Skocz do zawartości
  • 0

niezbędnik niemiecki?

zainak

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ok, dziękuję

ale zastanawia mnie fakt że wyszedł mi w miejscu gdzie trafiałem same sowieckie łuski czy osłony zapalników,

może zdobyczny?
Napisano
Brakuje oczywiście łyżki.
https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/niez1.jpg

Trofiejny zapewne. Ruskie lubowali się w niemieckiej zastawie", zresztą chyba we wszystkim co za darmo.
Napisano
Zgadza się, ale większość armii była na tyle zorganizowana i wyposażona, że nie miała potrzeby doposażania się sprzętem porzuconym (lub ograbionym od poległego) i nie chodzi tu o przedmioty o większej wartości materialnej, a te życia codziennego. No nie oszukujmy się, czy Rosjanie mieli wydawane regulaminowe niezbędniki? Czy w ogóle coś takiego istniało?
Osobiście nie widziałem przykładu Niemca jedzącego z radzieckiego kociołka czy popijającego z radzieckiej manierki (no chyba, że w środku były bardziej szlachetne trunki), a jeżeli takie przykłady są to bardzo nieliczne.
Napisano
U Rosjan sprawa wygląda inaczej,bo praktycznie nie możliwym jest wyekwipowanie odpowiednio tylu chłopa.Zresztą latanie że zdobycznym szpejem było rodzajem prestiżu.
Poprzeglądaj zdjęcia Niemców z wschodniego frontu,szczególnie zimą,mocno się zdziwisz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie