Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet 98/05 ?

Lonewolf

Pytanie

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,masz racje z nitami to są kołki przechodzące na wylot przez jelec i służą do zamocowania jednego elementu względem drugiego żeby nie było możliwości przesunięcia się,jak były mocowane to nie wiem ,pewnie dokładne spasowanie elementów i może na gorąco? jeżeli okładziny z osłoną w twoim bagnecie pochodzą od tego egzemplarza to marz wersje przejściową według mnie chyba nie często spotykaną
Napisano
Z tego co widzę to jest to rzadsza (choć i tak w miarę popularna) odmiana tego bagnetu, tzw alter Art (98/05 a.A.), czyli wcześniejsza wersja liściaka produkowana do 1915r.

http://www.old-smithy.info/bayonets/fullsize/german/Germany%2098-05%20crossguard.jpg
Napisano
Moze to tylko zludzenie, ale wydaje mi sie, ze oparcie lufy jest dosyc wysokie, wiec moze to byc wczesny model:
http://www.bagnety.pl/niemcy/141-bagnet-9805.html
Czy bagnecik ma jakieś oznaczenia ?

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Hehehe Zukuri faktycznie w tej samej sekundzie, nieźle :)

A bagnet co raz ciekawszy, nie dość że a.A. to jeszcze z oporą ogniową :) Te dwa kółka na jelcu to nity, ale nie wykluczone ze na jelcu znajduja się jakieś bicia regimentowe. Jakie w ogole sa sygnatury na ostrzu?
Napisano
Nie o to chodzi nie o nity na okładzinach raczej ale o dwa okragłe stemple na jelcu jak by slad przyłozenia czegos przy dociskaniu. Mam baterie z aparatu w ładowarce postaram sie zrobić zdjecie i to pokazac.
Napisano
Lonewolf czytaj ze zrozumieniem: przeciez kazdy z nas Ci pisze że te kolka na jelcu to nity ktore mocuja tenze jelec. A okladki sa mocowane na śrubki a nie na nity ;] a propo okładek to widze ze juz jedna porysowales i uszkodziles ta druciana szczotka na wiertarce... zabezpiecz je jakoś przed dalsza konserwacja bagnetu.
Napisano
OK, masz rację, ale potocznie mówi się na to nity (i w niektorych bagnetach były to właśnie takie typowe nity jak piszesz, czyli zaklepane), tutaj w praktyce sa to 2 kolki na wylot - widoczne z obu stron. W kazdym razie nie sa to bicia. Opora ogniowa w tej wersji jest rzadkoscią (nie jest to jakiś 'ultra rare' ale rzadziej spotykany)
Napisano
Dzieki za potwierdzenie. Gdzies tam czytałem ze to dosc popularny model? Przedmiot nie jest na sprzedaż to informacja dla mnie trochę mnie militaria wciągnęły :).
Napisano

Tutaj zblizenie. Jedyne co da sie rozszyfrowac to jak by przekreslonne 0 albo O obok tego pierscienia na oparcie broni. Załozyłem tekat w konserwacji bo chce go doprowadzić do ładu i cos z niego odczytac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie