Skocz do zawartości

Rutus,czy będzie wreście ta duża cewka ?

STYCHU3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy będzie ta duża cewka w końcu do naszych detektorów RUTUSOW panie Arku już czerwiec :D czy w ogóle są prowadzone kroki w tym kierunku czy są plany odnośnie dużej cewki ????
  • Odpowiedzi 94
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ten producent ma was gdzieś.. Hahaha Żeby nawet nie odpisać ludziom, którzy mu zawierzyli :).. Zrzućcie się wszyscy,
zatwardziali operatorzy tego sprzętu na samochód dla producenta, to może będziecie mieć większa cewkę za rok ;)
Napisano
OGNISTY weź odpuść sobie takie miłe teksty, może i te innowacje nie wchodzą z porażającą szybkością ale coś się dzieje, porównaj do garetta, jak na razie prócz ace 350 który moim zdaniem jest porażką w ludzkich pieniądzach do 1800zł nie zrobił nic.
Napisano
Trdytor masz u mnie plusa :D moim zdaniem trzeba wspierać rodzinne marki szczególnie tak wysokie jakościowo bo niedługo to tylko Chińczycy zostaną na tym siwcie. Tak że po co kupować za 200zł jakiegoś md jak za te pieniądze można kupić Pulsara czy Jabla
Napisano
Witam:) latam z Argo v3 na standardowej cewce i zasięgi na statyku są naprawdę dobre..:) Jeśli wyjdzie cewka np. 30 cm lub większa to jak sprzęt będzie reagował na kolorową drobnicę?Bo argo i proxima są uniwersalnymi wykrywkami więc dodanie większej cewki zminimalizuje wykrycie drobnych przedmiotów.Może lepiej kupić np salamandrę i problem z głowy bo wątpię czy dojdzie faktycznie do produkcji dużej cewki do rutusa. Pozdrawiam
Napisano
U mnie w Argo DD dużo mniej się wzbudza niż na cewce podstawowej pewnie dlatego że ma mniejszy zasięg i jest mniejsza to teraz sobie wyobraźcie dużą cewkę w rutusie dyskoteka murowana byłby to nie wypał i tysiąc postów i reklamacji myślę że producent już dawno by wypuścił dużą cewkę jakby nie te wzbudzania.
Napisano
ja nie wiem co wy robicie z tą proximą że się wam tak wzbudza :D jak dla mnie to bardzo stabilny wykrywacz a wzbudza się jedynie jak baterie spadną poniżej 50% albo jak kabel od cewki luźno lata. moim zdaniem cewka większa o 10cm nie zmieniła by aż tak wiele że nie dało by się szukać ale co by nie zrobić to raczej proxima nawet z cewką 30-35cm nie będzie miała takiego zasięgu jak np midas.Moja na statyku łapie samochód z około 140cm więc jak by skoczyło tak na 170 to już szczyt. Ja osobiście wolał bym ramę 1X1m :D
Napisano
Koledzy to już 17-ty wątek z tym pytaniem.Dajcie sobie spokój kupcie ramowy whites i nie błagajcie p.Rytyny o tą cewkę.Bo jej nie będzie.Matematyka to nauka ścisła i liczenie w tym przypadku jest proste.
Pzdr.
Napisano
Wiele lat temu robiłem dla własnych potrzeb pomiary ile daje przyłączenie większej cewki do Whitesa 5900. Ku mojemu zaskoczeniu wyszło, że bardzo niewiele. W idealnych warunkach średnio zyskałem na zasięgu tylko 15% po zamianie standardowej BM950 na BM1500. Dostałem za to 1050g więcej do noszenia. Bez dodatkowego uchwytu chodzenie powyżej 1.5 godz było katorgą. O normalnym machaniu cewką nie ma mowy. Trzeba ją było nosić chodząc wzdłuż linii czyli skanować teren. Duża sonda mimo wszystko nadal widzi drobiazg i trzeba ją sporo unosić nad ziemię tracąc najczęściej cały zysk głębokości dla obiektów średnich. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że duża cewka prześwietlając" znacznie większą przestrzeń, widzi na raz dużo więcej obiektów. Dyskryminacja (nawet statyczna) ma wtedy tak utrudnione zadanie, że nieraz się gubi i jest znacznie mniej skuteczna a maskowanie staje się bardzo dokuczliwe. Zysk z całej tej operacji okazał się na tyle wątpliwy, że BM1500 częściej stała w kącie niż pracowała w polu. Tak naprawdę to duża sonda bywa potrzebna 4-5 razy do roku a kosztuje sporo. Warto się zastanowić czy skórka jest warta wyprawki. Na końcu jest też pytanie jakie jest zapotrzebowanie rynku na większe sondy do Rutusa. Pewnie max 100 - 200 sztuk. Przy tej skali to się nie opłaca ani Rutusowi ani innej firmie, która mogłaby się ewentualnie podjąć produkcji takich cewek. Niech Arek lepiej myśli nad nowym detektorem bo to wszystkich posuwa do przodu niż zajmuje się dużą sondą bo to z kolei wszystkich stopuje.
Napisano
Sylwester45 niby że proxi ma taki zasięg jak taktyk na ramie, przecież to PI z byczym zasięgiem. Nie miałem nigdy tego wykrywacza w ręku ale po fotkach i opisach wygląda przyzwoicie a proxima to nie mistrz zasięgu.
Napisano
Panowie, nie twórzcie rzeczywistości na podstawie domysłów. Aby było merytorycznie i wartościowo należy podawać fakty. Ja konkretnie zmierzyłem i dopiero na tej podstawie mogę coś powiedzieć.
Bezpośrednie i bardzo ogólne porównywanie detektorów VLF i PI sprowadza dyskusję na manowce. Jedyna cecha wspólna dla obu systemów to zdolność do wykrywania metalu, reszta to właściwie same różnice. Lepiej mówić o przydatności danego systemu lub nawet konkretnego wykrywacza do wykonania szczegółowo określonego zadania. A wszystko na podstwie wcześniej zdobytego realnego doświadczenia.
Wracając do sond. Wykonanie projektu sondy o średnicy większej niż 25cm to naprawdę wyższa szkoła jazdy. Utrzymanie stabilności mechanicznej i TERMICZNEJ na takim poziomie aby mogła właściwie współpracować z wysokiej jakości, wymagającą elektroniką jest nie lada sztuką. Wymaga dużego doświadczenia i wielu eksperymentów a tym samym dużo czasu i pieniędzy. Osobiście aby rozwiązać ten problem uciekłem się do wykonania sondy w postaci obwodu drukowanego. Nie pytajcie lepiej ile zdrowia i pieniędzy mnie to kosztowało.
Rozmawiałem z Rutusem. Mówił, że problem dużej sondy spędza mu sen z powiek, ale chłop się ledwie wyrabia z innymi bieżącymi sprawami, więc może na razie darujcie mu ten temat.
Napisano
Przydatność i efektywność dużych cewek może i jest dyskusyjna, ale bezdyskusyjne jest zapotrzebowanie na takie cewki na rynku.Przykład Detecha i Nela jest tego najlepszym dowodem.
Co spędza Rutusowi sen z powiek- tego akurat nie wiem, ale chyba nie kwestie techniczne, bo od czasów Proximy każda kolejna nowość Rutusa okazuje się minimalnie zmienioną Proximą.
Napisano
Jeżeli zasięg dużej sondy na zakopki dla Argo wynosiłby tylko ok 15% to ja nie byłbym zainteresowany kupnej owej sondy.Wolał bym,aby pojawiła się większa sonda DD może z nieco większym zasięgiem.

Przydatność i efektywność dużych cewek może i jest dyskusyjna, ale bezdyskusyjne jest zapotrzebowanie na takie cewki na rynku.Przykład Detecha i Nela jest tego najlepszym dowodem.
Co spędza Rutusowi sen z powiek- tego akurat nie wiem, ale chyba nie kwestie techniczne, bo od czasów Proximy każda kolejna nowość Rutusa okazuje się minimalnie zmienioną Proximą."

pastuszek-Miałem Proximę i Mam Argo.Kupiłem Argo ponieważ dla mnie zmiany były na tyle duże aby kupić ten sprzęt.Gdyby Rutus wypuścił następcę Argo choćby z takim wzrostem zasięgów jaki jest między Proxą a Argo i kosztowałby o tyle więcej co Proxa w stosunku do Argo to ja biorę w ciemno z bananem na twarzy.
Napisano
Większość jako podstawowy parametr widzi zasięg i tylko zasięg. Każdy kij ma dwa końce. Z sondami jest podobnie. Załóżmy, że w danym momencie mała sonda widzi" na raz dwa różne obiekty. Z ich identyfikacją detektor bez trudu da sobie radę. Umieszczamy w tym samym miejscu sondę dużą. I co się może okazać? Sonda ta z racji, że prześwietla" sporo większą przestrzeń, widzi w tym samym miejscu jeszcze cztery inne obiekty (nie zauważane wcześniej przez małą cewkę). Układ identyfikacji zaczyna mieć poważny problem i daje niejednoznaczne lub mylące sygnały. Nie ma w tym winy detektora choć Recovery Time ma bardzo szybki. Opisana sytuacja nie jest hipotetyczna lecz nagminnie spotykana. Niestety cele nie leżą regularnie porozkładane w odległości 0.5m od siebie. Chociaż prawdę mówiąc nie miałbym nic przeciwko temu :)
Napisano
Mrandzie, zdanie '' Z ich identyfikacją detektor bez trudu da sobie radę'' rozumiem jako skrót myślowy, bo wiadomo, że nawet najlepsza identyfikacja jest tylko niewiążącą sugestią.
Na obiecującej, a w miarę czystej miejscówce kopie się wszystkie sygnały.Przeważnie.
Co do wzrostu zasięgu- nawet gdyby duża sonda w ogóle go nie zmieniała, to i tak zmienia się przecież kubatura przeszukiwanego terenu- w więc i efektywność poszukiwań.
Napisano
Duża sonda jest niezbędna wtedy kiedy chcemy coś wyciągnąć na wcześniejszej wygolonych miejscówkach . Osobiście latam z 13 Nel i poprawiam 17" nel , uwierz mi Mrand ile fantów jeszcze wychodzi w tych miejscach wcześniej przetrzepanych . NIe wiem jak to sie ma do konstrukcji XLT i wszelkich klonach i kopiach krajowych w rożnych wydaniach , widocznie zasięgi nie będą dużo większe skoro Nel nie chce tego robić cewek do xlt
Napisano
Oczywiście, że stosuję skróty myślowe ponieważ piszę do inteligentnej publiczności. Nie bardzo mam czas na przekomarzanie się dlatego zastosuje jeszcze jeden skrót. Mała sonda do małych rzeczy, duża do dużych lub jak kto sobie życzy zgodnie z jego własnym doświadczeniem :)
Napisano
mrand-zgadzam się z tobą w 100%.
Jak dla mnie większa sonda z większym zasięgiem tylko na w miarę czysty teren i na poszukiwanie zakopków.Na ruinki itp. zaśmiecone tereny najlepsza oczywiści mniejsza.
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam pojawiła się plotka", że będzie duża cewka do R.

Wiemy że Pan RUTUS ma dużo pracy na głowie ale ciekawi mnie, może uchyli rąbka tajemnicy jak to będzie w przyszłości wyglądało.

- czy będzie cuś do wyboru koncentryk może DD
- średnica (coś na wzór nell-ów)
- jaki będzie szeroko poruszany stosunek wydajności (zasięgi) do poprawnej identyfikacji znaleziska.

- czy będzie to tylko militarna przystawka bardziej na All metal na grubsze gabaryty.

Prosiłbym o choć jakąś skromną wypowiedź w tej sprawie.

Pozdrawiam
Napisano
wyslalem wiadomosc do producenta rutusa tresci czy zasieg na tej nowej cewce bedzie lepszy? ale odpowiedzi sie nie doczekalem. poczekam do jutra i jesli nie odpisze to wysle do niego priorytet heh

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie