Lonewolf Napisano 31 Październik 2011 Autor Napisano 31 Październik 2011 Wydaje mi sie ze to model 98/05 ale jako laik mogę się mylic. Bagnet był schowany na strychu, znaleziony przy rozbiórce starego domu.
bert.F Napisano 6 Listopad 2011 Napisano 6 Listopad 2011 Witam,masz racje z nitami to są kołki przechodzące na wylot przez jelec i służą do zamocowania jednego elementu względem drugiego żeby nie było możliwości przesunięcia się,jak były mocowane to nie wiem ,pewnie dokładne spasowanie elementów i może na gorąco? jeżeli okładziny z osłoną w twoim bagnecie pochodzą od tego egzemplarza to marz wersje przejściową według mnie chyba nie często spotykaną
Lonewolf Napisano 4 Listopad 2011 Autor Napisano 4 Listopad 2011 Czyli ślad po zaciśnięciu jelca na ostrzu, tak to mam rozumiec?
por.pil.020 Napisano 2 Listopad 2011 Napisano 2 Listopad 2011 Z tego co widzę to jest to rzadsza (choć i tak w miarę popularna) odmiana tego bagnetu, tzw alter Art (98/05 a.A.), czyli wcześniejsza wersja liściaka produkowana do 1915r.http://www.old-smithy.info/bayonets/fullsize/german/Germany%2098-05%20crossguard.jpg
zukuri Napisano 2 Listopad 2011 Napisano 2 Listopad 2011 Moze to tylko zludzenie, ale wydaje mi sie, ze oparcie lufy jest dosyc wysokie, wiec moze to byc wczesny model:http://www.bagnety.pl/niemcy/141-bagnet-9805.htmlCzy bagnecik ma jakieś oznaczenia ?Pozdrawiam, Piotr.
zukuri Napisano 2 Listopad 2011 Napisano 2 Listopad 2011 Wyslalismy podobny post nawet w tej samej sekundzie. :-DPozdrawiam, Piotr.
por.pil.020 Napisano 5 Listopad 2011 Napisano 5 Listopad 2011 Hehehe Zukuri faktycznie w tej samej sekundzie, nieźle :)A bagnet co raz ciekawszy, nie dość że a.A. to jeszcze z oporą ogniową :) Te dwa kółka na jelcu to nity, ale nie wykluczone ze na jelcu znajduja się jakieś bicia regimentowe. Jakie w ogole sa sygnatury na ostrzu?
bert.F Napisano 5 Listopad 2011 Napisano 5 Listopad 2011 witam ,pisząc mocowanie miałem na myśli dwa nity za pomocą których przymocowano jelec do trzonu bagnetu .
Lonewolf Napisano 1 Listopad 2011 Autor Napisano 1 Listopad 2011 Spotkałem się z nazwami liść" czy to potoczna nazwa tego modelu czy jakaś odmiana modelu 98/05?
Lonewolf Napisano 5 Listopad 2011 Autor Napisano 5 Listopad 2011 Nie o to chodzi nie o nity na okładzinach raczej ale o dwa okragłe stemple na jelcu jak by slad przyłozenia czegos przy dociskaniu. Mam baterie z aparatu w ładowarce postaram sie zrobić zdjecie i to pokazac.
Lonewolf Napisano 31 Październik 2011 Autor Napisano 31 Październik 2011 Wydaje mi sie ze to model 98/05 ale jako laik mogę się mylic. Bagnet był schowany na strychu, znaleziony przy rozbiórce starego domu.
Lonewolf Napisano 5 Listopad 2011 Autor Napisano 5 Listopad 2011 Lepiej sie nie dało zdjecia zrobic jeden stempel widac dobrze drugi bardziej zatarty troche ponizej tego pierwszego.
torba5 Napisano 1 Listopad 2011 Napisano 1 Listopad 2011 dobrze Ci sie wydajehttp://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/nemecko_1898-05na.pdf
por.pil.020 Napisano 5 Listopad 2011 Napisano 5 Listopad 2011 Lonewolf czytaj ze zrozumieniem: przeciez kazdy z nas Ci pisze że te kolka na jelcu to nity ktore mocuja tenze jelec. A okladki sa mocowane na śrubki a nie na nity ;] a propo okładek to widze ze juz jedna porysowales i uszkodziles ta druciana szczotka na wiertarce... zabezpiecz je jakoś przed dalsza konserwacja bagnetu.
por.pil.020 Napisano 6 Listopad 2011 Napisano 6 Listopad 2011 OK, masz rację, ale potocznie mówi się na to nity (i w niektorych bagnetach były to właśnie takie typowe nity jak piszesz, czyli zaklepane), tutaj w praktyce sa to 2 kolki na wylot - widoczne z obu stron. W kazdym razie nie sa to bicia. Opora ogniowa w tej wersji jest rzadkoscią (nie jest to jakiś 'ultra rare' ale rzadziej spotykany)
Lonewolf Napisano 4 Listopad 2011 Autor Napisano 4 Listopad 2011 Przeczyściłem go szczotka na wiertarce. Od razu lepiej. Dzieki za informacje o przedmiocie. Temat do zamknięcia.
Lonewolf Napisano 4 Listopad 2011 Autor Napisano 4 Listopad 2011 Jednak temat nie do zamknięcia. NA jelcu zauważyłem dwa okragłe stemple. Mam sie doszukiwać na nich jakis symboli albo liczb?
Lonewolf Napisano 1 Listopad 2011 Autor Napisano 1 Listopad 2011 Dzieki za potwierdzenie. Gdzies tam czytałem ze to dosc popularny model? Przedmiot nie jest na sprzedaż to informacja dla mnie trochę mnie militaria wciągnęły :).
torba5 Napisano 1 Listopad 2011 Napisano 1 Listopad 2011 Rzadkość to nie jest ,ale w ładnym stanie to już trudno wyrwać,liść" to nazwa potocznapozdrawiam
Lonewolf Napisano 2 Listopad 2011 Autor Napisano 2 Listopad 2011 Tutaj zblizenie. Jedyne co da sie rozszyfrowac to jak by przekreslonne 0 albo O obok tego pierscienia na oparcie broni. Załozyłem tekat w konserwacji bo chce go doprowadzić do ładu i cos z niego odczytac.
torba5 Napisano 2 Listopad 2011 Napisano 2 Listopad 2011 mało tego że liść" to jeszcze wąsacz" :)ja bym go zostawił jak jest,każda ingerencja tylko go osłabipozdrawiam
Pytanie
Lonewolf
Wydaje mi sie ze to model 98/05 ale jako laik mogę się mylic. Bagnet był schowany na strychu, znaleziony przy rozbiórce starego domu.
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.