mensguth6 Napisano 27 Październik 2011 Autor Napisano 27 Październik 2011 Witam,mam problem z tym medalem .Rodzina CzartoryskichDewiza-Badz co badzLitewska-Kas bus tas busKto mogl go nosic i co oznacza ten medal.
mensguth6 Napisano 27 Październik 2011 Autor Napisano 27 Październik 2011 Wiernosc?Inicjaly to przeplatane S S
Martian Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 herb Czartoryski- odmiana Pogoni. Możliwe, że pamiątkowy ze zjazdów rodzinnych.
abcd Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 Dobra tak majętnej rodziny funkcjonowały jak potężne przedsiębiorstwo.Medal pewno przeznaczony był dla osób pracujących dla Czartoryskich ,oficjalistów ,itd.za wierną służbę/pracę.
slawgo Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 Używało go kilka rodzin :Bi(y)ciutek, Izopolski, Plus(z)kow, Postawka, Radzikiewicz, Rybicki, Wandza, Worotyniec,a także : Czartoryski, Kobryński, Kopylski,Korecki, Korjatowicz, Mścisławski, Olelkowicz-Słucki, Sanguszko, Zasławski-Mścisławski- rody utytułowane pochodzące od wielkiego księcia litewskiego GiedyminaHerb Pogoń był też herbem Litwy. Jeździec niema tarczy ale stojący rycerze obok mają je.Pokusiłbym się o stwierdzenie, że to nie medal Czartoryskich, ale medal litewski (napisy są po litewsku -Kas bus tas bus)upamiętniający coś......hmmmm tylko co??
slawgo Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 Może upamiętniający przysięgę wierności którą Litwa a właściwie jej władcy składali wielokrotnie. Oczywiści to tylko moje luźne wywody.
abcd Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 ¨Badz co badz¨ to dewiza herbowa Czartoryskich więc medal niewątpliwie związany jest z owym rodem.
abcd Napisano 28 Październik 2011 Napisano 28 Październik 2011 http://docs4.chomikuj.pl/538977449,0,0,Dewizy-herbowe-rod%C3%B3w-polskich.doc
mensguth6 Napisano 28 Październik 2011 Autor Napisano 28 Październik 2011 dzieki za pomoc,ale to wszystko udalo mi sie samemu znalezc.Medal zdobyty w Wielkopolsce,jakie bylo jego zastosowanie? kto go nosil i dlaczego, to mnie interesuje.Zdjecia tego nie oddaja ale wykonanie bardzo precyzyjne,moze ktos zacny to nosil?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.