Skocz do zawartości

Guzik mosiężny

Hao Bolanren

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
widocznie nie zauważasz różnicy między guzikiem wz. 1829" a wcześniejszym.
Zrobiłem trochę kilometrów po Saksonii za 1813 i tak się składa, że wiem o czym piszę ;-)
pozdrawiam.
Napisano
pokaż jakąś fotkę, chętnie zobacze..
nie mówię że opracowania to 100% racji, ale powiedzmy że śledzę temat kilka lat i nie spotkałem na 1806/7 ani 1813 aby ktoś trafiał te 1829-jki"

Dla urzednikow panstwowych w Rosji przed 1829 r. były guziki prawie idealnie płaskie, a po 1829 - na takim żetonie..
Dla wojska - te krzywe" o których mówimy, a po 1829 r.te z wątku Hao Bolanren...

O innych nie słyszałem przed 1829 r.
pozdro.
Napisano
może ktos je robił wczesniej i okazały sie takie zajebiste że weszły do całej armii jako wz.29?
Nie mam żadnego,mówiłem, wywalam to na bieżąco.
Napisano

Różnice między wz. 1829, a wcześniejszymi są, chociaż ciężko zauważalne na zdjęciach, taki guzik trzeba ''pomacać'' :)
Dla przykładu na zdjęciu jest 5 caraków, 4 wyjęte na polu bitwy pod Hoff z 1807 roku, a jeden jest wz.1829 z wizerunkiem gorejącego granatu. pytanie, który guzik to wz.29? :)

Napisano
Dzięki Damian za potwierdzenie id.

wz. 29 są dokładniej obrabiane, brzeg jest niemal idealnie okrągły, natomiast wcześniejsze - wycinane metodą na pijanego drwala" ;-)

stąd różnice w średnicy.
pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie