fabjanzibo Napisano 25 Październik 2011 Autor Share Napisano 25 Październik 2011 Witam, chciałbym się dowiedzieć czy utwór Svena Hassela Legion potępionych" nadawał by się do tego tematu maturalnego? Przede wszystkim chciałem przedstawić etos żołnierza współczesnego tj. wiek XX aczkolwiek może też być coś z czasów teraźniejszych - wojna w iraku itd. Prosił bym o jeszcze jakiś utwór, który byłby adekwatny do tego tematu.Nie chce być niegrzeczny ale bibliografie utworów muszę oddać do piątku (28 października, ewentualnie pierwszy tydzień listopada), także prosiłbym o szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 25 Październik 2011 Share Napisano 25 Październik 2011 Trzymaj się daleko od Hassela i jego furczości" - przeszukaj forum - dowiesz się dlaczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fabjanzibo Napisano 25 Październik 2011 Autor Share Napisano 25 Październik 2011 Rozumiem, że twórczość pana Hassela jest bardzo wulgarna i to będzie aż tak bardzo przeszkadzało czy są inne czynniki na to wpływające jak zbytnia fikcja czy coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 25 Październik 2011 Share Napisano 25 Październik 2011 Wulgarność wulgarnością - to są fantasmagorie...http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=277154#1018020http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=139587#760802 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fabjanzibo Napisano 25 Październik 2011 Autor Share Napisano 25 Październik 2011 czytałem ten wątek wcześniej właśnie, no to teraz już nie wiem hmm a mógłbyś coś polecić mi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 25 Październik 2011 Share Napisano 25 Październik 2011 Jak się na Niemca upierasz to apomniany żołnierz" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fabjanzibo Napisano 25 Październik 2011 Autor Share Napisano 25 Październik 2011 Sprawdzę.Myślałem też o Legii Cudzoziemskiej ale nie mogę znaleźć utworu przetłumaczonego na język polski, bo książek jest kilka ale co zrozumiałe tylko w języku francuskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 25 Październik 2011 Share Napisano 25 Październik 2011 To nie ma już polskich bohaterów, tylko jakieś szkopy?Np. Adolf Maria Bocheńskihttp://pl.wikipedia.org/wiki/Adolf_Maria_Bocheńskiczytaj - Adam Majewski, Zaczęło się w Tobruku,Lublin 1974.I tysiące innych.A Hassel, to sama fikcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 25 Październik 2011 Share Napisano 25 Październik 2011 Rafał Gan‐Ganowicz, „Kondotierzy” - polski najemnik. Książka o Janie Zumabachu (omawiana na forum nie tak dawno).Idź do biblioteki - tam jest pełno wspomnień naszych żołnierzy. Nawet za komuny rozczytywałem się w wspomnieniach żołnierzy 2 korpusu (Adolf Bocheński...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fabjanzibo Napisano 25 Październik 2011 Autor Share Napisano 25 Październik 2011 A odnosząc się do filmu to myślałem nad Rambo, bardzo dokładnie opowiada o żołnierzu itd etos bardzo ciekawy. Macie jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 25 Październik 2011 Share Napisano 25 Październik 2011 Rambo zbyt poważnie to się nie kojarzy... Full metal Jacket, Pluton...Nie szukaj bohaterów daleko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frost Napisano 26 Październik 2011 Share Napisano 26 Październik 2011 Cóż.. uśmiechnąłem się pod nosem widząc Rambo" i Svena Hassela jako źródło wiedzy do napisania pracy maturalnej. Twój nauczyciel historii odniósł spektakularny sukces" pedagogiczny. A teraz krótko moja subiektywna lista niezbędników filmowych i książkowych.Literatura :M. Wańkowicz - Monte Cassino"S. Maczek - Od podwody do czołga"Praca zbiorowa - Drogi Cichociemnych"R. Mason - Powiedz, że się boisz" - to jeśli koniecznie chcesz mieć coś o wojnie w WietnamieFilm :Westerplatte" - reż. S. RóżewiczOrzeł" - reż. L. BuczkowskiNa Zachodzie bez zmian" - reż. D. MannKompania braci" - serial... i wiele, wiele innych ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VOO1 Napisano 4 Listopad 2011 Share Napisano 4 Listopad 2011 A co do legii.. :) To polecam 10 lat piekła w Legii Cudzoziemskiej" Józefa BiałoskórskiegoW A R T O :) Pozdr VOO1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.