Brat Pit Napisano 15 Listopad 2013 Share Napisano 15 Listopad 2013 Wszyscy się zachwycamy odnowionym FT-17, którego osobiście także mogłem podziwiać 11 listopada, lecz zapomnieliśmy, iż mamy w Polsce jeszcze co najmniej jeden oryginał, który jest o tyle ciekawy, że w innej, rzadziej spotykanej wersji.Czy Adamie zdradzisz nam jakieś szczegóły dotyczące losów tego sympatycznego pojazdu?pozdrawiamPiotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 2 Czerwiec 2014 Share Napisano 2 Czerwiec 2014 Witam,mam do Was pytanie. Czy wy lub ktoś z waszych znajomych zna wymiary nadbudówki do wersji TSF??Proszę o kontakt na maila: skala72@gazeta.pl Na chwilę obecną dostępne materiały w sieci dają tylko orientacyjne wymiary, które zapewne nie są zgodne z oryginałem.Pozdrawiam,Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lipek 11 Napisano 21 Listopad 2016 Share Napisano 21 Listopad 2016 Hehe pewnie że znam, z błędem do 5mm. Miałem okazję go zwymiarować i tworzę pełną dokumentację. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 22 Listopad 2016 Share Napisano 22 Listopad 2016 Lipek a nie prościej ją ściągnąć z Francji ?? jest do nadal pewne biuro które oferuje 19 tys planów konstruktorskich francuskich pojazdów pancernych , widzę że jak Cię dopuszczono do pomierzenia pustaczka to teraz będziesz każdy stary temat poruszał aby się tym pochwalić ??. W naszym kraju zawsze było łatwiej wywarzać drzwi niż używać kluczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lipek 11 Napisano 23 Listopad 2016 Share Napisano 23 Listopad 2016 Tego nie wiem czy łatwiej ale na pewno nie taniej i nie szybciej. Jak Ci się uda pozyskać z Francji to też się pochwal. Nic w tym złego. Ja siedzę godzinami nad zdjęciami aby zrobić z nich plany. Więc czemu nie mam się pochwalić swoją ciężką pracą??? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 23 Listopad 2016 Share Napisano 23 Listopad 2016 Co tu się chwalić ??. Primo Po prostu szuka się w necie na francuskich stronach pisząc w ich języku i po problemie. najlepiej do dawniejszych przedwojennych biur projektowych których archiwa istnieją do dziś np w d’Issy-Les-Moulineaux. Secundo MWP zrobiło w trakcie renowacji swego FT-ka swoją dokumentację i można postarać się o jej udostępnienie , no chyba że da nich to Top Secret. Ja ściągam to co potrzebuję od żabojadów. Tu przykład plany konstrukcyjne Do Renaulta R 35 . Niestety aby je pokazać musiałem rysunek pomniejszyć do wymaganej wielkości pliku Odkrywcy więc jest ledwie czytelny. Normalnie to rysunek konstruktorski tak jak ma wielkość projektowa rysownica. Sama waga jednego rysunku to kilka megabajtów. To samo jest z silnikami lotniczymi, działkami itd. Stron oferujących oryginalne plany za free lub parę euro jest sporo. Dlatego nie widzę potrzeby wieść życie Syzyfa i robić to co już jest stworzono , no chyba że to sztuka dla sztuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szepol Napisano 24 Listopad 2016 Share Napisano 24 Listopad 2016 Landszaft zapomniałeś dodać, że inżynieria wsteczna jest ciężkim kawałkiem chleba w warunkach laboratoryjnych a co dopiero w przypadku niemal stuletniego wraku. Takie działanie ma sens jedynie w przypadku zaginięcia dokumentacji vide PZL P.11c. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.