Skocz do zawartości

Medal h. Pogon

mensguth6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dobra tak majętnej rodziny funkcjonowały jak potężne przedsiębiorstwo.Medal pewno przeznaczony był dla osób pracujących dla Czartoryskich ,oficjalistów ,itd.za wierną służbę/pracę.
Napisano
Używało go kilka rodzin :
Bi(y)ciutek, Izopolski, Plus(z)kow, Postawka, Radzikiewicz, Rybicki, Wandza, Worotyniec,
a także : Czartoryski, Kobryński, Kopylski,
Korecki, Korjatowicz, Mścisławski, Olelkowicz-Słucki, Sanguszko, Zasławski-Mścisławski
- rody utytułowane pochodzące od wielkiego księcia litewskiego Giedymina

Herb Pogoń był też herbem Litwy. Jeździec niema tarczy ale stojący rycerze obok mają je.
Pokusiłbym się o stwierdzenie, że to nie medal Czartoryskich, ale medal litewski (napisy są po litewsku -Kas bus tas bus)upamiętniający coś......hmmmm tylko co??
Napisano
Może upamiętniający przysięgę wierności którą Litwa a właściwie jej władcy składali wielokrotnie. Oczywiści to tylko moje luźne wywody.
Napisano
dzieki za pomoc,ale to wszystko udalo mi sie samemu znalezc.Medal zdobyty w Wielkopolsce,jakie bylo jego zastosowanie? kto go nosil i dlaczego, to mnie interesuje.Zdjecia tego nie oddaja ale wykonanie bardzo precyzyjne,moze ktos zacny to nosil?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie