szpagat Napisano 6 Wrzesień 2011 Autor Napisano 6 Wrzesień 2011 Witam,i proszę o pomoc kolegów w ID, datowaniu, żelaznego klina z inskrypcją jaszczurki , z góry dziękuję i pozdrawiam.
matrix14xxx Napisano 7 Wrzesień 2011 Napisano 7 Wrzesień 2011 Wygląda na klin zrobiony z siekiery ,obuch się ukruszył.
carabus Napisano 7 Wrzesień 2011 Napisano 7 Wrzesień 2011 Niekoniecznie z siekiery - mógł być wykonany jako samodzielny - kwestia kontekstu znaleziska - czy na tym terenie kiedyś było bartnictwo lub szkutnictwo - znak na licu moze oznaczać własciciela - zobacz hasło znaki bartnicze. Podobnych klinów używano do dziana barci lub wykonywania łódek dłubanek
szpagat Napisano 7 Wrzesień 2011 Autor Napisano 7 Wrzesień 2011 Dziękuję za wskazówki, jeśli chodzi o kontekst znaleziska to góry i las (Dolny Śląsk) wskazują raczej na bartnictwo, poszperałem w znakach bractwa, ale nic podobnego nie znalazłem..pozdrawiam
sacapotras Napisano 7 Wrzesień 2011 Napisano 7 Wrzesień 2011 Nie bartnictwo, bo pierzchnia do dziania barci wygląda zupełnie inaczej, choć było jej kilka rodzajów, używanych na rożnych etapach drążenia. Poza tym znakami bartnymi cechowano drzewa bartne, a nie narzędzia.
kloki Napisano 7 Wrzesień 2011 Napisano 7 Wrzesień 2011 Ten znak może być wizytówką" kowala, który zrobił ten przedmiot. Już kiedyś widziałem coś podobnego.
szpagat Napisano 7 Wrzesień 2011 Autor Napisano 7 Wrzesień 2011 zgadza się głównie znakowano drzewa, ale jest kilka wzmianek , iż cechowano również narzędzia, tak szczerze mówiąc to na razie mamy jedynie poszlaki, ja przychylam się do rozbuchanej siekiery z znakiem kowala, ale to jedynie domysł......
sacapotras Napisano 7 Wrzesień 2011 Napisano 7 Wrzesień 2011 Jeżeli nie ma otworu na toporzysko, to jest to klin do łupania drewna wzdłuż pnia. Chyba że to jest małe, bo nie podałeś wymiarów.
szpagat Napisano 7 Wrzesień 2011 Autor Napisano 7 Wrzesień 2011 długość w osi 10,5 cm, szerokość obucha 5 cm, szerokość ostrza 8,5, w sumie średnia wielekość..
Pytanie
szpagat
i proszę o pomoc kolegów w ID, datowaniu, żelaznego klina z inskrypcją jaszczurki , z góry dziękuję i pozdrawiam.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.