Skocz do zawartości

nieznane fotografie

lars71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
oczywiscie moze to byc ktorykolwiek z mysliwcow Pulawskiego, mnie chodzi o wykluczenie czy to nie jest egzemplarz z Muzeum Lotnictwa w Krakowie
Napisano
Niestety Panowie, owy samolocik to PZL P.7 a zdjecia wykonane we Wrześnii. Tutaj fotka tego egzemplarza od drugiej strony:
http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum25/beztytuu_copy632.jpg

Spotkalem sie juz z opinią ze to dzięki Niemcom ocalał 1 P.11. Ale tez i dzieki tym samym Niemcom wszystkie pozostałe trafił szlag.
Napisano
To ze p.11 ocalal dzieki Niemcom to nie opinia tylko fakt. To my sami nie potrafilismy zadbac o wlasne zabytki po wojnie, ale jest to temat na oddzielne rozwazania zupelnie nie zwiazane z tematem. Dziekuje za identyfikacje platowca, potwierdza sie ze na forum mozna rozwiklac wiekszosc zagadek. Pozdrawiam
Napisano

Myślę, że lars 71 jednak dobrze wytypował wersję tej pezetelki". Taki szczegół na spodzie płata - kroplowa owiewka wyrzutnika łusek skrzydłowego karabinu, typowa dla P.11c.

Napisano

W jaki sposób krakowski P.11c znalazł się w Berlinie ciągle pozostaje sprawą otwartą. Napewno nie był to ten rozbity egzemplarz z wagonu.

Pozdrawiam

Napisano
Oj przepraszam, pomyliłem się. Rzeczywiście jest to P-11c bez dwóch zdań :) Niemniej nie jest to egzemplarz muzealny - ten zupelnie inna droga trafil najpierw do Berlina potem w okolice Kuźnicy itd. Wiem że ocalał on dzieki Niemcom, ale bycie im za to wdziecznym że ocalili 1 egzemplarz, podczas gdy pozostale ponad 120 zniszczyli (oni lub z ich winy) wydaje mi sie co najmniej dziwne. I nie jest tak że to my" nie dbalismy po wojnie o zabytki, tylko nam narzucono odgórnie aby nieinteresować się sanacyjnymi pamiątkami. Niestety.
Napisano
Zaraz zaraz por.pil.020, nie pisalem ani slowa o byciu wdziecznym Niemcom. Po prostu strwierdzilem fakt i tyle. Polacy po wojnie gdyby naprawde chcieli zachowaliby chocby czesc spuscizny IIRP likwidujac chociazby zkupy zlomu. Nie chce wdawac sie w dyskusje na ten temat.
Poza tym jesten pelen podziwu dla fachowosci pasjonatow lotnictwa na tym forum - pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie