samulb Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 W jakimś wątku producent pisał o tym, że: jeśli cewka jest tego samego rozmiaru to w gruncie wiekszy zasięg będzie miała cewka DD niż CC, szczególnie im większa mineralizacja gruntu, w powietrzu może być odwrotnie albo będzie to samo. Jeśli brać pod uwagę cewki Rutusa, to podstawowa okrągła jest większa niż eliptyczne CC i DD. I w łatwiejszym terenie będzie miała większy zasięg, eliptyczne są dedykowane do bardziej specyficznych warunków poszukiwań.
tofi1987 Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 Rozumiem,takiej wypowiedzi oczekiwałem..A do jakich wykrywaczy porównał byś Optime lub Argo??Płacić za logo firmy-nie każdego stać.I jeżeli to możliwe to jakie masz wyniki w zasięgach(głównie chodzi mi o drobiazgi monety itp)..
decha Napisano 15 Marzec 2012 Napisano 15 Marzec 2012 Witam, Po dwóch tygodniach Optimy w serwisie w końcu doczekałem się i sprzęt już w domku. Dziś miłe zaskoczenie. Optime w wersji 1.0 producent zamienił na 2.0. Bardzo mnie to ucieszyło. Szacunek dla Pana Arkadiusza. Mam nadzieję, że sprzęt sprosta moim wymaganiom. Na weekend planuje wypad w teren. Na pewno podzielę się swoimi uwagami co do wersji 2.0.Pozdrawiam
sebahol Napisano 15 Marzec 2012 Autor Napisano 15 Marzec 2012 Witam kolegów w nowym sezonie.Jak pogoda dopisze to w sobote smigam na pole.Nakrece jakiś filmik.W tamtym tyg bylem tak z 30 min bo sie rozpadało.Wykrywacz pracował stabilnie.Pozdrawiam
tofi1987 Napisano 16 Marzec 2012 Napisano 16 Marzec 2012 Panowie mam pytanko,mam okazje kupić używaną X-TERRe 705 c cewka 18,5hz..... Czy jest sens???X-Terrka jest lepsza od Optimy ??? Nigdy nie śmigałem z minelabem sprzedający mówi że o 100 razy lepsza..??
emisoo Napisano 18 Marzec 2012 Napisano 18 Marzec 2012 wszystkie tak chodzą ? jakby czkawkę miała http://www.youtube.com/watch?v=gaFnZYfsKGw&feature=youtu.be
nikt Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 Witam ! Za wysoka czułość na zaoranym i pewnie zaśmieconym polu. pozdrawiam .
sebahol Napisano 19 Marzec 2012 Autor Napisano 19 Marzec 2012 hehe Emisoo tez tak mialem:)Dzis wrzuce swoj filmik z pola.Powiem ze na jednej polowce pola wszystko bylo ok ale na drugiej to myslalem ze wykrywacz polamie w pi....Nie wiem czemu tak jest.Moja sobotnia miejscowka nie byla zaorana.Zobaczymy na innym miejscu w nastepny weekend.
sebahol Napisano 19 Marzec 2012 Autor Napisano 19 Marzec 2012 Filmik dodany http://www.youtube.com/watch?v=aPEJdEdBQvI Pozdrawiam
pemo84 Napisano 24 Marzec 2012 Napisano 24 Marzec 2012 witam!! mam pytanie do włascicieli optimy ver.2,jak ona sie sprawuje,czy dyskoteka jak w ver.1,czy jest to poprawione,z tego co czytałem to niby w 2 wszystko w porzadku no ale......wole zapytac posiadaczy.!z gory dziekuje
rebok24 Napisano 25 Marzec 2012 Napisano 25 Marzec 2012 Hej. Na moim filmiku tym z monetką 20gr czułość na maxa a pole orane na jesieni a teraz jest wiosna. Ogólne wrażenia z pracy??? Hmmmm mnie się podoba. Jak na sreberko jest gitara i na inne monetki też. POZDRO JAK COŚ PISAĆ
Krychus Napisano 25 Marzec 2012 Napisano 25 Marzec 2012 rebok24 - nie wiem, czy miałeś proximę (jeśli nie, to pytanie od kogoś innego) - jak wygląda sprawa ze stabilnością pracy 'Optima vs. Proxima'? Oczywiście mam tu na myśli szukanko powiedzmy w lesie, na mokrej trawie, gdzieś obok w kieszeni lata nam telefon, a jeszcze dalej ktoś inny chodzi z inną wykrywką. Który wykrywacz Rutusa byłby stabilniejszy - Proxima czy Optima? Tu mówimy wyłącznie o stabilności pracy - na sondach standardowych - czego tam szukam to już mniej ważne ;) Dzięki za odpowiedź, K.
pemo84 Napisano 25 Marzec 2012 Napisano 25 Marzec 2012 a co dokładnie jest poprawione w 2 czego nie było w 1!???w tym tygodniu chce kupic cos na monety myslałem własnie o optimie,ale sam nie wiem......po głowie chodzi mi jeszcze ARGO, T2, i AT PRO?co o nich myslicie????pozdrawiam
rebok24 Napisano 26 Marzec 2012 Napisano 26 Marzec 2012 Już odpowiadam. Chodziłem ja z optima 2.0 kolega z proximą 4.0 i 5.0. Efekt był taki ja miałem dużo sygnałów na zabrudzonym polu ale jak było coś konkretnego typu monetka to odrazu wiedziałem a kolega miał dużo mniej sygnałów też wyciągał fanty z proximą ps. proxima nie wzubdza się tak często jak optima ale to wzbudzanie nie jest od trawy wilgotnej czy udeżania o patyki lecz od metali skorodowanych. w czystym terenie typu las optima odzywa się tylko jak coś jest tak jak proxi. Cewka 16khz jest bardzo czuła na metale kolorowe i szlachetne. POZDRO
rebok24 Napisano 26 Marzec 2012 Napisano 26 Marzec 2012 Już odpowiadam. Chodziłem ja z optima 2.0 kolega z proximą 4.0 i 5.0. Efekt był taki ja miałem dużo sygnałów na zabrudzonym polu ale jak było coś konkretnego typu monetka to odrazu wiedziałem a kolega miał dużo mniej sygnałów też wyciągał fanty z proximą ps. proxima nie wzubdza się tak często jak optima ale to wzbudzanie nie jest od trawy wilgotnej czy udeżania o patyki lecz od metali skorodowanych. w czystym terenie typu las optima odzywa się tylko jak coś jest tak jak proxi. Cewka 16khz jest bardzo czuła na metale kolorowe i szlachetne. POZDRO
Krychus Napisano 26 Marzec 2012 Napisano 26 Marzec 2012 wzbudzanie nie jest od trawy wilgotnej czy udeżania o patyki lecz od metali skorodowanych"No tutaj sprawa jest prosta - 16 kHz robi swoje - praktycznie zawsze im więcej, tym bardziej wykrywacz nie lubi stali/żelaza. Proxima o prawie 10 kHz mniej, tak więc i wzbudzeń mało. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie, K.
tofi1987 Napisano 26 Marzec 2012 Napisano 26 Marzec 2012 A na jakich ustawieniach chodzicie???? Jak ustawić żeby nie ominąć monet a wyeliminować stal ??
tofi1987 Napisano 26 Marzec 2012 Napisano 26 Marzec 2012 Oczywiście chodzi mi o ustawienia Optimy 2.0
abbie Napisano 26 Marzec 2012 Napisano 26 Marzec 2012 tofil jak czytam Twoje komentarze w tym wątku to normalnie ręce mi opadają...
tofi1987 Napisano 29 Marzec 2012 Napisano 29 Marzec 2012 Koledzy jakie ustawienia proponujecie na początek ????
abbie Napisano 29 Marzec 2012 Napisano 29 Marzec 2012 proponuję abyś ustawił się rano w stronę słońca i szedł...szedł ...szedł daleko stąd...
Tuszek Napisano 9 Kwiecień 2012 Napisano 9 Kwiecień 2012 Nie chciałem zakładać nowego tematu więc odświeżam ten.Jestem nowym nabywcą PROximy ver. 5.0 i mam pytanie.Dzisiaj pochodziłem trochę z wykrywką i znowu miałem problemy. Mianowicie. Pierwsze odpalenie i ok, Tryb statyk i wszystko w porządku. Po jakiejś godzinie zaczęła wariować - przykładanie sondy do ziemi i zero odzewu, podniesienie do góry i piszczy non stop (las). Plus jeszcze takie coś, że jak odginałem sondę to co raz bardziej piszczała. Zmiana trybu na dynamiczny i ok, da się szukać. Zmiana na statyk i znowu to samo. Nic nie dawało nowe strojenie do gruntu. Raz też coś widziało na dynamiku, a na statyku już nie... całkowita wariacja. Dodam, że kabel naciągnięty itd.Serwis czy coś nie tak?Pzdr.
Krychus Napisano 10 Kwiecień 2012 Napisano 10 Kwiecień 2012 Po jakiejś godzinie zaczęła wariować - przykładanie sondy do ziemi i zero odzewu, podniesienie do góry i piszczy non stop (las). Czyli samoczynna zmiana poziomu sygnału wiodącego? Tak mi to wygląda. Spróbuj zwiększyć SAT i wystartować z nieco niższą czułością na statyku. Sygnał wiodący możesz też ustawić nieco ponad granicę słyszalności - będziesz wiedział, czy coś się zmienia. Pozdrawiam, K.
nikt Napisano 10 Kwiecień 2012 Napisano 10 Kwiecień 2012 Witam ! A czy kolega używał zerowania w spuście ? pozdrawiam RUTUS
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.