szpagat Posted September 6, 2011 Author Posted September 6, 2011 Witam,i proszę o pomoc kolegów w ID, datowaniu, żelaznego klina z inskrypcją jaszczurki , z góry dziękuję i pozdrawiam.
matrix14xxx Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Wygląda na klin zrobiony z siekiery ,obuch się ukruszył.
carabus Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Niekoniecznie z siekiery - mógł być wykonany jako samodzielny - kwestia kontekstu znaleziska - czy na tym terenie kiedyś było bartnictwo lub szkutnictwo - znak na licu moze oznaczać własciciela - zobacz hasło znaki bartnicze. Podobnych klinów używano do dziana barci lub wykonywania łódek dłubanek
szpagat Posted September 7, 2011 Author Posted September 7, 2011 Dziękuję za wskazówki, jeśli chodzi o kontekst znaleziska to góry i las (Dolny Śląsk) wskazują raczej na bartnictwo, poszperałem w znakach bractwa, ale nic podobnego nie znalazłem..pozdrawiam
sacapotras Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Nie bartnictwo, bo pierzchnia do dziania barci wygląda zupełnie inaczej, choć było jej kilka rodzajów, używanych na rożnych etapach drążenia. Poza tym znakami bartnymi cechowano drzewa bartne, a nie narzędzia.
kloki Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Ten znak może być wizytówką" kowala, który zrobił ten przedmiot. Już kiedyś widziałem coś podobnego.
szpagat Posted September 7, 2011 Author Posted September 7, 2011 zgadza się głównie znakowano drzewa, ale jest kilka wzmianek , iż cechowano również narzędzia, tak szczerze mówiąc to na razie mamy jedynie poszlaki, ja przychylam się do rozbuchanej siekiery z znakiem kowala, ale to jedynie domysł......
sacapotras Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Jeżeli nie ma otworu na toporzysko, to jest to klin do łupania drewna wzdłuż pnia. Chyba że to jest małe, bo nie podałeś wymiarów.
szpagat Posted September 7, 2011 Author Posted September 7, 2011 długość w osi 10,5 cm, szerokość obucha 5 cm, szerokość ostrza 8,5, w sumie średnia wielekość..
Question
szpagat
i proszę o pomoc kolegów w ID, datowaniu, żelaznego klina z inskrypcją jaszczurki , z góry dziękuję i pozdrawiam.
11 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.