Skocz do zawartości
  • 0

Lewarek WH czy polski ?

Walter1944

Pytanie

Napisano

Witam, ostatnio klejąc model Stuga IV zauważyłem że ma on na pancerzu pewien element, dosłownie taki sam jaki mam w garażu używany przeze mnie czasem do podnoszenia ciągników, jest to lewarek który wygląda 1:1 jak ten od Stuga, porównywałem z oryginalnymi zdjęciami i archiwum allegro. Miał jednak na sobie starą polską blaszkę z opisem lecz niemożliwą do rozczytania, po usunięciu blaszki nie zobaczyłem sygnowań niemieckich lecz zeszlifowaną powierzchnię. Tak więc pytanie, czy jest to wojenny lewarek WH czy polski powojenny i czy ma to jakąś wartośc.

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przecież napisał ze była stara polska blaszka" , nieczytelna , a pod spodem zeszlifowana powierzchnia i żadnych sygnowań.Dlatego pytam : Co kolega ma przepisac?
Wcześniej napisałeś co i jak z tymi lewarami było a tu prosisz o rozczytanie nieczytelnego.
Napisano
Widac tylko napis fabryka i jakieś tam numery których praktycznie nie da się rozczytac, nie mniej dziękuję za informacje, jednak rozwiały się domniemania o lewarku WH i jest to powojenny polski lewar kolejowy, ale co prawda kopia praktycznie idealna. Orientujecie się jaką miałoby to wartośc to cudo ?(i czy w ogóle fatygowac się z wystawianiem tego), może znalazłby się ktoś kto kompletuje elementy swojego Panzera gdzieś w garażu i by mu się przydał taki lewar, tylko go w dunkelgelb walnąc i po sprawie :P
Napisano
Nie no racja, co do malowania mogłobyc różne, podałem tylko przykład dunkelgelbu jako farby podstawowej od 1943 roku, bo akurat mi się rzucił w oczy taki lewarek z allegro z tą datą i inny z neta z taką samą. Nie mniej, ma ten fant jakąś wymierną wartośc (wersja polska) ?
Napisano
jest jeszcze jeden, własność kol. klokiego; http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum24/1_copy769.jpg ,
a propos wcześniejszego postu: to lewarek kol. Waltera jest polski.
Napisano
A czemu od razu dunkelgelb, przeca Niemcy malowawali nie tylko w ten kolor, ale też szary ciemny (mam taki), żółty, ciemną czerwień (kolory lewarków obecnych na tym forum, polskie powojenne malowane na kolor jasny szary i zielony, czeskie współczesne na niebieski.
Napisano
Na moje lewarek o udźwigu 5 Ton, waga 24 kg (kompletny),jeśli polak to producent ZDZ nr ileśtam, Warsztaty Szkolne bądź Wojskowe Warsztaty Samochodowe; tyle z polskich, Czesi też takie produkują.Przepisz dane z tabliczki znamionowej.
Napisano
Miał jednak na sobie starą polską blaszkę z opisem lecz niemożliwą do rozczytania, po usunięciu blaszki nie zobaczyłem sygnowań niemieckich lecz zeszlifowaną powierzchnię.
Co kolega ma przepisac?
Napisano

Witam, ostatnio klejąc model Stuga IV zauważyłem że ma on na pancerzu pewien element, dosłownie taki sam jaki mam w garażu używany przeze mnie czasem do podnoszenia ciągników, jest to lewarek który wygląda 1:1 jak ten od Stuga, porównywałem z oryginalnymi zdjęciami i archiwum allegro. Miał jednak na sobie starą polską blaszkę z opisem lecz niemożliwą do rozczytania, po usunięciu blaszki nie zobaczyłem sygnowań niemieckich lecz zeszlifowaną powierzchnię. Tak więc pytanie, czy jest to wojenny lewarek WH czy polski powojenny i czy ma to jakąś wartośc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie