Skocz do zawartości

romb niebiesko-czerwony

Partyzancik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Popadł mi się taki oto romb z mosiądzu i emalią niebiesko-czerwoną na miejscu ostatnich walk września 1939. Zaciekawiłem się tym, gdyż kolega znalazł podobny romb na miejscu walk austro-w.-rosyjskich z 1916r. i jednocześnie to miejsce walki z 1939 z sowietami. Co to może takiego być, i czy jest to związane z WP 1918-1939??? Oto foto kolegi, mój jest jednakowy.
Napisano
kolegi pawcion123
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=640631#700501
Moja
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=653636#857277

Moja została znaleziona w kontekście wycofywania się polskich jednostek w 1939 nie daleko był również budynek koło miasta Grudziądz.
Egzemplarz kolegi pawcio123 z tego co pamiętam był z okolic miasta Brodnicy co wiąże się również z polskim wrześniem.
Barwy wskazują na jakieś centrum wyszkolenia.
Napisano
Podobny motyw mają czerwono-niebieskie proporczyki pamiątkowe na odznakach CWK i SPK, rombu nie spotkałem, może to jakiś wzór podobnej odznaki dla jednostek innego typu?

Wiadomo kawaleria - proporzec..

Romb = ??

W Małopolsce też taka wyszła, widziałem kiedyś fotkę.
pozdrawiam.
Napisano
ten znak co na foto - to wogule z Wołynia. kolega poprosił mnie się zapytać tutaj na forum ile kosztuje taka znajdka? (ja oczywiście powiedziałem, że cenność jest bardziej historyczna, czym materialna)
co dotyczy kawalerii - myślę że to jest czymś związane z tym znakiem, gdyż pułków kawalerii tutaj na moich terenach też było sporo.
Napisano
schwarzendorf, bliskość CWK może być tu kluczem..

w.g. mnie może to być oznaka kołnierzowa albo coś w rodzaju baretki / odznaki..

nikt z Was nie podał wymiarów..
więc ?
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
co do rąbu - a nie jest to przypadkiem znacznik z uzdy kawaleryjskiej pozwalający na indentyfikację przynaleznosci konia do danego pułku?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie