Skocz do zawartości

Rutus Optima

sebahol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W jakimś wątku producent pisał o tym, że: jeśli cewka jest tego samego rozmiaru to w gruncie wiekszy zasięg będzie miała cewka DD niż CC, szczególnie im większa mineralizacja gruntu, w powietrzu może być odwrotnie albo będzie to samo.
Jeśli brać pod uwagę cewki Rutusa, to podstawowa okrągła jest większa niż eliptyczne CC i DD. I w łatwiejszym terenie będzie miała większy zasięg, eliptyczne są dedykowane do bardziej specyficznych warunków poszukiwań.
  • Odpowiedzi 184
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Rozumiem,takiej wypowiedzi oczekiwałem..A do jakich wykrywaczy porównał byś Optime lub Argo??Płacić za logo firmy-nie każdego stać.I jeżeli to możliwe to jakie masz wyniki w zasięgach(głównie chodzi mi o drobiazgi monety itp)..
Napisano
Witam, Po dwóch tygodniach Optimy w serwisie w końcu doczekałem się i sprzęt już w domku. Dziś miłe zaskoczenie. Optime w wersji 1.0 producent zamienił na 2.0. Bardzo mnie to ucieszyło. Szacunek dla Pana Arkadiusza. Mam nadzieję, że sprzęt sprosta moim wymaganiom. Na weekend planuje wypad w teren. Na pewno podzielę się swoimi uwagami co do wersji 2.0.
Pozdrawiam
Napisano
Witam kolegów w nowym sezonie.Jak pogoda dopisze to w sobote smigam na pole.Nakrece jakiś filmik.W tamtym tyg bylem tak z 30 min bo sie rozpadało.Wykrywacz pracował stabilnie.Pozdrawiam
Napisano
Panowie mam pytanko,mam okazje kupić używaną X-TERRe 705 c cewka 18,5hz..... Czy jest sens???X-Terrka jest lepsza od Optimy ??? Nigdy nie śmigałem z minelabem sprzedający mówi że o 100 razy lepsza..??
Napisano
hehe Emisoo tez tak mialem:)Dzis wrzuce swoj filmik z pola.Powiem ze na jednej polowce pola wszystko bylo ok ale na drugiej to myslalem ze wykrywacz polamie w pi....Nie wiem czemu tak jest.Moja sobotnia miejscowka nie byla zaorana.Zobaczymy na innym miejscu w nastepny weekend.
Napisano
witam!!
mam pytanie do włascicieli optimy ver.2,jak ona sie sprawuje,czy dyskoteka jak w ver.1,czy jest to poprawione,z tego co czytałem to niby w 2 wszystko w porzadku no ale......wole zapytac posiadaczy.!
z gory dziekuje
Napisano
Hej. Na moim filmiku tym z monetką 20gr czułość na maxa a pole orane na jesieni a teraz jest wiosna. Ogólne wrażenia z pracy??? Hmmmm mnie się podoba. Jak na sreberko jest gitara i na inne monetki też. POZDRO JAK COŚ PISAĆ
Napisano
rebok24 - nie wiem, czy miałeś proximę (jeśli nie, to pytanie od kogoś innego) - jak wygląda sprawa ze stabilnością pracy 'Optima vs. Proxima'? Oczywiście mam tu na myśli szukanko powiedzmy w lesie, na mokrej trawie, gdzieś obok w kieszeni lata nam telefon, a jeszcze dalej ktoś inny chodzi z inną wykrywką. Który wykrywacz Rutusa byłby stabilniejszy - Proxima czy Optima? Tu mówimy wyłącznie o stabilności pracy - na sondach standardowych - czego tam szukam to już mniej ważne ;)

Dzięki za odpowiedź, K.
Napisano
a co dokładnie jest poprawione w 2 czego nie było w 1!???
w tym tygodniu chce kupic cos na monety myslałem własnie o optimie,ale sam nie wiem......
po głowie chodzi mi jeszcze ARGO, T2, i AT PRO?
co o nich myslicie????
pozdrawiam
Napisano
Już odpowiadam. Chodziłem ja z optima 2.0 kolega z proximą 4.0 i 5.0. Efekt był taki ja miałem dużo sygnałów na zabrudzonym polu ale jak było coś konkretnego typu monetka to odrazu wiedziałem a kolega miał dużo mniej sygnałów też wyciągał fanty z proximą ps. proxima nie wzubdza się tak często jak optima ale to wzbudzanie nie jest od trawy wilgotnej czy udeżania o patyki lecz od metali skorodowanych. w czystym terenie typu las optima odzywa się tylko jak coś jest tak jak proxi. Cewka 16khz jest bardzo czuła na metale kolorowe i szlachetne. POZDRO
Napisano
Już odpowiadam. Chodziłem ja z optima 2.0 kolega z proximą 4.0 i 5.0. Efekt był taki ja miałem dużo sygnałów na zabrudzonym polu ale jak było coś konkretnego typu monetka to odrazu wiedziałem a kolega miał dużo mniej sygnałów też wyciągał fanty z proximą ps. proxima nie wzubdza się tak często jak optima ale to wzbudzanie nie jest od trawy wilgotnej czy udeżania o patyki lecz od metali skorodowanych. w czystym terenie typu las optima odzywa się tylko jak coś jest tak jak proxi. Cewka 16khz jest bardzo czuła na metale kolorowe i szlachetne. POZDRO
Napisano
wzbudzanie nie jest od trawy wilgotnej czy udeżania o patyki lecz od metali skorodowanych"

No tutaj sprawa jest prosta - 16 kHz robi swoje - praktycznie zawsze im więcej, tym bardziej wykrywacz nie lubi stali/żelaza. Proxima o prawie 10 kHz mniej, tak więc i wzbudzeń mało. Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie, K.
  • 2 weeks later...
Napisano
Nie chciałem zakładać nowego tematu więc odświeżam ten.

Jestem nowym nabywcą PROximy ver. 5.0 i mam pytanie.

Dzisiaj pochodziłem trochę z wykrywką i znowu miałem problemy. Mianowicie. Pierwsze odpalenie i ok, Tryb statyk i wszystko w porządku. Po jakiejś godzinie zaczęła wariować - przykładanie sondy do ziemi i zero odzewu, podniesienie do góry i piszczy non stop (las). Plus jeszcze takie coś, że jak odginałem sondę to co raz bardziej piszczała. Zmiana trybu na dynamiczny i ok, da się szukać. Zmiana na statyk i znowu to samo. Nic nie dawało nowe strojenie do gruntu. Raz też coś widziało na dynamiku, a na statyku już nie... całkowita wariacja. Dodam, że kabel naciągnięty itd.
Serwis czy coś nie tak?

Pzdr.
Napisano
Po jakiejś godzinie zaczęła wariować - przykładanie sondy do ziemi i zero odzewu, podniesienie do góry i piszczy non stop (las).

Czyli samoczynna zmiana poziomu sygnału wiodącego? Tak mi to wygląda. Spróbuj zwiększyć SAT i wystartować z nieco niższą czułością na statyku. Sygnał wiodący możesz też ustawić nieco ponad granicę słyszalności - będziesz wiedział, czy coś się zmienia.

Pozdrawiam, K.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie