Skocz do zawartości

Inscenizacja szarży pod Krojantami z 1 września 1939 r. - fotorelacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ej, Panowie - naprawdę nie wiem czego wy się czepiacie?! Nikt z nas nie ma monopolu na przebieranie się w kostiumy i stroje historyczne. Tym bardziej nikt z nas nie ma monopolu na organizację festynów i picniców gminno-powiatowych. A to ze grupa chłopaków się postanowiła wcielić w rolę woźniców i kowbojów - to ich sprawa.
Jak się komuś nie podoba nie musi jechać, jak ktoś nie chce - zdjęć też nie musi oglądać (to jednak polecam zwłaszcza w galerii podanej przez akceja bo mało się nie posikałem i niezły ubaw mieliśmy z żoną jak je oglądaliśmy;).
Napisano
Panowie polemika z ludźmi pokroju Pana Mariuszadziało nie ma najmniejszego sensu, bo przecież wszystko co robią od lat w Krojantach jest bez zarzutu, a wszyscy w koło się czepiają. Sam już nie wiem-nie wiemy, albo Oni udają, że wszystko jest ok. albo całość przesłania o to największa szarża (wg.ilości koni i jeźdźców w Polsce", jeśli właśnie to kryterium jest najważniejsze to współczuję-zresztą szczerze.
Napisano
Właściwie konie są bez zarzutu, wszystkie eleganckie, piękne zwierzęta. Cała reszta to pospolite ruszenie i koło porządnej, polskiej kawalerii nawet nie stali, bliżej im do 7 pułku kawalerii gen. Custera, który dostał baty pod Little Big Horn. Ich przeciwnicy prezentowali zresztą poziom podobny, z tej usuniętej galerii podobało mi się foto bohaterskich grenadierów pancernych na transporterze ala M113, może im się popierdólkało z doliną Da Nang?
Napisano
Ja to się dzizwię jednemu.... że jednak ludziska tam jada występują i się nie wstydzą. Ja z rekokoko rezygnuję jak tylko się za pierwszym razem oparzę. Może wątek rekonstrukcyjne dziwadła warto by było przywrócić do życia?
Napisano
A że robi to w stylu Monty Pythona wszyscy co roku mają niezły ubaw
http://www.youtube.com/watch?v=lyuKGKIEcdA&feature=related
Napisano
Mariusz jeśli mogę tak rzec - ktoś coś robi a reszta krytykuje" - i w tym jest istota JAK ROBI ??? - a nie, że w ogóle robi - a eszta" krytykuje ... bo Krojanty kandydują co roku do najgorszej imprezy historycznej" w kraju - tyle, bo co więcej można pisać !!!
Napisano
Krojanty to klasa sama w sobie. Organizatorzy tłumaczą tą popelinę że jest to nie rekonstrukcja, tylko inscenizacja". W zamierzchłych czasach brałem w tym udział i juz wtedy widzieliśmy że jest tam coś ie teges". Zakłądam po zdjęciach, że przez ostatnie dziesięć lat nic się tam nie zmieniło.
No cóż... sa imprezy rekokoko i są Krujanty"...
Napisano
Kolega ma problem z poznaniem właściwego, prawidłowo zorganizowanego widowiska rekonstrukcyjnego. Można się było wybrać na bitwę nad Bzurą, bitwę wyrską, Mławę, bitwę pod Tomaszowem Lubelskim czy kilka innych...
Napisano
Koledzy, szkoda naszego czasu i energii na komentowanie dłużej tego zjawiska. Pan Jerzy Hanisz nie skorzysta z naszych sugestii - od lat produkuje taką samą kichę, w której uczestniczą przypadkowi ludzie, przypadkowe pojazdy, jedynie konie są tam autentyczne. Dajmy więc sobie już z tym spokój
Napisano
Po Armacie (mariuszdzialo) nie musicie jechać jako po uczestniku czy organizatorze, bo Krojanty to on widział na mapie tylko :) Nie, na poważnie, to on nie uczestniczy w takich imprezach.
A co do imprezy- powiem tylko o piechocie. Nie wiem niby jakie GRH czy też SRH się tam pokazują. Większość gruba piechoty to ludziska, które chcą po prostu uczestniczyć w imprezie. 98% z nich ma mundury, które zapewnia organizator (dlatego takie rozbieżności we wszystkim). A jeśli chodzi o pojazdy- fakt, porażka....
Napisano
Piszemy o tej pożal sie Boże imprezie tyle jakby byłą warta takiej uwagi - dajmy sobie spokój, z tonu naszych - Waszych wypowiedzi wynika, że i tak nic nie mozna zrobić z tym dziwadłem" bo układ koleżeńsko-towarzysko-adoracyjny jest nie do ruszenia-wszystkim o" pasuje i wszyscy się świetnie bawią ... tylko poległych żal.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie