kubcusik Napisano 26 Październik 2011 Autor Napisano 26 Październik 2011 Witam, od razu nadmieniam iż jestem zupełnie zielony w temacie. Interesuje mnie informacja czy są w PL firmy które świadczą usługi wykrywania metali. Sęk w tym że trzeba przeskanować" ok 40m2 do głębokości 5m(+20cm wylewki betonowej). Najlepiej gdyby ktoś posiadał sprzęt który stworzy mapę co jest pod ziemią. Gdyby ktoś był w stanie mi pomóc proszę o maila na kubcusik@o2.pl będę bardzo wdzięczny. Dziękuje i pozdrawiam
rufa Napisano 27 Październik 2011 Napisano 27 Październik 2011 witam.facet z programu tv-było nieminęło,ma sklep z takim sprzętem,w Lublinie na ul.Lubartowskiej.poszukaj kontaktu w internecie.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 27 Październik 2011 Napisano 27 Październik 2011 Zależy co spodziewasz się znaleźć albo wykryć. Na głębokość ponad 5m sięgniesz dopiero spora ramą i do tego wykryjesz dopiero bardzo duże obiekty. Na przykład rurociąg o średnicy metra :) Innego rodzaju odpowiednim sprzętem, możesz wykryć pozostałości na przykład starego muru. Ale nie 5m pod ziemią. A jeśli po drodze są liczne śmieci budowlane, to o większości wyników pomiarów można zapomnieć. Jeśli beton jest zbrojony, to zapomnij o jakichkolwiek pomiarach tego co pod nim.
tofi1987 Napisano 27 Październik 2011 Napisano 27 Październik 2011 Dodam też........Jak masz pewność,że na danym terenie jest jakaś :) SKRZYNIA ZE ZŁOTEM lub coś o ogromnej wartości materialnej luz historycznej to dam Ci rade.....Pod żadnym pozorem nie korzystaj z usług firm (obcych Ci ludzi)..Bo może być różnie....Tyle w tym temaciePozdro
jacho Napisano 27 Październik 2011 Napisano 27 Październik 2011 5m? Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jak ciężko wykopać taki dół. Popatrz na swój pokój i wyobraź sobie że ktoś miałby stanąć na suficie i wykopać dół 2x niżej niż masz podłogę. Oczywiście zakładam że nie masz wysokich sufitów tylko standard wielkopłytowy.Drugie pytanie to czy posadzka nie jest wzmacniana. Jeśli ma zbrojenie to sprawa przegrana.
kubcusik Napisano 27 Październik 2011 Autor Napisano 27 Październik 2011 Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Beton nie jest zbrojony a głebokość 5m to maksymalna głębokość na której mogą być położone... no właśnie metalowe skrzynie. Chce po prostu się dowiedzieć czy one tam są czy nie. W kwestii wynajęcia firmy do tego typu poszukiwania mam chyba możliwość zabezpieczenia się prawnie na wypadek gdyby ktoś chciał puścić parę z gemby". Jeśli jednak jest to aż tak delikatna sprawa to w sumie mam gościa który w temacie siedzi i pewnie mógłby polecić mi jakąś zaufaną osobę. Dodam że pod wylewką prawdopodobnie jest sporo gruzu natomiast skrzynie o ile są to są spore. Nie są to jakieś małe przedmioty.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 27 Październik 2011 Napisano 27 Październik 2011 Nie musisz się prawnie zabezpieczać bo prawo przewiduje takie znaleziska. Jeśli to jest Twoje lub Twojej rodziny to nie ma sprawy. Jeśli jest kogoś innego, i wiadomo kogo, to też nie ma sprawy bo to jest nadal jego a Tobie należy się 20% znaleźnego. A jeśli to jest iczyje" (właściciel nieznany lub nie ma spadkobierców) to w całości jest własnością Skarbu Państwa.A teraz pytanie. Jeśli przyjdzie facet z rama i stwierdzi że coś jest zakopane głęboko (bo nic innego Ci nie powie), i rozwalisz podłogę żeby wykopać dziurę do tego czegoś, i okaże się że półtora metra pod posadzką leżą w gruzie 3 zardzewiałe wiadra i jedna konewka, jak to ZWYKLE bywa, to co zrobisz? :)Pytanie było retoryczne.
jacekpluszak Napisano 27 Październik 2011 Napisano 27 Październik 2011 wszystko się zgadza ale skąd się koledze B. wzięło to 20% znaleźnego?
jacekpluszak Napisano 27 Październik 2011 Napisano 27 Październik 2011 Kolego Kubcusik jak widzisz niektórzy nie mają pojęcia o obowiązującym prawie a udzielają rad na forum...przykre.Jak masz jakieś pytania odnośnie strony prawnej Twojego przedsięwzięcia pisz na priva.pozdrawiam.
kubcusik Napisano 27 Październik 2011 Autor Napisano 27 Październik 2011 Pomińmy całkowicie kwestie prawne. Czy tzw georadary dałby obraz tego co jest pod ziemią? Z drugiej strony z moich informacji wynika że żadnego metalu pod wylewką nie powinno być prócz (o ile tam są) skrzyń. Stricte nikt mi nie dał żadnych namiarów do osób które takie adanie" mogłyby przeprowadzić prócz tego Lublina ale mi nie chodzi o zakup tylko o wynajęcie gościa na jeden dzień.
kubcusik Napisano 27 Październik 2011 Autor Napisano 27 Październik 2011 Pomińmy proszę kwestie prawne bo nie o nie pytałem. Wiem również ile to 5m i obrazowanie i pisanie ile to by sie kopało nie ma najmniejszego sensu :-)Rozumiem że jedyne co da się zrobić to określić czy coś jest metalowego pod spodem czy nie. Czy tzw. georadary nie dały by rady pokazać co i w jakiej wielkości jest pod wylewką?Jak narazie jedna osoba podesłała dane ale do sklepu w Lublinie a mi chodzi o wypożyczenie osoba+sprzęt która weźmie pieniądze, zrobi swoje i przedstawi mi wyniki. Jeśli takich firm nie ma bądź nie macie namiarów proszę o napisanie jakiego sprzętu się używa do takich poszukiwań.Dodam tylko że 5m to jest max głębokość, zawyżona przeze mnie o jakieś 1,5m a to dla tego bo nigdy nic nie wiadomo i nie chciał bym aby przyjechał ktoś do mnie ze sprzętem do 3m powie że nic nie ma a skrzynie byłyby 1m niżej.
sza.man Napisano 27 Październik 2011 Napisano 27 Październik 2011 w tym przypadku tylko tzw. wykrywacz ramowy, nie żaden georadar.Jeżeli Twój wątek powisi na tym forum parę dni, na pewno dostaniesz na maila propozycję od kogos kto ma takowe cudo.cierpliwosci.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 27 Październik 2011 Napisano 27 Październik 2011 Jest 10% nie 20%. Może to był jakiś szczególny przypadek... albo coś mi się pomieszało. Faktem jest - znaleźne wynosi 10%.Zasady są takie same. Dla zainteresowanych odpowiedni rozdział KC:http://dokumenty.e-prawnik.pl/kodeksy/kodeks-cywilny/nabycie-i-utrata-wlasnosci-wlasnosc-i-inne-prawa-rzeczowe-wlasnosc/inne-wypadki-nabycia-i-utraty-wlasnosci.htmlMożna by jeszcze przytoczyć odpowiednie fragmenty Kodeksu dla odmiany Karnego, jakie konsekwencje grożą w przypadku nie zwrócenia znajdki" właścicielowi. Ale to chyba wiadomo. Od czasu do czasu jest o jakichś złapanych złodziejach na forum ogólnym :)
Grzechotnik Napisano 31 Październik 2011 Napisano 31 Październik 2011 Georadar ale z odpowiednią anteną i oprogramowaniem. Są takie do robienia map instalacji podziemnych które potrafią nawet złapać przewód średnicy centymetra, są i takie dla archeologów które zrobią to z murami, pustkami itd.Ale 40m2 to mało, Sprzęt jest drogi a nawet bardzo drogi, ma go w Polsce parę firm a z osób prywatnych, chyba nikt, więc marnie to widzę.Ułatwieniem było by, po pierwsze z czego są skrzynie i co potencjalnie jest w środku.
Klucznik Napisano 1 Listopad 2011 Napisano 1 Listopad 2011 Nie lam glowy,bo tam tych skrzyn nie ma,jak chcesz się przekonac to kup swider w ca...supermarkecie do gleby ( o ile nia masz tam gruntu skalistego) i nawierc kilka otworow-robota na kilka dni.Mozna tanim wykrywaczem PI z cewką cylindryczną te otwory posprawdzacK. z k.
madmax78 Napisano 2 Listopad 2011 Napisano 2 Listopad 2011 Najpierw pikaczem z ramką, a później te otworki, o których pisał Klucznik.
kubcusik Napisano 4 Listopad 2011 Autor Napisano 4 Listopad 2011 Klucznik Twój pomysł nie wydaje się głupi. Tylko czy są świdry co się 4m w dół w wierci? Jeśli tak to spoko. I pytanie co ile takie nawierty zrobić?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.