Skocz do zawartości
  • 0

Cienka, miedziana blaszka z carskim orłem

Praust

Pytanie

Napisano

Siema.
Jak w temacie. Blaszka o wymiarach 8x6,5cm. Gościła już na innych forach. Nikt nie potrafił jej zidentyfikować, gdzie była umieszczona? Wyglądem przypomina trochę blachy z ładownic, jednakże nie posiada otworów do mocowania. Prawdopodobnie była umieszczona na jakimś materiale. Może macie jakieś pomysły? Na przodzie widać resztki złocenia. Nie bez znaczenia są zapewne litery umieszczone pod godłem. Na polski będzie to tak: O.WIK oryginalnie O.BИK . Znaleziona w Gdańsku. Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdro.
Praust

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
siema.
Gudek82 dzięki za link. Faktycznie jest podobna do tych blaszek z sygnałówek, jednakże tamte są okrągłe a moja jest jajowata. Jest jeszcze druga różnica. Tamte blaszki były lutowane do trąbki natomiast moja na sto procent miała jeszcze jakaś podkładkę, bo ma zawijane ranty do wewnątrz. Ale jest to jakiś trop :D

Pozdrawiam.
Praust
Napisano
Blaszka z sygnałówki to klimat z pocz.XX w,no ostatecznie ostatniej ćwiartki XIX, natomiast orzeł z labrami to staroć może nawet i XVIII w,podejrzewam że to była jakaś blacha -odznaka służbowa
Napisano

Siema.
Jak w temacie. Blaszka o wymiarach 8x6,5cm. Gościła już na innych forach. Nikt nie potrafił jej zidentyfikować, gdzie była umieszczona? Wyglądem przypomina trochę blachy z ładownic, jednakże nie posiada otworów do mocowania. Prawdopodobnie była umieszczona na jakimś materiale. Może macie jakieś pomysły? Na przodzie widać resztki złocenia. Nie bez znaczenia są zapewne litery umieszczone pod godłem. Na polski będzie to tak: O.WIK oryginalnie O.BИK . Znaleziona w Gdańsku. Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdro.
Praust

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie