Skocz do zawartości
  • 0

Polski nieśmiertelnik

ks63B

Pytanie

Napisano

Witam,znaleziony na przyczółku Magnuszewskim,czy ktoś może powiedzieć, coś więcej o właścicielu tej blaszki ?
To moja pirwsza taka blaszka i to w dodatku POLSKA (prosze zrozumcie moją niwiedzę w tej dziedzinie).

Awers
JOZEF KUCHARSKI
Rwers
PUŁAWY 1915

Pozdro

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pod koniec roku,będe miał więcej czasu wolnego, więc spróbuję podjechać do Puław (a mam tylko ok 100km do pokonania)i może dowiem się coś więcej o właścicielu,kim był,gdzie mieszkał? może odnaleźć rodznę. To by dopiero było przeżycie,spotkać sie z rodziną tego człowieka i złożyć im w rece ,pamiątkę najbliższą sercu ,swojego ojca;dziadka;wnuczka...
Napisano
klamerka od szelek, najpewniej Francja/Belgia, krzyżyk z początku XX w., guzik wz. 28 szeregowego, uszko nie było lutowane tylko zagniatane na prasie po ułożeniu go w dwóch otworach.
pozdro.
Napisano

Witam,znaleziony na przyczółku Magnuszewskim,czy ktoś może powiedzieć, coś więcej o właścicielu tej blaszki ?
To moja pirwsza taka blaszka i to w dodatku POLSKA (prosze zrozumcie moją niwiedzę w tej dziedzinie).

Awers
JOZEF KUCHARSKI
Rwers
PUŁAWY 1915

Pozdro

Napisano
guzik wojskowy II RP
Nie jest posrebrzany,po prostu jest to jaśniejsze miejsce od przylutowanego uszka
Bardzo często się takie trafiają,tak samo w powojennych
http://www.wolf.pl/guziki.html
Napisano

a niedaleko guzika i krzyżyka , taka oto klamerka
wym.klam(33/25mm)
Pozdro

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 21:19 10-10-2011

Napisano
Ładna połówka, gratuluję!

Imię nazwisko masz, katolik, urodzony w 1915r

Przynależność do Panstwowej Komendy Uzupełnień Puławy.

Górna część blaszki,
zapewne na tym samym sznureczku był noszony krzyżyk na szyi.

Może uda Ci się kiedyś ustalić w jakiej jednostce służył i jak i kiedy zmarł.
Pozdrawiam
Napisano
Do nieśmiertelnika można jeszcze dodać że, Puławy oznaczają że dany żołnierz był przypisany do Powiatowej lub Rejonowej Komendy Uzupełnień w Puławach. 1915 r. data urodzenia. A guzik wz 28 dla szeregowych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie