Skocz do zawartości

Cyfra 4 - Powstanie Listopadowe

Wyro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pablo Twoja czwóreczka to ten sam okres.

tak te orły są oryginalne, przynajmniej jeden posiada inicjały producenta lub właściciela (na tarczy amazonek, w
lewym górnym rogu, na zdj. jest to orzeł z prawej strony)

na 3 jest skrót pułku ogromna litera K. ale nie wiem co jest dalej, bo pewna kartka nie chce zejść (właściwie szkoda ją zrywać, żeby się zniszczyła)

tak zrobię zdjęcia, lepszej jakości dopiero jutro albo w środę.
Napisano
Rosforek, Twoje orły, jeśli są oryginalne, to prawdziwe unikaty. Zazdroszczę Ci ich i gratuluję takiej kolekcji. Gdybyś kiedyś chciał je pokazać na jakiejś wystawie tematycznej a mieszkasz może na Mazowszu - to serdecznie poprosiłbym Cię o taką ekspozycję pod Twoim nadzorem oczywiście. Mój mail: amdg2007@gmail.com
Napisano
Piękne! Dziękujemy za dobre zdjęcia. W ramach Mazowieckiego Stowarzyszenia Historycznego Exploratorzy.pl" prowadzone są różne inicjatywy dotyczące Powstania Listopadowego. Osobiście pisze książkę o jednym z epizodów powstańczych. Gdybyś sie do mnie odezwał na maila: amdg2007@gmail.com byłbym wdzięczny. W związku z tym, że na tym forum z różnych racji ludzie wolą być anonimowi i nie wiedzą kto pisze po drugiej stronie, zostawiam Ci swoje dane:
Robert Wyrostkiewicz
prezes Mazowieckiego Stowarzyszenia Historycznego Exploratorzy.pl"

tel. 0 791967560 GG 9954100
Napisano
Rosforek możesz zmierzyć ile miejsca jest na tarczach w obu przypadkach... Nadal jakoś nie widzę w jaki sposób były mocowane te 4 na pojedyncze uszko...
Ps
Robisz doła ludziom tymi orzełkami...;)
Napisano
Piękne są te Twoje orły kol. Rosforek i wyglądają na oryginały.
Czy coś wiadomo na temat tego gdzie przetrwały do naszych czsów w tak dobrej formie?
Czy to może pamiątka rodzinna?
Czy wiadomo, w jakich okolicznościach zostały zdjęte tarczki z numerami pułku?
Może wiadomo do kogo należały (który pułk)?
Gratuluję posiadania tak unikalnych pamiatek z Powstania Listopadowego i pozdrawiam
SZZ
Napisano
Dostałem informację, że sygnatura L. Jedicke wygląda tak jak wyglądać powinna i znajduje się we właściwym miejscu.
  • 2 months later...
Napisano
W katalogu Pana Fallou, na stronie 19. jest rycina ładownicy oficerskiej 4. pułku artylerii konnej z okresu 1. cesarstwa francuskiego i cyfra jest niemal identyczna, oraz podobna gabarytami ;-)

pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie