Skocz do zawartości
  • 0

Co to za Wpinka/Odznaka

Maćko

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przepraszam za zwłokę-zmieniałem dysk,bo stary mi się zapchał.Odnośnie odznaki z Memla spójrz na ksiązkę
Foreign Legions of the Third Reich tom 4 str.2115 /216
tam są podobne odznaki, patki etc o Litwie.Twoją widziałem na niemieckiej aukcji 2 lata temu u Weitzego /drogo /
Niestety ceny nie pamiętam.Nie mam danych na ten temat.
Na priva wysyłam skan wspomnianych stron z odznakami.
Pozdrowienia.
Napisano
Cześć Brivibai.Wielkie dzięki za poświęcenie czasu na skanowanie i wysłanie mi tekstu.Faktycznie jest wielkie podobieństwo między porożami jakie nosili żołnierze na czapkach a tym na wpince.W tekście pojawia się nawet wzmianka że było robione z białego metalu ,zupełnie jak moje.Tylko ciekawe czy nie jest to jedynie zbieg okoliczności że oba są podobne.Mało sie znam na tego typu sprawach,ale może symbolika poroża łosia była stosowana równierz w innych wpinkach itp.Co o tym myślisz Brivibai?Pozdrawiam
Napisano
Towarzysze pozwolę sobie przypomniec mojego posta.Tylu mądrych [nas] tu jest na tym forum ...:) nie wierzę że nikt nie wie co to jest ??.MAM to zakopac ? :D PZDR?
Napisano
Dzieki.Zasmucony się nie czuje ani troche ;).Dzięki za info.Czy znasz moze jakąś stronkę gdzie moge znaleźć fotki tej wpinki ,lub z wiadomościami o jednostce?.Byłbym wdzięczny za informacje po ile takie chodzą (gadzety)...:) (chociarz nie zamierzam jej sprzedawać :P) .Pozdrawiam
Napisano
Dzieki.Zasmucony się nie czuje ani troche ;).Dzięki za info.Czy znasz moze jakąś stronkę gdzie moge znaleźć fotki tej wpinki ,lub z wiadomościami o jednostce?.Byłbym wdzięczny za informacje po ile takie chodzą (gadzety)...:) (chociarz nie zamierzam jej sprzedawać :P) .Pozdrawiam
Napisano
Maćko czy na odwrocie odznaki są jakiekolwiek sygnatury,bicia ?
To może pomóc w dalszej identyfikacji.
Myślę że trzeba skojarzyć pełne brzmienie tekstu z ewentualnymi puncami.Czy dotarł do Ciebie drugi skan bo miałem problem z wysłaniem.Daj znać.Piotr
Napisano
Tak dotarł .Wielkie dzięki.Odpisałem ci na maila.Na odwrocie nie ma niczego.Generalnie całość jest wyciskana na pojedyńczej blaszce więc na odwrocie jest lustrzane odbicie pzodu.Niestety żadnych bić.Blaszkawykonana z Szais metalu a kółeczko tylne chyba z mosiądzu.Pozdrawiam i czekam na opinie eksperta ;)
Napisano
Wydaje mi się iż kiedyś była malowana na czarno,świadczą o tym resztki czarnej farby w paru zakamarkach na wpince.Dla precyzi podam iż średnica wynosi 31mm.
Napisano
Cześć Maćko Kopę czasu.....
Ostatnio w me łapy wpadł mały katalog o odznaczeniach Freikorpsów, na str.24 zobaczyłem coś co da zajęcie
Tobie na najbliższe 2-3 dni.Chodzi o Freikorps von Brandis.
Jak byk widoczne poroże łosia na kołnierzu munduru.Załączam zdjęcia na priva.Mam kłopoty z załadowaniem zdjęcia do komentarza.Pozdro.
Napisano
Witam.Poraz kolejny odgrzewam temat..Brivabai może coś nowego się dowiedziałes ?.U mnie nic:(.Proszę o pomoc w identyfikacii.Pzdr.
Napisano
OSTPR to będzie chyba Ostpreusiche albo
Ostpreussen Heimat Wehr (choć może jednak pisane razem)to by było coś takiego Prusy Wschodnie - Ojczyzna - Armia. Tak mi przychodzi do głowy ale nie wiem ile w tym prawdy.
A ten rysunek nie wygląda na jakieś poroże jakiegoś gada, np. łosia? Możnaby wtedy przypuszczać, że to jakaś odznaka łowiecka???
Takie to sugestie, domysły i przypuszczenia, żadnych faktów, niestety :(
Napisano
Muszę panowie Was zasmucić.To nie jest gadzet myśliwych.
To pamiątkowy znaczek kombatantów z SS Standarte 105
/ Memel Ordnungsdienst/którzy zabiezpieczyli sprawny powrót
do Macierzy tfu Rzeszy Memla 22.03.1939 roku -z rąk litewskich.Czyli taki odpowiednik danzigerheimwery.
Moje gratulacje.Pozdro.
Napisano
Mnie by taka wiadomość nie zasmuciła :)
Nie jestem przeciwny takim znaleziskom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko:)
Również gratuluję!
Napisano
Jak tam Brivabai ....jakieś nowe wieści ?.Na jednej stronie znalazłem fotke odznaczenia z akcii w Memlu jakie nosili SS-mani na czapce.Koleś nie wiedział co to. Pozdrawiam. http://www.tjelvar.se/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie