posiłkowałem się książką Pana Królikiewicza Bagnety" i chyba po raz kolejny ktoś zwraca mi uwagę na błąd jaki się wkradł w mojej ID przez popieranie się wyżej wymienioną publikacją.W jednym z numerów Mundur i Broń" Pan Krzysztof Szczegłow odradza posługiwania się książką Królikiewicza:...a z książką Pana Królikiewicza radzę dać sobie spokój, gdyż zbyt wiele się Pan z niej nie dowie(...)a to czego się Pan dowie wprowadzi tylko zamieszanie."Co prawda to cytat z odpowiedzi na list czytelnika a temat dotyczył polskiego bagnetu z Radomia niemniej nie jest to pierwsze ostrzeżenie przed tą publikacją jakie słyszałem.Co myślisz Piotrze o tej książce?Czy bezpiecznie jest się na nią powoływać?Pozdrawiam
shadowN Napisano 22 Listopad 2011 Napisano 22 Listopad 2011 Nie wiem jak u Pana Królikiewicza jest rozwiązana kwestia wytłumaczenia co to takiego bagnety wz. 27.. O ile pamiętam, najprawdopodobniej właśnie w tej książce jest też błąd jeśli chodzi o nazewnictwo..Nie mam obecnie dostępu do żadnego egzemplarza więc może ktoś sprawdzi?pozdrawiam.
zukuri Napisano 22 Listopad 2011 Napisano 22 Listopad 2011 No cóż, ciężko mi oceniać książkę, którą słabo już pamiętam – pożyczyłem ją znajomemu z rok temu , i do tej pory jej mi nie zwrócono. Sadzę jednak, że T. Królikiewicz opisał prawidłowo bagnecik, nie wspominając, że został dopasowany przez Turków do nowej pochwy. Do kłótni między Szczegłowem i Królikiewiczem raczej nie będę się wtrącał, ale przeczucie mi podpowiada, że w książkach tego pierwszego także da się znaleźć jakieś błędy.Nawet gotów byłbym o to się założyć.;-)Pozdrawiam, Piotr.
zukuri Napisano 22 Listopad 2011 Napisano 22 Listopad 2011 Też bym powiedział, że to turecka pochwa, ale z datowaniem raczej bym się chyba nie zgodził. Turcja w okolicach 1890 roku miała dłuuugasierne bagnety i w skórzanych pochwach. Skrócono je później i wprowadzono inne krótkie, ale w okresie międzywojennym. Typowym bagnetem dla tej pochewki jest turecki M-1935.http://www.bayonet.lv/ru/articles/Turkey/M1935.htmPozdrawiam, Piotr.
janek 1997 Napisano 21 Listopad 2011 Autor Napisano 21 Listopad 2011 Witam od czego ta pochwa ?pozdrawiamJanek
Pytanie
janek 1997
Witam od czego ta pochwa ?
pozdrawiam
Janek
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.