szlak18 Napisano 7 Wrzesień 2011 Autor Napisano 7 Wrzesień 2011 Proszę o ID. CO to może być. Nie jest to chyba odlew. Jest to chyba wycisk.
Martian Napisano 7 Wrzesień 2011 Napisano 7 Wrzesień 2011 Raczej oset. Wygląda na haftkę- agrafkę do zapinania ubioru. Myślę, że dość stare, a możliwe, że powiązane z zaciężnymi wojskami szkockimi. Oset to symbol Szkocji. To tylko hipoteza...
szlak18 Napisano 7 Wrzesień 2011 Autor Napisano 7 Wrzesień 2011 Ale bardzo ciekawa...Może ktoś jeszcze?
tyfus Napisano 7 Wrzesień 2011 Napisano 7 Wrzesień 2011 zdecydowanie popieram Martianaoset - symbol narodowy Szkocjihttp://www.emito.net/kultura/historia/oset_symbol_szkocji_50502.html
abcd Napisano 7 Wrzesień 2011 Napisano 7 Wrzesień 2011 Mniej - więcej jakich okolic pochodzi to trofeum ?
szlak18 Napisano 7 Wrzesień 2011 Autor Napisano 7 Wrzesień 2011 No i to jest jeszcze ciekawsze. Dawna Granica na Brynicy - okolice Niezdary
Oskarus Napisano 7 Wrzesień 2011 Napisano 7 Wrzesień 2011 ja posiadam tego samego typu haftkę agrafę tylko motyw troszkę inny jutro wrzucę fotkę
szlak18 Napisano 7 Wrzesień 2011 Autor Napisano 7 Wrzesień 2011 Zdjęcie z googla. Taki sam motyw. I to szkocki lol. Zzyli nie snopki a oset. Może Admin zmieni tytuł...Teraz jestem jeszcze bardziej podjarany co to!
Martian Napisano 8 Wrzesień 2011 Napisano 8 Wrzesień 2011 Żeby nie to że Szkot -Hassling-Ketling of Elgin był w rzeczywistości Kurlandczykiem pochodzenia niemieckiego, to może mogło być od jego stroju;)Ale możesz sprawdzić czy w okolicy nie było jakichś działań z okresu przedstawionego w linku:http://www.podolskiregiment.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=32:szkoci-w-wojsku-polskim&catid=4:historia&Itemid=19
Martian Napisano 13 Wrzesień 2011 Napisano 13 Wrzesień 2011 Z tego co kojarzę, to np szwedzcy rajtarzy mieli skórzane kamizelki, w których podobne zapięcia mogły być używane... Ale w tamtym okresie każda inna armia mogła mieć podobne... Dla mnie to od grubej tkaniny lub skóry...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.