Martian Napisano 10 Październik 2011 Napisano 10 Październik 2011 Z tego zdjęcia nikt ci nie powie nic więcej, niż co ty wiesz: Guzik mosiężny, gładki... Jak byś chciał jeszcze dowiedzieć z jakiego państwa pochodzi i czy wojskowy to potrzebna jest fotka 2 str.
Martian Napisano 10 Październik 2011 Napisano 10 Październik 2011 Dajesz fotkę i masz. Guzik rosyjski ogólnowojskowy z lat 1829- 1857 ale używany i dużo później też.
shadowN Napisano 10 Październik 2011 Napisano 10 Październik 2011 nie jest to guzik ogólnowojskowy.jednostek które go używały było sporo, ale nie jest to guzik wzoru ogólnego dla całej armii.lata 1829 - 62.pozdrawiam.
Martian Napisano 10 Październik 2011 Napisano 10 Październik 2011 A co rozumiesz przez ogólnowojskowy?
shadowN Napisano 10 Październik 2011 Napisano 10 Październik 2011 wzór przeznaczony dla ogółu wojska czyli całej armii.
Martian Napisano 10 Październik 2011 Napisano 10 Październik 2011 ja ogólnego zastosowania w wojsku... i bez wskazywania czy jednostka grenadierska, artyleryjska czy matrosy. Tak jak guzik z orłem późniejszego wzoru. Nie chodzi tu o ogół wojska jako całość tylko uniwersalność...
Hao Bolanren Napisano 10 Październik 2011 Autor Napisano 10 Październik 2011 Dziękuję za id i jednocześnie zaznaczam, żem srodze zdziwion, bo guzik znaleziony na Pomorzu :)
shadowN Napisano 10 Październik 2011 Napisano 10 Październik 2011 ale to jest guzik przypisany konkretnym jednostkom regulaminowo.guzik z orłem późniejszego wzoru też nie był ogólnowojskowym.pozdrawiam.
Martian Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 To idąc tokiem Twojego rozumowania należałoby napisać, że to guzik grenadierski, artyleryjski, piechoty, kawalerii nie mówiąc już o innych jednostkach... No i wyszczególnić ich numery. Ogólnowojskowy= ogólnego zastosowania!
shadowN Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 wszystkie jednostki do 1862 r. miały przypisany regulaminowo - indywidualnie rodzaj guzików jakie nosiły, dlatego nie było guzików ogólnowojskowych!Guzik z orłem wprowadzony w 1857 i 1904 r. nie był także guzikiem ogólnowojskowym, bo obejmował konkretne jednostki.Niemal każda jednostka w okresie 1857 - 1917, używała przypisanego regulaminowo wzoru guzika, choć często guziki z wizerunkiem przeznaczonym np. dla grenadierów, używano w straży granicznej etc. panowało rozdrobnienie i różnorodny podział guzików ze względu na rysunek i kolor, ale nie było guzika ogólnego.To że widnieje na nim godło państwowe, nie oznacza że guzik jest ogólnowojskowym.Ogólnowojskowym można nazwać np. guzik wz. 28 w WP, bo nosiły go wszystkie jednostki i urzędy wojskowe.
Martian Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 Nie wiem jak mam ci to wytłumaczyć ale spróbuję. Czy guziki z granatami mają własną nazwę? Mają- grenadierskie" Czy z kotwicą mają? Też. I tak dalsze i tak dalsze... Czy gładkie guziki nosiła kawaleria- tak! Czy piechota- tak i jeszcze marynarka i większość jednostek w armii carskiej. Czyli cały przekrój rodzajów broni. Guziki z motywami przeznaczone były dla wyróżnienia- odróżnienia danej jednostki i takich nie można nazwać ogólnowojskowymi", choć nie wiem czym się kierowano przyznawaniu takich. Chcąc określić ten gładki guzik trzeba by wymienić wszystkie rodzaje wojsk mających te guziki albo spisać imienny i numerowy wykaz jednostek które miały takie przy mundurach. To mija się z celem gdyż prościej jest napisać ogólnowojskowy"- uniwersalny w stosunku do tych guzików i guzików z orłem...
shadowN Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 od złej strony to rozpatrujesz.Guziki gładkie do 1862 r. były przypisane konkretnym jednostkom, a po 1862 r. także piechocie, kawalerii, i innym.Guziki z motywami nie były przeznaczone dla wyróżnienia danej broni, bo np. guziki z gorejącym granatem nosili kirasjerzy, grenadierzy, straż graniczna, medycy, i wielu wielu innych.. dlatego nazywanie ich grenadierskimi mija się z celem.Uproszczenie w kwestii ogólnowojskowego", mija się z celem ponieważ guzik charakteru ogólnego nie miał regulaminowo. Jedynie przyszywany jako zapasowy, rozdany z magazynu mógł mieć charakter ogólnego, nie krzywdzącego kogoś kto go przyszywał.Guziki z motywami także nie przysługiwały samym jednostkom wojskowym, bo i uczelniom, służbom, urzędom wojskowym, i wcale nie zawsze pokrywały się z rodzajem broni (co ma kotwica do kolei ? Kotwica np. była w Rosji na niemal każdym emblemacie związanym z transportem, a także na odznakach wielu pułków nie związanych nigdy z marynarką.Dlatego należy rozpatrywać jednostki indywidualnie, a tylko te które da się przypisać do konkretnego rodzaju guzików - ogólnie.W tym wypadku liczba jednostek noszących guziki gładkie używane w latach 1829 - 62, była niewielka ale za to mocno zróżnicowana i nie da się wyciągnąć dlań bilansu ogólnego, a co za tym idzie nazwać guzika ogólnowojskowym".Takie uproszczenie jest błędem w odniesieniu do prawdy.pozdrawiam.
Martian Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 Wyszczególniać jednostki przy identyfikacji, czy może rodzaje wojsk? Jeśli masz wykaz kto nosił to zgodzę się, że dokonasz identyfikacji? Jeśli jednak nie masz to identyfikacja na pewno będzie niepełna... I ktoś może powiedzieć, że zapomniałeś o telegrafistkach, czy pociągach pancernych...Wbrew pozorom guzików tych jest mnóstwo a na pugovizie, te z orłem na ten przykład, określane są zbiorczo wojennyje"Używam określenia ogólnowojskowy", choć to neologizm ale nie wyobrażam sobie bardziej pasującego i krótkiego określenia na te najpowszechniejsze guziki.Napisałeś: Guziki z motywami nie były przeznaczone dla wyróżnienia danej broni, bo np. guziki z gorejącym granatem nosili kirasjerzy, grenadierzy, straż graniczna, medycy, i wielu wielu innych.."- To po jaką nędzę je klepali??? Żeby sobie klepnąć???Co do guzików zastępczych to pewnie w czasach pokojowych jednostka została wyposażona w guziki jakie nosiła. Może w przypadku wojny mogło być inaczej. Napisałeś:Dlatego należy rozpatrywać jednostki indywidualnie, a tylko te które da się przypisać do konkretnego rodzaju guzików - ogólnie"Jak napiszesz jakie jednostki nosiły guziki gładki lub z ze zwykłym orłem masz zgrzewkę piwa...
shadowN Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 to ich pytaj po co klepali ;-)gdybyś czytał wstępy do każdego działu na pugoviza.ru to wiedziałbyś że różne jednostki nosiły czasem po kilka wzorów guzików.Ok więc odpowiadam za zgrzewkę piwa.po 1862 r. guziki gładkie nosiły pułki piechoty i strzeleckie, pułki kawalerii, jednostki artylerii, saperów - nie posiadające charakteru szefowskiego bądź gwardyjskiego.Guziki z orłem i gładkim brzegiem po 1857 r. nosili urzędnicy wojskowi wielu szczebli i formacji, niektórzy urzędnicy państwowi, oprócz tego jednostki piechoty i kawalerii o charakterze gwardyjskim, wyłączając pułki szefowskie.Armaty, topory i kotwice pod orłem w latach 1857 - 1904 nosiły wyłącznie jednostki gwardyjskie związane z artylerią, flotą i ekwipazżem, oraz bataliony gwardyjskie saperów.Dodatkowo część z jednostek INDYWIDUALNIE wyróżniano kolorem guzika, co daje nam rozdrobnienie do kwadratu i jeszcze mocniej odpycha koncepcję guzika ogólnowojskowego.Guziki gładkie przed 1862 r. nosiły wszystkie jednostki, którym nie przypadł konkretny wizerunek. ;-)przypadł on na pewno jednostkom artylerii, piechoty, kawalerii, gwardii (flota, saperzy, kawaleria, piechota),saperów, pionierów, grenadierów, grenadierów artylerii, grenadierów saperów, wojskom kaukaskim, syberyjskim, litewskim, dońskim, czarnomorskim, straży wewnętrznej, urzędnikom wojskowym, elewom szkół wojskowych, generalicji, sztabom, służbom medycznym, zaopatrzeniowym, taborowym, łączności, transportowi, inżynierom wojskowym, wojenno-roboczym kompaniom, kompaniom karnym, artylerii i marynarce morskiej, etc. etc.
Martian Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 Guziki gładkie przed 1862 r. nosiły wszystkie jednostki, którym nie przypadł konkretny wizerunek. ;-)"Na jakiej podstawie on przypadał?
shadowN Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 na podstawie rosyjskiej biurokracji.jak ją ktoś pojmie to niech go mianują z biegu profesorem. :o)
Martian Napisano 11 Październik 2011 Napisano 11 Październik 2011 Czyli wszystkie wymienione na przez Ciebie na końcu rodzaje wojsk nosiły guziki z wizerunkiem lub numerem?
sza.man Napisano 13 Październik 2011 Napisano 13 Październik 2011 przepraszam, że się wtrącę do tego fascynującego sporu...Te guziki były masowo uzywane przez jednostki kozackie już podczas wojen napoleońskich.
shadowN Napisano 14 Październik 2011 Napisano 14 Październik 2011 Nic podobnego, to guzik wprowadzony w 1829 r.guziki używane przez wojsko rosyjskie w Wojnach Napoleońskich są bardziej płaskie i nieco mniej dokładnie wykonane, i były używane nie tylko przez jednostki kozackie.osobiście byłem świadkiem trafienia kilku sztuk w Saksonii na pobojowisku z 1813 r. kilka metrów od rosyjskiej reduty.pozdrawiam.
sza.man Napisano 14 Październik 2011 Napisano 14 Październik 2011 jestem wstrząsnięty ale nie zmieszany:-)aż chciałem porównać z tymi które notorycznie kopię, ale nie mam ani jednego bo na bieżąco wywalam...
shadowN Napisano 14 Październik 2011 Napisano 14 Październik 2011 http://odkrywca.pl/guzik-cywilny-i-cynowy-fragment,694808.html#694808Takie ? : >
sza.man Napisano 14 Październik 2011 Napisano 14 Październik 2011 nie, dokładnie takie jak ten w tym wątku...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.