oleq Napisano 12 Październik 2011 Autor Napisano 12 Październik 2011 WitamOstatnio zaintrygowały mnie tzw. Tablety czyli małe przenośne urządzenia o właściwościach laptopa. Pytanko czy ktoś już próbował użytkować Tablety w terenie? ew. jakie modele polecacie. Chodzi rzecz jasna o możliwość wgrania map terenowych, użytkowania gpsa i wogóle praktyczność owych urządzeń w fachu" ... Licze na owocną dyskucje.. Pzdr.
macbaton Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 jakoś nie czuję tego, żeby chodzić z tabletem? Przed wypadem oglądam co prawda mapy terenu na wikimapia, maps, stare papierowe skany, ale z tabletem? naprawdę tego nie czuję ;)
oleq Napisano 13 Październik 2011 Autor Napisano 13 Październik 2011 Cały czas z tabletem chodził nie bedziesz chodzi o to aby od czasu do czasu w terenie zweryfikować swoją pozycje względem map i gps. Nie wiem jak innym ale mimo przygotowań mi często zdarzało się zbaczać z miejscówki w terenie bo inaczej pozycja wygląda z satelity lub mapy a inaczej w rzeczywistości.
woytas Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 Wystarczy urządzenie gps obsługujące rastry - po co tablet? Za duże straty w przypadku uszkodzenia.
fido Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 Chyba ,że jakiś pancerniak a to już waga.
marian1984 Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 Ja mam telefon Htc desire Z i też ma GPS-a, jak więkrzośc nowych telefonów, w każdym jednym można zlokalizować pozycje, nie potrzeba żadnego tableta.Korzyści z takiego Htc? zarombisty aparat, którym można zrobić dobre fotki z naszych fancików:), z GPS-a jeszcze nie miałem okazji korzystać, no chyba że zrobimy fotke i w fotce zapisuje się odrazu lokalizacja GPS, nie wiem czy to potrzebne?Telefon w terenie? Zakłuce prace wykrywacza, zanim zacznie dzwonić telefon, dzwoni wykrywacz, potem telefon:)
woytas Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 Fotki z pozycja to fajny wynalazek - w domu wgrywasz to googlearth i wiesz gdzie co zrobiłeś.
marian1984 Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 O prosze, tego nie wiedziałem.Teraz wiem po co to jest, musze to wypróbować.
SkunkWeed Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 W teren, żeby ziemią nie zapaćkać i na deszczu go szlag nie trafił poleciłbym ten: http://www.telepolis.pl/news.php?id=23075M
Brzęczyszczykiewicz Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 :)))Taka subtelna różnica między sprzętem dla miłośników Mant oraz iPadów a sprzętem przeznaczonym dla zawodowców, do odpowiedzialnych zadań.
oleq Napisano 13 Październik 2011 Autor Napisano 13 Październik 2011 :) Skunk ładnie pojechałeś.. Table można wyciągać raz na jakiś czas aby zweryfikowac pozycje jednak czy to warte tych 400zl? Jeszcze się zastanowie
fido Napisano 14 Październik 2011 Napisano 14 Październik 2011 Osobiście jestem szczęśliwym posiadaczem 5 tabletów rugged i nie zamieniłbym sie na żadne bzdety.
karabin Napisano 14 Październik 2011 Napisano 14 Październik 2011 A mnie wystarczy SE XPERIA X8,bardzo dokładny GPS oraz mnóstwo aplikacji z mapami ,kompasami itp do pobrania za darmo w Android Markt. Jest nawet taka w której można wklejać foty w mapę.Ww sprawdzałem w terenie i wszystko działa jak należy.Pzdr
oleq Napisano 15 Październik 2011 Autor Napisano 15 Październik 2011 karabin.. masz w standardzie mapy terenowe gps? jest opcja wpisywania współrzędnych do gpsa tak aby skierował nas na dane miejsce w terenie..?Pozdro
karabin Napisano 15 Październik 2011 Napisano 15 Październik 2011 Są trzy w standardzie a do ściągnięcia ile dusza zapragnie. W opcjach jest możliwość kierpwania się na wyznaczone współrzędne.Zaletą jest bardzo szybki fix niezależnie od terenu (ok1 sek)Pzdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.