adam519810 Napisano 12 Październik 2011 Autor Napisano 12 Październik 2011 Witam, miałem stycznośc z tymi i z tymi.Co do archeologów to w tamtym roku zgłosiłem ze na zdjęciach odkryłem krąg o średnicy koło 20m i zaniosłem sporo fragmentów znalezionej ceramiki, mieli przyjechać obejrzec to miejsce ale się nie pokazali a jak poszukiwacz coś znajdzie to odrazu archeolodzy go oskarżają o kradzierz i działania niezgodne z prawem a sami swoją pracę mają gdzieś.Co do policji to kiedyś znalazłem szkielet na żwirowisku, wystawała czasza i kilka kości, policja przyjeła zgłoszenie, pużniej usłyszałem ze przyjechali eksperci, wykopali szkielet i zabrali na badania. Byłem 2 dni temu w tym samym miejsci i okazało się że to prawda ale zabrali tylko to co wystawało, reszta nadal tkwi w żwirze.
Landszaft Napisano 12 Październik 2011 Napisano 12 Październik 2011 Napisz do dobrej wysokonakładowej gazety ale nie lokalnej bo to nic nie da . Dobra epistoła zwróci uwagę reportera który odpowiednim artykułem zrobi dużo szumu.
adam519810 Napisano 12 Październik 2011 Autor Napisano 12 Październik 2011 Wolę wyrazić tutaj swoją opinię, bo jak bym napisał do gazety to by mi życ nie dali, zawsze by znalezli okazję żeby się przyczepić lub mandat wlepić. Jestem z małej miejscowości gdzie każdy każdego zna.
mikross Napisano 12 Październik 2011 Napisano 12 Październik 2011 A ten regularny krąg (okrąg) o srednicy 20m na tym zdjęciu to wg Twojej interpretacji co to by niby miało byc ?Bo jakby to miały byc pozostałości jakiejs dawnej wczesnośredniowiecznej osady to raczej wątpliwe aby miała takie regularne kształty jak na tym zdjeciu....A ceramike mozna w zasadzie znalezc na kazdym polu.
adam519810 Napisano 13 Październik 2011 Autor Napisano 13 Październik 2011 Co do rozmiarów to orientacyjnie odczytuje z zdjęcia, koło 20m może 25m trudno powiedzieć. A co to jest to nie mam pojęcia.Jedyno podobno rzecz którą znalazłem w necie to krąg z Lismullin ale tamten jest dużo wiekszy bo ma 80m. Niżej daje link.http://archeologiawirlandii.wordpress.com/2008/12/08/archeologia-krag-w-lismullin-lismullin-henge/To że w Polsce czegoś takiego nie odkryto to nie znaczy że nie ma.
ZUBIKED Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 Na czyim polu sa te kręgi " ? To Twoje grunty czy sąsiada ?
norman04 Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 Ja znaleziony szkielet zgłosiłem do jednej fundacji która zajmuje się takimi rzeczami.Obiecali że przyjadą ale co do czego to oleli sprawe.
adam519810 Napisano 13 Październik 2011 Autor Napisano 13 Październik 2011 Nie moja ziemia, to jakiegoś typa z mojej wioski ale nie wiem kogo.A Wy mieliście jakieś podobne sytuacje?
talgo Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 ZUBIKED a co potencjalna miejscówka się szykuje :PAdamie zacne są naprawdę twe intencje ale szkoda twego czasupanowie wolą trzepać kasę na autostradach niż łazić po polach
adam519810 Napisano 13 Październik 2011 Autor Napisano 13 Październik 2011 Trzeba dbać o dobra kulturowe ale widac ze to nic nie daje, gdyby ktoś to sprawdzał wykrywaczem to odrazu bransoletki i do pudła.Prasa by napisała że policja ujeła bardzo niebezpiecznego człowieka który posiadał materiały wybychowe, wykrywacz sprzęt zabroniony i mnustwo przedmiotów zabytkowych itd. A w rzeczyistości to Fither, skorupa pocisku, kilka łusek, jedna z spłonko i kilka monet.Jeden mądry człowiek powiedział mi coś takiego. Że to nie za łuski i żelastwo dostaje się zawiasy, tylko za policyjne statystyki.Nic nie mam do policji bo sa potrzebni tylko prawo jest złe.
pooshkins Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 Badania na terenie przyszłych autostrad wykonuje się z oczywistych przyczyn jako pierwsze.Stanowiskami archeo obsiana jest cała Polska.A jeżeli zgłaszasz to do konserwatora zabytków a nie do samych archeologów.
adam519810 Napisano 13 Październik 2011 Autor Napisano 13 Październik 2011 do konserwatora zabytków też zgłosiłem
Fahrenheit Napisano 14 Październik 2011 Napisano 14 Październik 2011 Bo archeolog pewnie nie wie co z taką informacją należałoby zrobić.
manierka Napisano 15 Październik 2011 Napisano 15 Październik 2011 wie tylko że nikt za darmo nie poświęci swojego czasu i nie pojedzie na to miejsce i nie zakonserwuje ew zabytków czy ew badań bo to mnustwo kosztuje a pieniążki jakie sie zarabia jeśli uda sie jakies zlecenia podłapać bo archeologów jest pełno a zleceń mniej w dodatku to zazwyczaj długo sie czeka na pieniądze no i najczęściej na umowę o dzieło tak więc robi sie to w pierwszej kolejności co pozwala przezyć kolejne dni a konserwator ma tak mało kasy że w praktyce mało co moze zrobić i najczęściej interweniuje w sprawach najistotniejszych reszte zostaje zadokumentowane wprowadzone na mapki i czeka na swój czas to nie wina tych osób tylko systemu naszego żądu że kasy ie ma na naukę niedługo nic sie nie bedzie robić a za studia trzeba będzie płacić grubą kasę takie mamy realia i pieniadze z budżetu idą na drogi i inne inwestycje np na euro itp a nauka kierunki humanistyczne itp spychane są na 2 plan bo z tego nie ma kasy tylko zapominamy o tym ze to humaniści sa naśnikiem nasej historii i tożsamosci a kierunki techniczne bardziej sie preferuje bo ich brakujewychodzi na to ze w tym naszym pieknym kraju brak jest sprawnego zarzadzania i tyle a ze kasy zawsze było mało t chyba każdy wie ale troszke wiecej pieniedzy na oswiate i nauke mogli by żucić bo widac gołym okiem że dobrze nie jest a osoby wykfalifikowane specjaliści po studiach pracuja w marketach bo pracy dla nich nie ma i mają doła że mogli iść i uczyć sie za hydraulika to by mieli kaske ale oni nie poszli studiować żeby ten kraj ulepszać a kraj ich olał :))))))))))) pozdr:)
ZUBIKED Napisano 15 Październik 2011 Napisano 15 Październik 2011 Talgo chcesz coś przez to powiedzieć to powiedz to wprost i nie załałniaj sie anonimowością internetu.A co do kolegi adama 519810 wybacz cały ten twoj apel jest załosny tak jak i znalezisko " dlatego pewnie nikt poważny tu nie pisze. Że co znalezłeś kręgi ? I jeszcze sprowadzasz na właściciela pola policję i archeologów i co gorsza nazywasz go Typem . Brawo ! Pogratuluj za wychowanie opiekunom
drag47 Napisano 15 Październik 2011 Napisano 15 Październik 2011 Adam519810-Manierka w zasadzie już napisał jak to wygląda. Ja mogę tylko zapytać czy sprawdziłeś czy nie ma tam stanowiska archeologicznego? Dotarcie do mapy z naniesionymi stanowiskami nie jest aż takie trudne i można to zweryfikować.Całkiem prawdopodobne ,że konserwator zdaje sobie sprawę ,że coś tam jest już od bardzo dawna. A ,że jak już napisał Manierka są rzeczy pilniejsze więc stanowisko to czeka na swoją kolej. Badania powierzchniowe przeprowadzono na całkiem sporej powierzchni naszego kraju i dzięki temu konserwatorzy dysponują mapami z naniesionymi miejscami w których można się spodziewać stanowisk od pradziejów aż do ery nowożytnej. Tyle ,że zbadanie wszystkiego to jest praca dla wielu pokoleń archeologów. Mikross napisałA ceramike mozna w zasadzie znalezc na kazdym polu" Prawie każde takie pole na którym wychodzi ceramika jest stanowiskiem archeologicznym! Co najwyżej może ono nie być ujęte w rejestrze ale nie zmienia to faktu ,że (poza pewnymi wyjątkami) jest to stanowisko archeologiczne! Wchodząc na takie pola wchodzisz na stanowisko... Resztę dopisz sobie sam.Zubiked a po czym poznajesz czy pisze tutaj ktoś poważny? Bo chyba nie po ilości postów? pozdrawiam
Odkrywca12345 Napisano 7 Styczeń 2012 Napisano 7 Styczeń 2012 Witam , dodaj lepsze zdjęcie tych zmian wegetacyjnych w kształcie koła,oraz ceramiki ,która była w pobliżu tego miejsca . Najlepiej jej przełom . Pozdrawiam i oczekuję odpowiedzi
alex_2013 Napisano 10 Luty 2013 Napisano 10 Luty 2013 opisz dokładnie ten krąg, czy to jest zagłebienie otoczone wałem, fosą , z czego jest ten krąg,moze to byc teren refugialny, ewentualnie grodzisko.jesli masz foto ceramiki, załącz tu. Mogą to byc pozostałości umocnionej konstrukcji mieszkalnej, wystepuje jakis budulec w obrebie okręgu lub slady fundamentów widoczne na powierzchni? ( ukształtowanie terenu , sposob wyrastania roslinnosci, miejsca, gdzie ona rosnie bardziej lub nie rosnie wcale..)pozdroarcheo.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.