Skocz do zawartości
  • 0

Rapier/Szpada

karabin

Pytanie

Napisano

Witam.
Prośba do kolegów o wydatowanie tej ,,szabelki,, oraz oświecenie mnie,jak to właściwie zwać? W tytule tak strzeliłem nazwę bo tylko z tym mi się kojarzy. Wymiarów obecnie nie posiadam ale tak ,,na oko,, 120-130cm.,posiada zbrocze w 3/4 długości ostrza.
Pozdrawiam.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Całość wygląda na jakąś radosną twórczość. Głownia ze zbroczem, długie pióro, głowica zakończona muterką. To coś na pewno było kiedyś szablą, ale kolejny właściciel dokonał daleko idącej przeróbki w.g własnych potrzeb, a że miał talent zafundował nam ciekawą zagadkę.
Napisano

Witam.
Prośba do kolegów o wydatowanie tej ,,szabelki,, oraz oświecenie mnie,jak to właściwie zwać? W tytule tak strzeliłem nazwę bo tylko z tym mi się kojarzy. Wymiarów obecnie nie posiadam ale tak ,,na oko,, 120-130cm.,posiada zbrocze w 3/4 długości ostrza.
Pozdrawiam.

Napisano
Czy to w ogóle jest ostre, lub są jakieś ślady ostrzenia?
Może jest to jakaś XIX wieczna szpada pojedynkowa lub ozdoba pałacyku, domu, mieszkania.

Według mnie na 99% to szpada, sprawdź wagę - jak ok.500-700 gram to szpada cięższe rapier.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie