Skocz do zawartości
  • 0

klin z inskrypcją jaszczurki

szpagat

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niekoniecznie z siekiery - mógł być wykonany jako samodzielny - kwestia kontekstu znaleziska - czy na tym terenie kiedyś było bartnictwo lub szkutnictwo - znak na licu moze oznaczać własciciela - zobacz hasło znaki bartnicze. Podobnych klinów używano do dziana barci lub wykonywania łódek dłubanek
Napisano
Dziękuję za wskazówki, jeśli chodzi o kontekst znaleziska to góry i las (Dolny Śląsk) wskazują raczej na bartnictwo, poszperałem w znakach bractwa, ale nic podobnego nie znalazłem..
pozdrawiam
Napisano
Nie bartnictwo, bo pierzchnia do dziania barci wygląda zupełnie inaczej, choć było jej kilka rodzajów, używanych na rożnych etapach drążenia. Poza tym znakami bartnymi cechowano drzewa bartne, a nie narzędzia.
Napisano
zgadza się głównie znakowano drzewa, ale jest kilka wzmianek , iż cechowano również narzędzia, tak szczerze mówiąc to na razie mamy jedynie poszlaki, ja przychylam się do rozbuchanej siekiery z znakiem kowala, ale to jedynie domysł......

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie