Skocz do zawartości
  • 0

tabliczka znamionowa z samolotu - Jaki typ ??

Landszaft

Pytanie

Napisano

Witam ostatnio chodząc po lesie znalazłem kilka drobnych blaszek duraluminiowych nitowanych ewidentnie z rozbitego samolotu, niestety jeszcze nie znalazłem gdzie on się wrył lub rozbił, na pewno nie wylądował miękko bo tam od zarania jest las, ale wyskoczyła mi blaszka z niego mocno pognieciona i częściowo niekompletna. Ku mojemu zaskoczeniu na tabliczka znamionowa jest z części produkcji włoskiej a z napisami niemieckimi, czyli samolot niemiecki z częściami włoskimi. Napis w 11 rzędach brzmi:
AEROPLANI CA.. Caproni to pewne!"
MILANO
FAHWERK No S-C" w cudzysłowie literki wybite
FLUGZEUGMUSTER C..313 G. No:"
FEDERBEIN FAST TYP H 120 M
FEDERUNGSWEG MAX 250 mm
FEDERUNGSWEG UNTER STATI-
SCHER BELASTUNG 170 mm
DRUCK IM FEDERBEIN 42 ATU
KONTROLE 15-5-43" i maleńki stempelek kontrolera
blaszka składała się z dwóch wypisanych połówek przedzielonych linią pionową
niestety z drugiej połówki widać tylko początkowe litery z 3 pierwszych rzędów
AC
LU
V
Pytanie dla znawców:
Z jakiego podzespołu może być ta blaszka ?
co jest na niej napisane?
do jakiego typu niemieckiego samolotu może być to podzespół
Na pewno rozpoznanie pomoże określić czy spodziewać się większego czy mniejszego samolotu to znaczy części po samolocie"

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

FLUGZEUGMUSTER C..313 G.
Model samolotu C 313 G
Wychodzi na to że to Caproni c-313G
To dość rzadki ptaszek. Niemcy zamówili w zakładach Caproni 313 do zadań treningowych. Samolot miał inny nos (nie przeszklony) i był budowany od początku na zamówienie nimieckie, dlatego być może niemieckie tabliczki znamionowe. Niemcy odebrali tylko kilka sztuk

Napisano
piękna sprawa, kiedyś na Szczecin Krzekowo na ogródkach działkowych mnóstwo takich znajdowałem, niestety gdzieś z upływem lat gdzieś się to potraciło, między innymi piekną wronę ze śmigłem, całe poletka były zapełnione wyrzuconymi z jednostki śmieciami", a z podkówek od oficerków można by czołg odlać :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie